Zobacz wątek - Zwykłe jeansy podczas szlifu - jak sie zachowaja?
NAS Analytics TAG

Zwykłe jeansy podczas szlifu - jak sie zachowaja?

O wszystkim
_________

Zwykłe jeansy podczas szlifu - jak sie zachowaja?

Postprzez emzeta » 8/5/2009, 17:37

Witam, w sumie to po miescie i na male przejazdzki nie ubieram motocyklowych spodni tylko zwykle jeansy, (z tych grubszych bigstara)

poniewaz strasznie krepuja ruchy i zdaje sobie sprawe z nastepst takiego ubioru podczas wypadku ;)

...a reszta tak jak powinno byc...

nigdy nie mialem okazji testowac ich wytrzymalosci na scieranie :D

i tu moje pytanie czy ktos moze wie jak sie takie dzinsy bez ochraniaczy zachowaja podczas takiego lajtowego szlifa po asfalcie przy załóżmy ok 50kmh np na zakrecie ;)

zastanowilem sie nad tym jaka ochrone daja takie zwykle dzinsy po tym jak widzaialem dzis na miescie goscia w krótkich spodenkach i kurtce skorzanej alpinestara na jakiejs kawie ninja :D

zapraszam do dyskusji
emzeta
Świeżak

Postprzez anahiel » 8/5/2009, 17:40

No nie oszukujmy sie, mocne dzinsy to raczej mocne dzinsy, nie musi na nich pisac "ALPINESTARS ZAPINDALAM 300". Pewnie lepsze od tych prawdziwych spodni na motocykl nie beda, ale moim zdaniem w zwyklych mocnych dzinsach i ochraniaczach na kolana i porzadnych butach na motocykl, mozna czuc sie w miare bezpiecznie przynajmniej od wysokosci przyrodzenia, w dol :)
anahiel
Świeżak

Postprzez emzeta » 8/5/2009, 17:59

wiadomo ze lepsze bede te motocyklowe ale trzeba isc na kompromis jesli chce polaczyc wygode i bezpieczenstwo

a te zwykle dzinsy w ktorych jezdze są stosunkowo grube w porownaniu z innymi moimi dzinsami, jedym slowem bigstar 8)
emzeta
Świeżak

Postprzez Gandalf » 8/5/2009, 18:12

Powiem tak. Całe życie jeżdżę w kompletnych ciuchach na moto. Tylko raz założyłem dzinsy, jak jechałem do fizjoterapeutki i około 300 metrów od domu wyciąłem szlifa przy 60 km/h, bo taksówkarz postanowił nagle zmienić pas ruchu bez kierunku. Spodnie te nie były jakieś super firmowe ani drogie. Niestety z kolan musiałem wyciągac kawałki asfaltu a z dupska kawałki szkła i plastiku. Nie polecam. Od teraz jak nawet mam za oknem +30, a muszę skoczyć do sklepu po "mleko" to kompletna zbroja idzie w ruch. Pozdrawiam
Gandalf
Świeżak

Postprzez malyzck » 8/5/2009, 18:35

Mialem watpliwa przyjemnosc sprawdzic dzieki kolezce w puszcze ktory nie dosc ze wymusil pierwszenstwo to jeszcze mial 1.3 promila. Na tylku sie nie przepalily mimo ze szorowalem jakies 40m ale na nodze ktora uderzylem w samochod pekly a potem ta noga szorowalem i juz nie daly rady hehhe. Pamiatka po 1 powaznym dzwonie zostala, ogolnie odradzam jezdzenie w jeansach ale sam po sobie wiem ze czasem nie ma innego wygodniejszego wyjscia. pozdro
p.s kazdy robi to na swoja odpowiedzialnosc
malyzck
Bywalec

Postprzez Landryss25 » 8/5/2009, 19:01

Mi grube BigStar'y na biodrze przetarły się przy szlifie 30km/h i szorowaniu jakieś 5-7m po asfalcie.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Ścigacz.pl

Postprzez limak14 » 8/5/2009, 19:28

Jakąś alternatywą są spodnie firmy MOTTO WEAR. Posiadaja ochraniacze na kolanach i wszyty kevlar. Ale dla mnie i tak nie są jakoś przekonujące.
Najlepiej jest zakładać spodnie przystosowane do jazdy na moto- skóra/ tekstyl z pełnym oprotektorowaniem.
limak14
VIP Ścigacz.pl

Postprzez adam_89 » 8/5/2009, 19:28

Ja podczas wypadku miałem na sobie jeansy, ponieważ nie zaliczyłem przy wypadku szlifa, tylko wkleiłem się w auto i przeleciałem nad nim na spodniach nie było śladu wypadku, nawet się nie pobrudziły. Więc nie ma reguły. Lepiej jeździć w spodniach/całym kombi motocyklowym, ale nie zawsze jest to mozliwe. Np teraz przyjechałem do dziewczyny i jestem w jeansach. Nie wyobrażam sobie siedzieć u Niej w spodniach motocyklowych.
adam_89
Stały bywalec

Postprzez SHVAYA » 8/5/2009, 19:44

ja przy jakichs 60 mialem szlifa w dzinsach, ale nie jechalem po asfalcie, tylko sie przetoczylem. dzinsy i nogi cale, tylko kostka skrecona (ale to juz sie nie liczy)
Obrazek
Peugeot Vivacity -> '06 Kawasaki Ninja 250 :D:D:D
SHVAYA
Bywalec

Postprzez jordan23 » 8/5/2009, 19:49

Ja zamierzam kupić sobie jeansy REDLINE . Ale to jako dodatek do kombinezonu bo on jest oczywiście obowiązkowy
jordan23
Stały bywalec

Postprzez Łukasz_15* » 8/5/2009, 20:09

Ja na takie wypady do naszego wiejskiego sklepu skóry na nie zakładam nigdy. Już widze mine "pani sklepowej" i panów sąsiadów :P xD. Wiem, że nawet na tych paruset metrach moge zaliczyć szlifa, ale jakoś nie mogę się przemóc, żeby wdziewać mój rynsztunek :P. Może to też przez to, że mam tylko motorowerek popylający narazie 60 km/h więc jakoś sie nie poczuwam to wdziewania zawsze mojego ubioru.
Łukasz_15*
Świeżak

Postprzez Piter_Stunter » 8/5/2009, 21:03

Czy do dżinsów motocyklowych zakładacie osobno ochraniacze plastikowe na rzepy ? Czy może wierzycie tym tandetnym pianką ?
...PITER WCIĄŻ ŻYJE...
Stunt, panienki,imprezy,szypka jazda - to lubiem
Piter_Stunter
Świeżak

Postprzez t_racer_ » 8/5/2009, 22:37

Np teraz przyjechałem do dziewczyny i jestem w jeansach. Nie wyobrażam sobie siedzieć u Niej w spodniach motocyklowych.

I słusznie. Przyjedź w spodniach motocyklowych, a siedź bez... ;)
t_racer_
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Kurt » 8/5/2009, 23:09

Ja dziś na bajzlu oglądałem jeansy Motto Wear, zapytałem gościa jak one się spicują to pokazał mi jedne po szlifie przy ok 50-60 km/h i było tylko jedno nie za duże rozdarcie a tak to tylko przytarte ale nie na wylot, pewnie dzięki kevlarowi pod spodem. Myślę czy by takich nie zakupić do latania po mieście i w koło domu, przy miejskich prędkościach powinny dać radę a trasy to lepiej skóry.
Kurt
Świeżak

Postprzez malyzck » 8/5/2009, 23:11

t_racer_ napisał(a):
Np teraz przyjechałem do dziewczyny i jestem w jeansach. Nie wyobrażam sobie siedzieć u Niej w spodniach motocyklowych.

I słusznie. Przyjedź w spodniach motocyklowych, a siedź bez... ;)

Dokladnie gacie w dół bez gadania hehhe
malyzck
Bywalec

Powrót do Hydepark