Zobacz wÄ…tek - Wada wzroku a kat A
NAS Analytics TAG

Wada wzroku a kat A

Przepisy, prawo
_________

Wada wzroku a kat A

Postprzez klima » 7/5/2009, 13:33

Witam.

Przeczytałem parę wypowiedzi na podobny temat jak mój ale nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi.

Sprawa wyglada tak ze od dłuższego czasu jestem krótkowidzem, nosze okulary bo niestety moje oczy niezbyt toleruja szkła kontaktowe.

Prawko kat B zrobiłem bez problemu, lekarz zbadał wzrok w okularach w których widze ok.

Niestety słyszałem z różnych źródeł że na jazdy i egzamin kat A nie wolno stoswac okularów, tylko szkła kontaktowe, bo jakby wypadek, coś sie moze stać itp.

Czy to jest prawda i jak ew. wygląda ta sprawa w MORD-ZIE gdzie zdawałbym egzamin.
Jestem ciekaw czy badanie na kat A różni sie od tego na B ???

Chciałem z góry odpowiedzieć na jakieś negujące odpowiedzi że myśle o jeżdżeniu na moto w okularach.
1. Jak je nosze to widze normlanie 8) a tak wogóle prawko tylko po to zeby legalnie dojechać w teren :)
2. Jeden kask juz połamałem na bike, w szpitalu 3 dni a okulary mi krzywdy nie zrobiły :wink:

Pozdro
klima
Świeżak

Postprzez Plomien » 7/5/2009, 13:41

Z tego co mniej wiecej kojarze to na B jest jedno badanie więcej niż na A a tak to to samo.
Plomien
Świeżak

Postprzez Traperoso » 7/5/2009, 14:03

Prawda jest taka, że jeden lekarz Ci nie wypisze bo powie, że motocykle są za szybkie i musisz mieć dobry wzrok(tak jakbyś z założenia chciał kupić super sporta, a nie np 125ke), a drugi wypisze bez problemu.

Najważniejsze, żebyś widział. Jak jeździsz z okularami i widzisz wszystko oki, to ja nie widzę problemów. Jak nie pierwszy, drugi lekarz to w końcu trzeci Ci wypisze. To nie jest żaden problem, pozdrawiam.
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez messcaline » 7/5/2009, 14:33

Tylko PAMIETAJ na egzamin praktyczny wziasc okulary!
Jesli egzaminator spojrzy w papiery i nie zdetektuje u Ciebie bikli to odwali Cie na dzien dobry i zaprosi na poprawke, wiec jesli masz wade wzroku i okulary to na egzaminie nie tyle mozesz ile MUSISZ je miec.
Pzdr.
gajos
messcaline
Świeżak

Postprzez klima » 7/5/2009, 15:07

No spoko ja sie z biklami ( :lol: ) raczej nie rozstaje i na egzamin czy jazdy itp wiadomo ze bede uzywał.

Tylko własnie caly czas mi po glowie chodzi ze jest jakis przepis o tym ze okulary optyczne z racji swojej drutowej konstrukcji stanowia niebezpieczeństwo dla oczu, twarzy w razie wypadku i zalecane jest stosowanie szkieł kontaktowych.

Cos chyba na forum atvpolska kiedys wyczytałem.

Nic podejde na pierwszy kurs dopytam sie fachowców.

Dzięki za odpowiedzi :wink:
klima
Świeżak

Postprzez Zajonc » 7/5/2009, 15:40

Nie ma żadnych przeciwwskazań prawnych, żebyś jeździł na moto w okularach. Mam kategorię A, badania przeszedłem legalnie, jeżdżę w oksach. Po lekkim wypadku kask i okulary były na swoim miejscu, nic mi nie wydłubało oka :lol:
Zajonc
Świeżak

Postprzez klima » 7/5/2009, 17:31

Smakowo trzeba sie na kurs zapisać zeby ew. uciec przed jakimś nowelizacjami bo ja jeszcze siusiek jestem 20 lat :)

A ponoć dopiero po 24 roku musk :D wyrasta ale chyba elicie rządzącej ten proces cuś nie zaszedł
klima
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê