Grubość ścianki cylindra. Teoretyczne rozważanie.
• Strona 1 z 1
Grubość ścianki cylindra. Teoretyczne rozważanie.
Witam wszystkich serdecznie.
Mam taki dylemat. Jaki wpływ na działanie układu cylindrowego ma grubość ścianek cylindra?
To sprawa dość powszechna, bo dotycząca sytuacji gdy robimy szlif cylindra pod tłok. Ze szlifu na szlif jak wiadomo zwiększa się rozmiar tłoka, a co za tym idzie ścianki cylindra są coraz cieńsze. Jaki to ma wpływ na trwałość, ilość przejechanych km, temperaturę itp? Przy ostatnim szlifie, nieraz 44,5 mm ścianki są już na prawdę cienkie i co wtedy?
Pozdrawiam
Adam
Mam taki dylemat. Jaki wpływ na działanie układu cylindrowego ma grubość ścianek cylindra?
To sprawa dość powszechna, bo dotycząca sytuacji gdy robimy szlif cylindra pod tłok. Ze szlifu na szlif jak wiadomo zwiększa się rozmiar tłoka, a co za tym idzie ścianki cylindra są coraz cieńsze. Jaki to ma wpływ na trwałość, ilość przejechanych km, temperaturę itp? Przy ostatnim szlifie, nieraz 44,5 mm ścianki są już na prawdę cienkie i co wtedy?
Pozdrawiam
Adam
- garu47
- Świeżak
i po sprawie, ale ja tez mam pytanie, jesli robie szlif to wiadomo ze zmieniam tlok na wiekszy i czy zmieniam glowice ? bo mi wydaje sie ze nie i jeszcze wiadomo ze jak sie zmienia cylek na wiekszy to daje sie wzmocniony wal wiec do jakiej wielkosci mozna miec seryjny wal ( chodzi mi o wielkosc tloka)
- talta
- Mieszkaniec forum
talta źle mówisz, to bzdura że trzeba wzmacniany, jak ktoś chce to może, ja mam cylinder 80ccm i oryginalny wał i jakoś się trzyma już dużo czasu. Głowica tłoka zostaje ta sama, tylko jest ciut większy tłok.
nsr>zzr>zx6r>r6>cbr f4i?
-
Dandi93 - Bywalec
moze ci sie urabac po jakims czasie ale to tez zalezy tz. nie ze tzreba ale jest to zalecane tj. np. w kompach gra musi miec co najmniej 1024 ram, a ktos ma 512 i dziala (wiem ze dziwne porownanie)
dobra teraz juz wszystko wiem, dzieki
dobra teraz juz wszystko wiem, dzieki

- talta
- Mieszkaniec forum
Czy wymieniać wał czy nie zależy od tego jakiej klasy jest cylinder.
Gdy cylinder się ,,skończy" niekoniecznie trzeba go wymieniać na nowy. Można wprasować nową tuleję ale nie zawsze się da.
Gdy cylinder się ,,skończy" niekoniecznie trzeba go wymieniać na nowy. Można wprasować nową tuleję ale nie zawsze się da.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
To wszystko ważne co piszecie i ciekawe.
Czy mógłby jednak ktoś napisać czy taki "kończący się", cieńszy cylinder w sensie grubości ścianek po kilku szlifach inaczej się zachowuje? Czy ma skłonności do przegrzania, do zatarcia, czy wymaga specjalnego traktowania? No wiecie o co chodzi.
Mój cylek ma już ostatni szlif 44 mm (wyszło prawie 65ccm) i mechanik straszył, że długo nie pociągnie. To po co produkują takie duże tłoki do 50 ccm skoro miałby cylek nie wytrzymać? Nic nie kumam. Inni znów mówią, że wystarczy jeździć na dobrych olejach i to wystarczy aby nie zajeździć takiego "kończącego się" cylka. Czy to prawda?
Pozdro
Czy mógłby jednak ktoś napisać czy taki "kończący się", cieńszy cylinder w sensie grubości ścianek po kilku szlifach inaczej się zachowuje? Czy ma skłonności do przegrzania, do zatarcia, czy wymaga specjalnego traktowania? No wiecie o co chodzi.
Mój cylek ma już ostatni szlif 44 mm (wyszło prawie 65ccm) i mechanik straszył, że długo nie pociągnie. To po co produkują takie duże tłoki do 50 ccm skoro miałby cylek nie wytrzymać? Nic nie kumam. Inni znów mówią, że wystarczy jeździć na dobrych olejach i to wystarczy aby nie zajeździć takiego "kończącego się" cylka. Czy to prawda?
Pozdro
- garu47
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości