Zobacz wątek - SUZUKI GS500 '01 - problemy z prędkościo i obrotomierzem
NAS Analytics TAG

SUZUKI GS500 '01 - problemy z prędkościo i obrotomierzem

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

SUZUKI GS500 '01 - problemy z prędkościo i obrotomierzem

Postprzez staqqq » 5/5/2009, 09:08

Witam.

Mam następujący problem:

Kupiłem moto w zeszłym roku, już wtedy poprzedni właściciel powiedział mi, że przy wyższych prędkościach prędkościomierz wariuje tzn. wskazówka zaczyna skakać od 80-140 km/h i nie wiadomo w ogóle o co jej chodzi...

Nie przejmowałem się specjalnie, bo miałem obrotomierz... No i niedawno z obrotomierzem stało mi się to samo. Na początku jak zaczął wariować to zauważyłem, że linka o obrotomierza jest prawie zupełnie wykręcona z gniazda (od strony wskaźników). Dokręciłem, ale nie pomogło. Linka mogła się spieprzyć?

Z tymi mierzami jest tak, że czasami jest wszystko ok, ale czasami (chyba po dłuższej jeździe) po prostu wariują - prędkość w zakresie 80-140 mniej więcej a w obrotomierzu wskazówka mi lata od 0 do maxa...

I teraz pytanie - co jest nie tak? Obie linki? Zegary? Mechanizm w przednim kole od prędkościomierza?

W weekend zamierzam się wziąć za drobne naprawy w moto, ale chciałbym wiedzieć od czego zacząć z tymi mierzami;)

Z góry dzięki za pomoc
staqqq
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 5/5/2009, 22:33

Wyjąć wkłady linek i nasmarować olejem wsuwając.
Sprawdzić czy pancerz nie jest zagięty.

Nie czekaj do weekendu.

Ewentualnie jak coÅ› z linkÄ… jest nie tak to kup nowe.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez staqqq » 6/5/2009, 11:34

Dzięki za radę, mam nadzieję, że to właśnie wina linek...

A do weekendu muszę poczekać bo nie mam na miejscu w Pozn żadnego garażu ani warunków niestety nawet na drobne naprawy.

Odezwę się czy pomogło.
Pozdr
staqqq
Świeżak

Postprzez animal » 6/5/2009, 16:47

kolego nei czekaj z tym, bo jak będziesz śmigał to linka może się już całkiem rozpierniczyć albo ukręcić i będzie kapa mantel. Naprawde da rade to nasmarować w polkowych warunkach, te nakrętki odkręcisz zwykłymi kombinierkami (tylko uważaj żeby ich nie zjechać) a do nasmarowania ich możesz użyć odrobine oleju z silnika (nakładasz bagenetem).
Ja też tak kiedyś miałem i nie chciało mi się tego zrobić, i linka mi poszła po 50 km.
animal
Świeżak

Postprzez staqqq » 10/5/2009, 17:53

hej.

Właśnie dzisiaj wziąłem się za te linki. Obie są we w miarę dobrym stanie (ta od obrotomierza trochę gorzej - przy wyjściu z silnika końcówka linki trochę się rusza... ale raczej tylko trochę).

No i obrotomierz faktycznie działa teraz bez zarzutu, ale prędkościomierz nadal potrafi zaszaleć. Wydaje mi się, że to wina samego licznika bo nawet gdy moto stoi w miejscu i odkręcę mocniej manetkę gazu, wskazówka prędkościomierza zaczyna drżeć. Nie wiecie może czy da się jakoś go naprawić czy raczej wymienić?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
staqqq
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê