Co wybrać piaggio liberty 50, suzuki gt 80l czy yamahę fs80
• Strona 1 z 1
Co wybrać piaggio liberty 50, suzuki gt 80l czy yamahę fs80
Witam, rozpaczliwie poszukuję czegoś na dojazdy na uczelnię, 2 razy w tygodniu po 100km w jedną stronę. Poszukuję jakiegoś skutera do 80cm lub motoroweru gdyż nie posiadam prawa jazdy, do kwoty 1600-1800zł. Interesuje mnie coś niezawodnego z racji długich dystansów, a więc jakiś japończyk lub coś włoskiego. Konstrukcje typu: simson, wsk, ogar itp. odpadają. Mam 24 lata wzrost 175cm waga ok. 75kg. Osobiście po obejrzeniu kilkunastu ofert w tym przedziale cenowym mógłbym kupić wymienione w temacie postu motorowery (piaggio skuter). I tak na temat suzuki gt oraz yamahy wiele nie znalazłem, dlatego zastanawiam się czy z racji mojego wieku i gabarytów, na takim małym motorku nie będę wyglądał bynajmniej śmiesznie. Dochodzi do tego jeszcze fakt że nigdy nie jeździłem na motorze więc nie wiem czy dam sobie radę z manualną zmianą biegówi i jak szybko opanuję płynną jazdę. Dlatego rozważam też zakup jakiegoś skutera najlepiej na większych kołach jak chociażby piaggio liberty czy vespa. Długi dystans wymusza na mnie wybór czegoś z prędkością v-max od 70km/h nie chcę bowiem spędzić całego dnia w drodze. Fajnie gdyby pojazdem mogły wygodnie podróżować dwie osoby, w wakacje planuję kilka razy wyskoczyć nad wodę z dziewczyną (podróże około 50km w jedną stronę). Proszę o udzielenie mi pomocy we właściwym wyborze, a także o udzielenie informacji od osób które takie info posiadają na temat suzuki gt 80 lub zr50 bo różnią się one tylko wielkością cylindra, a także yamahy fs 80. Proszę też o podanie info jak jest z dostępnością części i ich ceną dla tych modeli. Prosze o pilną odpowiedź, wyboru muszę dokonać do połowy (15) maja.
- rabpit
- Świeżak
chyba ze masz drugie tyle na wlozenie w naprawy
skuter najlepszy ale w dwojke na skuterze to ok ale przy dystansie 50 km to raczej okaze sie uciazliwe
nie wiem czemu odpada simosn i ogar?
ja jezdze na simsonku (172cm,14lat,60kg) i bardzo wygodny za ta cene ok, predkosc tez powyzej 70km/h
w dwojke nie wiem bo jezdze nikogo nie wiazlem ale chyba ok
co do ogara mimo ze to polski-chinczyk to oprocz tego ze pekaja plastiki (ogar R pierwsze 300modeli) to nie slyszalem zlego slowa
plusy to niskie spalanie(2l/100km), duza predkosc (80km/h) za ta cene nic lepszego nie kupisz
skuter najlepszy ale w dwojke na skuterze to ok ale przy dystansie 50 km to raczej okaze sie uciazliwe
nie wiem czemu odpada simosn i ogar?
ja jezdze na simsonku (172cm,14lat,60kg) i bardzo wygodny za ta cene ok, predkosc tez powyzej 70km/h
w dwojke nie wiem bo jezdze nikogo nie wiazlem ale chyba ok
co do ogara mimo ze to polski-chinczyk to oprocz tego ze pekaja plastiki (ogar R pierwsze 300modeli) to nie slyszalem zlego slowa
plusy to niskie spalanie(2l/100km), duza predkosc (80km/h) za ta cene nic lepszego nie kupisz
- talta
- Mieszkaniec forum
nie wiem ale mi się wydaje, że co japończyk to japończyk. Simson czy ogar ok, ale chyba nie na takie trasy, tak mi się wydaje chocia z jestem laikiem, niemniej obstawałbym przy czym japońskim czy to będzie skuter czy nieduży motor. Co do tego że dobrego moto w tej cenie nie kupię nie do końca się zgodzę. Za te pieniądze daje radę znaleźć suzuki czy yamahę, po niedzieli jadę nawet obejrzeć wyżej wspomniane suzuki, i powiem wam że w porównaniu do simków japońskie marki oferowane są w niższych cenach, aż dziwne są to przecież lepsze mniej awaryjne konstrukcje i młodsze rocznikowo, a co sprawia że simsony są droższe to chyba sentymentalne podejście do marki i niska cena częsci a także lepsza ich dostępność. Czekam na dalsze propozycje może ktos ma dostęp do danych na temat gt 80 lub yamahy fs??
- rabpit
- Świeżak
Ja uważam ze skuter to na max 50 km dystanse, ja zrobiłem trase-180 km w jedną strone, niby temperatura była ok, ale po przyjeździe szlif cylindra mnie czekał gdyż pierścionki i tłok sie przetarły i stracił kompresje. Za te pieniądze to nic dobrego nie kupisz.
Ciekawośc to pierwszy stopień do piekła,
a prędkośc to drugi :D
"I kto tu mówi ze moto nie ma duszy..."
a prędkośc to drugi :D
"I kto tu mówi ze moto nie ma duszy..."
-
Jonyl - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości