Zobacz wÄ…tek - Co to za dysza ?
NAS Analytics TAG

Co to za dysza ?

Enduro, Cross
_________

Co to za dysza ?

Postprzez Mosori » 23/4/2009, 17:36

Wiem, że może powinienem spytać w mechanice, ale tu też jest dużo obeznanych osób więc...W zeszłym roku zmieniałem tłumik w mojej DT (125), i wraz z tłumikiem przyszła ta właśnie dysza (zdjęcia poniżej) oraz karteczka z tekstem w jezyku niemieckim, którego nie rozumiem. Moje pytanie brzmi: gdzie to wkręcić, o ile w ogóle potrzeba mi to wkręcać (jeżdże praktycznie tylko po terenie) i co ta dysza daje ? wzrost mocy? ograniczenie spalin? większy/mniejszy przepływ powietrza?
Dodam, że "na górze" dyszy jest numerek 270, jesli to cokolwiek zmienia...

http://img260.imageshack.us/gal.php?g=d001.jpg (otwórz link)

LiczÄ™ na WaszÄ… pomoc i pozdrawiam.
Mosori
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 23/4/2009, 22:05

Ściągnij z gaźnika komorę pływakową i tam masz dysze. To wygląda jak dysza główna ale to 270 jakoś dziwne mi się wydaje. Rozkręć i zobacz co tam masz.

Zmiana dyszy jest zalecana przy sportowym tłumiku. Zmiana na większą da odczuć lepiej efekt nowego wydechu, lepsza reakcja na gaz.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez henio12323 » 24/4/2009, 10:57

dokładnie dysza ma większy otworek i wpuszcza więcej mieszanki :P bo wiadomo sportowy tłumik lubi bardziej ssac benzynki :P jezeli wymienisz dostaniesz napewno mocy ale tez wzrosnie spalanie. co do montowania to odkręcasz dolną częśc gaźnika i tam powinna byc jedna lub 2 takie dysze wymien tą którą dostałes złóz wszystko i pojeździj jakis czas i sam ocen o ile wzrosło spalanie i moc. wzrosnie napewno tylko czy ne bedzie tak że wzrosnie powiedzmy pół konia a spalanie sie zwiększy o 3 litry :P własnie patrze tą karteczke mocno niemieckiego nie znam ale widze tylko że ta dysza to chyba dysza od powietrza ? i cos tam z ulicą że chyba na ulice sie ją zakłąda lub nie. tak mi sie wydaje :P zanies do kogos kto niemca zna to ci raz dwa przetłumaczy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Mosori » 24/4/2009, 19:45

Dzięki panowie, moze jutro się za to zabiore, bo dzisiaj kompletnie czasu nie miałem :/
A z karteczką jest problem, bo nikt sie nie moze odczytać, a co dopiero przetłumaczyć, nawet wujek, który mieszka na stałe w niemczech już od dawna, nie mogl sobie z nia poradzic :|
Mosori
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê