Zobacz wÄ…tek - Co, gdzie, jak i dlaczego? -WSZYSTKIE PODSTAWY TEHCNICZNE..
NAS Analytics TAG

Co, gdzie, jak i dlaczego? -WSZYSTKIE PODSTAWY TEHCNICZNE..

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Co, gdzie, jak i dlaczego? -WSZYSTKIE PODSTAWY TEHCNICZNE..

Postprzez Shant » 17/4/2009, 14:38

Witam

Jestem laikiem, za 2 miesiące zamierzam kupić swój pierwszy motor.
I tak na prawdę przychodzą na myśl takie pytania:
Będę go miał i co? nawet nie wiem czy jak go będę miał to kiedy jak i gdzie sprawdzić olej i czy będę musiał?

Więc chodzi mi ogólnie o wszystkie podstawy jakie POWINIENEM znać, od strony technicznej.

Jak i co ważniejsze, nauczyć sie wszystkich podstawowych elementów, NP. na podstawie gaźnika - co to w ogóle jest, do czego służy, gdzie sie znajduje.
Następnie podstawowe awarie jakie sie mogą zdarzyć (te najłatwiejsze bo nie chciałbym żeby było tak ze wyjadę w teren i nagle motor przestanie palić i co? nic nie zrobię..) a wystarczyłoby np przekręcenie dwóch śrubek etc...

Tak więc zna ktoś strone(oczywiscie PL) gdzie moge sie nauczyc takich 'podstaw'?

Dzięki, pozdrawiam
Shant
Świeżak

Postprzez Azydek » 17/4/2009, 17:49

Witam

Zadajesz dosc banalne pytania. Pewne sprawy po prostu sie wie. Ogolnie zapoznaj sie z zasadą działania silnika spalinowego ( tu 2-takt, 4-takt).
W duzym zaokrągleniu silniki spalinowe róznią sie ilością cylindrów, ich wzajemnym rozmieszczeniem, osprzętem ( i tu np. gaźnik ;-) )
Dużo doczytasz na forum, innych stronach internetowych.
Wiekszośc znajdziesz w: http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_główna
A wszystko inne na: www.google.pl

Wiec do dzieła.

PS. domyślam się że na bardziej precyzyjne pytanie wiele osób udzieli Tobie odpowiedzi ale Ty chcesz w jednym poście dowiedzieć sie
wszystkiego.

Pozdrawiam.
Azydek
Świeżak

Postprzez Mizgard » 17/4/2009, 21:32

poczytaj też artykuły na scigaczu.
Sv 650N
Mizgard
Świeżak

Postprzez elco » 17/4/2009, 21:37

M. Pfeiffer - Sam naprawiam motocykl - calkiem madra lektura do poczytania.

Za pewne zdawales na prawo jazdy i jak sie sprawdza olej, plyn hamulcowy, naciag lancucha powinienes teoretycznie wiedziec. Jezeli widzisz, ze jest cos nie tak jak Cie poinformowano - jedziesz do serwisu.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Shant » 18/4/2009, 10:21

No niekoniecznie chcialem sie dowiedzieć tego z jednego postu, raczej liczyłem na link strony w stylu 'motocykle dla poczatkujących' :)

No dobra to do dzieła heh.. pojdzie w ruch czytanie forum i moze zakupie tą książke jeśli elcommendante ją polecasz. Niestety póki co a"produkt chwilowo niedostepny" w kazdej ksiegarni jaka znalazlem, ale szukam dalej;)

Ogólnie jeśli to w czymkolwiek pomoże to moim motorem będzie: Suzuki DR350.
Niestety wszystkie książki jakie znalazłem o tym motocyklu są w 90% języku obcym a ich ceny są kosmiczne:).

Ps. Nie, prawka nie zdawałem, mam tylko B. Na kurs sie zapisuje jakos w tym tyg;))

Pozdrawiam
Shant
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê