stuki w silniku r1 rn12
• Strona 1 z 1
stuki w silniku r1 rn12
witam!! znalazłem niby dwa tematy o podejrzanych stukach w silnikach r1 ale nikt nie napisał co było tego ostatecznie przyczyną, może ktoś doświadczył takich objawów i podpowie gdzie szukać usterki , moja pierwsza maszyna i nie mam doświadczenia z tymi silnikami , rocznik 2004 ze stanów, model rn12 , przebieg był mały około 5tyś. po lekkim szlifie, objawia sie to tak, odpale motor (pali ładnie) chdzi normalnie, po dwóch minutach jakby zaczyna coś stukać i stuka coraz wyraźniej ,cięzko zlokalizować stuki ,ale echo idzie na kolektory i gdzieś na dole raczej, jak przytrzymam kułko zaworu exup (to w kolektorze) to jakby cichło -ktoś pisał ze to moze exup tak pukać ale jak to usunąć, po paru przegazówkach ucichnie i na wonych juz nie puka ale przy jeździe tak od 3500 obrotów znów to słychać wyraźnie , stuki wzrastają proporcjonalnie do obrotów(w czasie jazdy) gdy sie zatrzymam i podnosze obroty stukania nie słychać tylko w czasie jazdy!! mam nadzieje że to nie panewka, stukanie jest jakby pojedyncze nie kilku elementów, pomocy!!
- marlonmero
- Świeżak
stuki w r1
dzisiaj uważnie słuchałem gdzie te stuki sie rodzą, ewidentnie z przodu silnika wręcz w kolektorach- kolektorze , na luzie ciszej jak dodaje gazu zaczyna pukać a w czasie jazdy głośniej tak mniej wiecej od 3500 obrotów, ma ktoś pomysł co to? głowice z boku słuchałem to nie słychać tylko kolektory ,moze to być skutek spalania stukowego- w samochodach taki efekt czasem występuje ale tam są czujniki które dają o tym sygnał do kompa a ten przestawia zapłon odpowiednio zeby efekt zniknoł ,moze swiece niedomagają, w lutym wsadziłem NGK irydowe dedykowane do R1,a moze paliwo ,leje 95 moze trzeba lać 98??
- marlonmero
- Świeżak
Może pojedź do mechanika? Niech zdiagnozuje i w przybliżeniu poda cenę naprawy. Na R1 z 04 kasa więc na diagnozę trzeba też odpalić.
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
stuki w r1
witam !! motorek zaprowadziłem do śpeców ,od razu znaleźli przyczyne, uszkodzony napinacz łańcuszka rozrządu nie działał prawidłowo przez co przestawione były deko fazy rozrządu ,a pukanie kture dochodziło z kolektorów to echo zapłonu w cylindrach na niedomkniętych zaworach!!
- marlonmero
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości