Jaki olej silnikowy do Varadero 125 2007 ? ?
• Strona 1 z 1
Jaki olej silnikowy do Varadero 125 2007 ? ?
Nie dawno sprowadzilem Honde Varadero 125 2007r (model na wtrysku) z Angli. na poczatku chcialem zmienic olej bo nie wiadomo jak byl jezdzony, jaki to olej i kiedy byl zmieniany.
W garazu mam oleje od samochodu, z tego co wiem jest to mobil1 pelen syntetyk 5/50 czyli chyba najlepsza lepkosc. Czy taki olej bedzie pasowal do hondy? czy nic sie nie zepsuje? czy honda potrzebuje specjalnego oleju do motocykli? jakich olejow uzywacie ?
pozdrawiam
W garazu mam oleje od samochodu, z tego co wiem jest to mobil1 pelen syntetyk 5/50 czyli chyba najlepsza lepkosc. Czy taki olej bedzie pasowal do hondy? czy nic sie nie zepsuje? czy honda potrzebuje specjalnego oleju do motocykli? jakich olejow uzywacie ?
pozdrawiam

- adamos19
- Świeżak
Nie nie nie !
Do motocykli używa się olejów motocyklowych. Żaden Mobil 1 do Vectry , czy nawet do Ferrari.
Jest to dość świeży rocznik , więc moim zdaniem możesz spokojnie wlać full syntetyk np. Castola lub Motula i powinno być wszystko super.
Słyszałem jednak opinie , ze jeśli nie wiesz jaki był wcześniej to żeby lać półsyntetyk (tak teraz wyczytałem tutaj na forum).
Prosiłbym kogoś o weryfikację. Pozdrawiam
Do motocykli używa się olejów motocyklowych. Żaden Mobil 1 do Vectry , czy nawet do Ferrari.
Jest to dość świeży rocznik , więc moim zdaniem możesz spokojnie wlać full syntetyk np. Castola lub Motula i powinno być wszystko super.
Słyszałem jednak opinie , ze jeśli nie wiesz jaki był wcześniej to żeby lać półsyntetyk (tak teraz wyczytałem tutaj na forum).
Prosiłbym kogoś o weryfikację. Pozdrawiam
-
Hellrider - Świeżak
moglibyscie podeslac jakies linki z olejami do tego motocykla? jaki bedzie najlepszy do niego ?
kiedy mialem skutera dwusuwowego czlowiek w serwisie TGB powiedzial mi ze : 'z polsyntetycznego na syntetyczny mozesz przejsc bezproblemu ale wrocic z syntetycznego na polsyntetyczny juz nie mozesz' czy to jest prawda? i dlaczego ?
kiedy mialem skutera dwusuwowego czlowiek w serwisie TGB powiedzial mi ze : 'z polsyntetycznego na syntetyczny mozesz przejsc bezproblemu ale wrocic z syntetycznego na polsyntetyczny juz nie mozesz' czy to jest prawda? i dlaczego ?
- adamos19
- Świeżak
Hellrider napisał(a):Nie nie nie !
Do motocykli używa się olejów motocyklowych.
Pozdrawiam
Motocykle mają swoje specyficzne wymagania i dlatego opracowano osobno oleje do motocykli, głównie przez mokre sprzęgło oraz b. wysokie obroty silnika (nieosiągalne dla samochodów) - inne wymagania stawiane olejom.
Hellrider napisał(a):Słyszałem jednak opinie , ze jeśli nie wiesz jaki był wcześniej to żeby lać półsyntetyk (tak teraz wyczytałem tutaj na forum).
Pozdrawiam
Totalna bzdura !!! Oleje mineralne i syntetyczne są ze sobą w pełni mieszalne. Jeśli chodzi o jakieś bliżej nieokreślone przepłukanie to jest to kolejna bzdura. Olej dobierasz w oparciu stan silnika i zasobnośc portfela.
Jeśli silnik jest w dobrej kondycji to lej śmiało olej syntetyczny, bez względu na to co było wcześniej nic się nie ma prawa stać

Ostatnio edytowano 27/3/2009, 19:15 przez jacekj, łącznie edytowano 1 raz
- jacekj
- Świeżak
Dzieki za pomoc
jednak prosilbym abyscie podeslali mi jakies linki lub nazwy najlepszych olejow do motocykli lub olejow ktore sami stosujecie.
Motocykl Honda Varadero 125
stan tech idealny
przebieg 4tys km
cena raczej nieistotna ale w okolo 200zl

jednak prosilbym abyscie podeslali mi jakies linki lub nazwy najlepszych olejow do motocykli lub olejow ktore sami stosujecie.
Motocykl Honda Varadero 125
stan tech idealny
przebieg 4tys km
cena raczej nieistotna ale w okolo 200zl
- adamos19
- Świeżak
Wszystkie markowe oleje sa na podobnym wysokim poziomie i ktory wybrac zalezy od indywidualnych gustow, czy przyzwyczajen uzytkownika.
Chodzi o to zeby olej miescil sie w zalecanej klasie ( albo wyzej ) a oprocz tego to ktora butelka bardziej ci sie podoba
Chodzi o to zeby olej miescil sie w zalecanej klasie ( albo wyzej ) a oprocz tego to ktora butelka bardziej ci sie podoba

- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
Witam!
Ja mam Varaderke z rocznika 2001 i używam oleju półsyntetycznego Mobil 10W-40. Jakoś nigdy nie miałem z tym olejem problemów
Mówisz, że olej do 200zł???? To takie drogie w ogóle istnieją???
Nie wiem, może powiesz, że używam jakiegoś gówna, ale zawsze go używałem i przysięgam, że moje Viadro śmiga jak marzenie mimo tych 24tys. na karku ;]
Ja mam Varaderke z rocznika 2001 i używam oleju półsyntetycznego Mobil 10W-40. Jakoś nigdy nie miałem z tym olejem problemów

Mówisz, że olej do 200zł???? To takie drogie w ogóle istnieją???
Nie wiem, może powiesz, że używam jakiegoś gówna, ale zawsze go używałem i przysięgam, że moje Viadro śmiga jak marzenie mimo tych 24tys. na karku ;]
Varadero 125XL
- Ccysio
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości