obrotomierz yamaha R1 01
• Strona 1 z 1
obrotomierz yamaha R1 01
witam wszystkich troche szukalem po forach,ale nic nie znalazlem na moj temat.
chodzi o yamahe rn 04 z 2001r ,moj problem jest taki,ze podczas jazdy obrotomierz spada na 0 nastepnie na 7000 spowrotem na 0 i przez jakis czas dziala normalnie po czm to sie powtarza. (gdy tak sie dzieje wlacza sie wetylator chlodnicy niezaleznie od teperatury silnika)
kiedys slyszalem ze takie cos to zle ustawienie exapu ale juz bylem na regulacji i dalej jest to samo. Prosze o jakas pomoc
chodzi o yamahe rn 04 z 2001r ,moj problem jest taki,ze podczas jazdy obrotomierz spada na 0 nastepnie na 7000 spowrotem na 0 i przez jakis czas dziala normalnie po czm to sie powtarza. (gdy tak sie dzieje wlacza sie wetylator chlodnicy niezaleznie od teperatury silnika)
kiedys slyszalem ze takie cos to zle ustawienie exapu ale juz bylem na regulacji i dalej jest to samo. Prosze o jakas pomoc
- rafczyk
- Świeżak
W ten sposób komputer wyświetla błąd. Musisz sprawdzić w serwisówce co dokładnie oznacza i będziesz wiedział co jest przyczyną.
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
Dzieki za odpowiedz,ale linki i zawor chodza lekko.
zauwazylem jeszcze ze po wlaczeniu samego zaplonu zawor ustawia sie w pozycji zerowej lecz silniczek dalej dostaje jakis impuls bo caly czas lekko pracuje (Drga)
Moze ktos wie gdzie znajde dobrego mechanika z komputerem z okolic Wroclawia ktory by mogl znalesc przyczyne
zauwazylem jeszcze ze po wlaczeniu samego zaplonu zawor ustawia sie w pozycji zerowej lecz silniczek dalej dostaje jakis impuls bo caly czas lekko pracuje (Drga)
Moze ktos wie gdzie znajde dobrego mechanika z komputerem z okolic Wroclawia ktory by mogl znalesc przyczyne
- rafczyk
- Świeżak
Komputer nie będzie potrzebny.
Czasami wystarczy znaleźć dobry serwis Yamahy (będzie taniej niż u jakiegoś pana Kazia co pierwszy raz widzi taki problem).
Zadzwoń do najbliższego serwisu Yamahy i zapytaj to niewiele kosztuje.
Może któraś linka się blokuje lub Exup w wydechu ?
Jak chcesz naprawić samemu poszukaj service manuala i postępuj wg niego.
Czasami wystarczy znaleźć dobry serwis Yamahy (będzie taniej niż u jakiegoś pana Kazia co pierwszy raz widzi taki problem).
Zadzwoń do najbliższego serwisu Yamahy i zapytaj to niewiele kosztuje.
Może któraś linka się blokuje lub Exup w wydechu ?
Jak chcesz naprawić samemu poszukaj service manuala i postępuj wg niego.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
witam kolege! Posiadam taki sam model i mialem identyczny problemz exup-em i wentylatorem jezeli chodzi o obrotonierz to dobrze myslisz pokazuje on blad i jezeli jest to 7tys obr to jest to wlasnie blad zwiazany z exupem jamialem przyrdzewialy kolowrotek na linki przy kolektorze przez co zaworek nie pracowal jesli u ciebie chodzi ok to sprawdz to w ten sposob: odlacz linki przy kolektorze i wlacz zaplon zobaczysz wtedy jak pracuja jezeli obrotomierz dalej bedzie skakal to odlacz je przy samuym silniczku musisz wtedy podniesc zbiornik moze faktycznie blokuja ci sie linki gdy zrobisz tak jak mowie bedziesz mial pewnosc ze to to lub np ze sam silniczek jest walniety jesli po zdjeciu linek z samego silniczka blad bedzie sie powtarzac i okaze sie ze to wina silniczka to nic sie nie martw mozesz napisac bo mam taki silniczek;) ale mysle ze to predzej wina linek...a co do wentylatoro to byl to drogi problem ktory spedzal mi sen z powiek ja mialem tak ze wlaczal sie(nie zawsze) na zimnym silniku gdy ten nie osiagnol jeszcze 40s. lub zaraz po... po kilkukrotnym wymienienieniu czujnika termostatu(niepotrzebnie)i sprawdzeniu instalacji zrezygnowany zadzwonilem do yamahy w warszawie tam niejeki spec od r1 powiedzial mi tak :jezeli wiatrak zacznioe krecic na zimnym wcisnij sprzeglo lub schowaj norzke jak w tym momencie przestanie to nie mam sie czego obawiac bo to normalne zjawisko w r1 jest tylko jeden czujnik temp(nie jak w wiekszosci moto 2)a wiatrak uruchamia modul a nie on i to z tamtad pochodzi sygnal a nie z czujnika ktory wymienialem...wiec sie tym juz nie przejmuje...
Ostatnio edytowano 27/3/2009, 09:55 przez mattR1, łącznie edytowano 1 raz
- mattR1
- Świeżak
Z tego co udało mi się kiedyś gdzieś znaleźć (włączenie się wentylatora zaraz po uruchomieniu silnika), jest to normalny objaw,
tzw. diagnostyka czy wszystko jest sprawne (moduł sterujący silnikiem testuje czy wszystko działa), jeśli coś by nie działało wtedy obrotomierz pokazał by odpowiedni kod błędu.
A z Exupem może być jeszcze złe napięcie linek i blokowanie się linek lub zbyt duży luz na nich.
tzw. diagnostyka czy wszystko jest sprawne (moduł sterujący silnikiem testuje czy wszystko działa), jeśli coś by nie działało wtedy obrotomierz pokazał by odpowiedni kod błędu.
A z Exupem może być jeszcze złe napięcie linek i blokowanie się linek lub zbyt duży luz na nich.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
narazie dzieki za podpowiedzi,silniczek do exupa porzyczylem na chwile i nic to nie dalo,ale po roznych testach okazalo sie ze moto juz nie ma cisnienia na cylindrach i to niestety przez pierscienie,ale nie jest zle znalazlem bebechy z rozbitka ktory mial najechane 10.000km wiec prawie nowy silnik
no i mam nadzieje ze to bedzie rowniez przyczyna tego ze sie dlawil na niskich obrotach.
Odezwe sie jak poszlo

no i mam nadzieje ze to bedzie rowniez przyczyna tego ze sie dlawil na niskich obrotach.
Odezwe sie jak poszlo
- rafczyk
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości