Zobacz wątek - Jak lepiej wbijać biegi zeby nie uszkadzać fzr
Zobacz film i szczegóły »
?? loading...
NAS Analytics TAG

Jak lepiej wbijać biegi zeby nie uszkadzać fzr

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Jak lepiej wbijać biegi zeby nie uszkadzać fzr

Postprzez lukasz901930 » 23/3/2009, 19:45

Witam biegi lepiej wbijać szybko i mocno zeby było mniejsze zuzycie czy pomalu i delikatnie? bo w yamahah przewaznie sie dwójka sypie;/
JP:)
lukasz901930
Świeżak

Postprzez Traperoso » 23/3/2009, 21:07

Nie jestem expertem, ale wydaje mi si, że lepiej szybko... Póki tarcze nie tracą swojej prędkości obrotowej. Jak to ktoś powiedział, szybko ale spokojnie :D (nie sugeruj się moją odpowiedzią póki inni nie zabiorą głosu)

W sumie sam jestem ciekawy, bo ja zmieniam biegi ultraszybko(masakrycznie szybko) czy to aby napewno dobry pomysł???
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez grzybek124 » 23/3/2009, 21:16

Mój kuzyn, od którego odkupiłem moją fzr mówi, że lepiej dość zdecydowanie. No i przytrzymać jeszcze popuszczeniu sprzęgła. Jaką masz fzr-e?? 1000?
grzybek124
Świeżak

Postprzez limak14 » 23/3/2009, 21:47

ja wbijam biegi zdecydowanym ruchem, ale z wyczuciem
da sie odczuć ten moment kiedy bieg "siedzi"
chyba w tym temacie bedzie tyle opinii co wypowiadających się :)
limak14
VIP Ścigacz.pl

Postprzez melvin » 23/3/2009, 21:56

biegi trzeba wbijać precyzyjnie, tzn tak żeby wchodziły jak najciszej i jak najlżej... ot co..
nie można określić dokładnie co znaczy mocno szybko itd ma być jak najdokładniej po prostu bieg ma wejść bez strzałów i trzasków a dzwigienka zmiany biegów to nie kick starter żeby go kopać...
Ostatnio edytowano 23/3/2009, 21:59 przez melvin, łącznie edytowano 1 raz
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez Raczek_6 » 23/3/2009, 21:57

Zmiana biegu powinna odbywać się dość dynamicznie "szybkim energicznym ruchem" (ze względu na brak synchronizatorów, są sprzęgła kłowe), oprócz tego co bardziej istotne podczas hamowania i redukcji biegów powinno się redukować biegi z między gazem, ma to na celu wydłużenie żywotności skrzyni biegów.

Czyli hamujemy hamulcami i podczas redukcji lekko dodajemy gazu.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Postprzez melvin » 23/3/2009, 22:03

ogólnie to nie ogarniam takich opisów jak i co, trzeba komuś pokazać jak wbijać i wtedy załapie...
np ostatnio pokazywałem justynowi że można w ER przebić z 1 na 2 przy samej odcinie bez żadnego dźwięku ze skrzyni...
ps. tu podziw dla ludzi którym jeździłem o 2 w nocy pod oknami, że nie zadzwonili po policję, nawet przy strzelaniu z tłumika...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez YZF R1 » 23/3/2009, 23:07

Raczek_6 napisał(a):Zmiana biegu powinna odbywać się dość dynamicznie "szybkim energicznym ruchem" (ze względu na brak synchronizatorów, są sprzęgła kłowe), oprócz tego co bardziej istotne podczas hamowania i redukcji biegów powinno się redukować biegi z między gazem, ma to na celu wydłużenie żywotności skrzyni biegów.

a w silnikach V robimy to samo tylko sporo dodajemy gazu... :wink:
YZF R1
Moderator

Postprzez Traperoso » 24/3/2009, 01:06

Raczek_6 napisał(a):Zmiana biegu powinna odbywać się dość dynamicznie "szybkim energicznym ruchem" (ze względu na brak synchronizatorów, są sprzęgła kłowe), oprócz tego co bardziej istotne podczas hamowania i redukcji biegów powinno się redukować biegi z między gazem, ma to na celu wydłużenie żywotności skrzyni biegów.

Tak właśnie myślałem, jednak się nie myliłem :)
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez palma-r1 » 25/3/2009, 14:19

Szybko szybko :) najgorsze sa redukcje przy szybkim hamowaniu ... no i to najczescie 2-jke wszyscy męcza
...
Nie daj się zabić !
palma-r1
Świeżak

Postprzez sakaa » 26/3/2009, 19:28

z tego co ja wiem najlepiej zmieniać jest biegi bez używania sprzęgła tylko to wymaga trochę wprawy i precyzji... podobno skrzynia dłużej wytrzymuje jak się nie używa sprzęgła niż jak się go używa a biegi wchodzą rewelacyjnie bo przecież w moto i tak nie ma synchro
Kawasaki ZR7S
sakaa
Świeżak

Postprzez dwojtasiak » 5/4/2009, 17:11

proponuje przeczytać bardzo fajny artykuł na ścigaczu jak zmieniać biegi http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,z ... ,7686.html po przeczytaniu musicie wyczuć wasze skrzynie i będzie zdecydowanie lepiej niż przed przeczytaniem. Bez sprzęgła można ale wtedy musisz mieć prawy nadgarstek i lewą nogę taką szybką jak quickshifter - nie jest to strasznie trudne trzeba tylko potrenować. Dla mnie kluczowe było że siłę na dzwignię zmiany biegów trzeba wywierać zanim wciśniemy sprzęgło , czy energicznie puścimy gaz (w wersji bez sprzęgła) to właśnie wynika z budowy motocyklowej skrzyni biegów. Tak jak pisaliście nie mają synchronizatorów
dwojtasiak
Świeżak

Postprzez Lordzik » 25/4/2009, 21:37

W FZR jedynka stuka glosno jak dlugo sie sprzeglo trzyma przed wrzuceniem , dwojka tez nie jest za cicha , reszta wchodzi juz jak po masle ale tylko wtedy ja sie to robi naprawde szybko . Podciagnac dzwignie , musniecie sprzegla i bieg . Dwojka potrafi tez niemilosiernie walnac jak chcesz ja wrzucic przy niskich obrotach , na przyklad toczysz sie na luzie za samochodem w korku i dwojka radze tak nie robic lepiej podbic obroty do 4tys i dopiero :)
Ja będę wierzyć, będę grzeszyć
Będę cudze dusze leczyć i kaleczyć.
klickklick! (otwórz link)
Lordzik
Świeżak

Postprzez CeBeRek » 26/4/2009, 06:11

Trochę odkopałeś, ale też się wypowiem. Każda skrzynia biegów jest inna i biegi wchodzą inaczej. Ja u siebie nigdy nie używam sprzęgła przy zmianie do góry, bo jest to zupełnie zbędne.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez Pawcio415 » 26/4/2009, 11:01

sakaa napisał(a):z tego co ja wiem najlepiej zmieniać jest biegi bez używania sprzęgła tylko to wymaga trochę wprawy i precyzji... podobno skrzynia dłużej wytrzymuje jak się nie używa sprzęgła niż jak się go używa a biegi wchodzą rewelacyjnie bo przecież w moto i tak nie ma synchro

Pierwsze słyszę :shock:
A słyszałeś o czymś takim jak przegazówka przy schodzeniu w dół lub przecyzyjne i szybkie używanie sprzęgła??!!

Bieg zmieniamy bez sprzęgła żeby uzyskać troszekczę lepsze przyspieszenia. Tak naprawdę gdzie to wykorzystujesz??!! W mieście?
Tylko troszkę na prostych odcinkach oraz na torze i to wszystko.

Lepiej używać sprzęgła normalnie jak Pan Bozia przykazali.

Powodzenia!
Pawcio415
Świeżak

Postprzez CeBeRek » 26/4/2009, 12:02

Pawcio nie zgadzam się z Tobą bo jak zmieniasz biegi prawidłowo bez sprzęgła to wchodzą lepiej niż ze sprzęgłem.

I lepiej nie gadać głupot jak się do końca nie wie o co chodzi.

Nawet Tomek Kulik pisał, że sprzęgło używa tylko do bardzo wolnej jazdy.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez Pawcio415 » 26/4/2009, 13:05

Sprzęgło używa się do normalnej jazdy.
Bez sprzęgła możesz wbijać biegi jak znasz swój silnik na pamięć i wiesz przy jakich obrotach i jakim biegu możesz coś zrobić.
Wątpię żeby większość z Was miała takiego skilla,któego się zresztą nabywa przez bardzo długo żeby robić to prawidłowo.

Ja "przerobiłem" już około 10-ciu motocykli przez 13 lat jazdy i jakoś NIGDY nie zauważyłem,że ze skrznią jest coś nie tak a sprzęgła używam ZAWSZE!
Pawcio415
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 26/4/2009, 13:07

Sprzęgła przy zmianie też trzeba umieć używać, o tym pisał Tomek Kulik. Można zmienić bieg ze sprzęgłem praktycznie tak samo szybko jak i bez. Po przeczytaniu jego artykułu i przeniesieniu tego na praktykę biegi zmienia mi się szybciej i ciszej.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Pawcio415 » 26/4/2009, 13:13

I o to właśnie Landrys chodzi :)
Trzeba to sobie samemu wyczuć i wytrenować.
CeBeRek mówi tylko o ścigaczach a ja ogólnie o motocyklach.
Jakoś nie widzę Harleya zmieniającego biegi bez sprzęgła,haha...

Bez sprzęgła uzyskujesz tylko minimalnie lepsze przyspieszenie.
A jeśli nie umiesz tego robić to tylko zakatujesz skrzynię i potem już zawsze będziesz używał sprzęgła.

Powodzenia koledzy!
Pawcio415
Świeżak

Postprzez sakaa » 4/5/2009, 19:47

no ale sprzęgła też trzeba umieć używać choć nie jeżdzę długo moto to nie mogę patrzeć jak nie którzy zmieniają biegi w taki sposób ze trzymają sprzęgól ze 3 sekundy szukają dźwigni i po namysle dopiero wrzucają bieg i się dziwią jeszcze że im skrzynia strzela... bieg trzeba zmienić szybko i sprzęgło jak wciskamy to troszeczkę bo ono bierze już przed połową a do redukcji tylko z gazem i nie ma mowy o żadyny trzaskach;)
Kawasaki ZR7S
sakaa
Świeżak

Następna strona

Powrót do Technika jazdy