Ze skutera na coś innego.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Ze skutera na coś innego.
Witam
Chciałbym wymienić skuter na jakąś rs-ke, tzr-ke, nsr-ke, cbr-ke( do 125cm3) itp. Wydaje się, że nie ma większego problemu ponieważ one bardzo odbiegają osiągami od prawdziwych motorów. Tylko, że jest jeden, ale za to najpoważniejszy problem - rodzice jak z resztą prawie cała rodzina. Mam zamiar przesiąść się w przyszłości na 600-ktę, tylko żeby umieć opanować taki sprzęt przydało by się pojeździć na czymś mniejszym z manualem o i wyglądem nieco w zmniejszonej skali.
Rodzice nie chcą słuchać o zmianie na coś w tym kształcie mimo tego, że posiadam swój kapitał na to i skuter też ze swoich utrzymuje ( nie należę do tych, którym wszystko starsi kupują i opłacają i dzięki temu mogą katować bo rodzice zapłacą za naprawy).
Może ktoś był w podobnej sytuacji? Zna jakieś argumenty, którymi można było by przekonać ? Będę wdzięczny za pomoc.
Chciałbym wymienić skuter na jakąś rs-ke, tzr-ke, nsr-ke, cbr-ke( do 125cm3) itp. Wydaje się, że nie ma większego problemu ponieważ one bardzo odbiegają osiągami od prawdziwych motorów. Tylko, że jest jeden, ale za to najpoważniejszy problem - rodzice jak z resztą prawie cała rodzina. Mam zamiar przesiąść się w przyszłości na 600-ktę, tylko żeby umieć opanować taki sprzęt przydało by się pojeździć na czymś mniejszym z manualem o i wyglądem nieco w zmniejszonej skali.
Rodzice nie chcą słuchać o zmianie na coś w tym kształcie mimo tego, że posiadam swój kapitał na to i skuter też ze swoich utrzymuje ( nie należę do tych, którym wszystko starsi kupują i opłacają i dzięki temu mogą katować bo rodzice zapłacą za naprawy).
Może ktoś był w podobnej sytuacji? Zna jakieś argumenty, którymi można było by przekonać ? Będę wdzięczny za pomoc.
-
deyna - Bywalec
Rodzice ze skutera nie pozwalają Ci na RSke zmienić?
Ja miałem swoją kase zawsze na motory i nie było potrzeby stosować zbyt wielu argumentów. Powiedz im, że to jest to samo silnikiem tylko lepiej wygląda i lepiej rozwija umiejętnosci. Cóż wiecej mówić?
Ja miałem swoją kase zawsze na motory i nie było potrzeby stosować zbyt wielu argumentów. Powiedz im, że to jest to samo silnikiem tylko lepiej wygląda i lepiej rozwija umiejętnosci. Cóż wiecej mówić?
CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Ścigacz.pl
deyna napisał(a):Za pewne to by wystarczyło, tylko, że dwa lata temu u mnie w mieście chłopak zabił się na nsr-ce. Przez te wydarzenie nie chcą słyszeć za bardzo o tym...
Moze to zaboli ale moze niemaja wystarczajacego zaufania do ciebie
i robia to w twoim dobrym interesie.
Porozmawiaj i udowodnij im ze moga ci zaufac ze niebedzie szalenstw tylko czysto turystyczna jazda.
Wielu kozaków było i niektórym postawili tablice na cmentarzu. | Akcja społeczna bezpiecznej jazdy na motocyklu. | www.motozgon.pl
-
clico - Świeżak
nie koniecznie nie maja zaufana moze po prostu aie boja albo sa przewrazliwieni
co do tych ktorym rodzice wszystko funduja to sa zalosni i z kazda pierdola jezdza do serwisu i nigdy nie mieli srubokretu w rece, lepiej isc i zarobic
powiedz ze chcesz motocykl do pojezdzenia i nauczenia sie a bardziej obycia przed wieksza maszyna a nie do szlenstwa
mi ojciec tez nie chce pozwolic na cos 'wiekszego' a wlasciwe szybszego zostaje mi tylko simson ;( ale on tez jest super tylko ze ja mam 14 lat
jezeli rodzice nie zgodza sie na 125 to kup 80
co do tych ktorym rodzice wszystko funduja to sa zalosni i z kazda pierdola jezdza do serwisu i nigdy nie mieli srubokretu w rece, lepiej isc i zarobic

powiedz ze chcesz motocykl do pojezdzenia i nauczenia sie a bardziej obycia przed wieksza maszyna a nie do szlenstwa
mi ojciec tez nie chce pozwolic na cos 'wiekszego' a wlasciwe szybszego zostaje mi tylko simson ;( ale on tez jest super tylko ze ja mam 14 lat
jezeli rodzice nie zgodza sie na 125 to kup 80
- talta
- Mieszkaniec forum
- Tmek
- Świeżak
Moze to zaboli ale moze niemaja wystarczajacego zaufania do ciebie
i robia to w twoim dobrym interesie.[/quote]
Wydaję mi się, że jeżeli chodziło by tu o zaufanie nawet bym zgody na skuter nie miał. Jeżeli chodzi charakter to też jestem nadzwyczaj poważny jak na swój wiek, żadnych wpadek też nigdy nie miałem.
i robia to w twoim dobrym interesie.[/quote]
Wydaję mi się, że jeżeli chodziło by tu o zaufanie nawet bym zgody na skuter nie miał. Jeżeli chodzi charakter to też jestem nadzwyczaj poważny jak na swój wiek, żadnych wpadek też nigdy nie miałem.
-
deyna - Bywalec
A może jak zrobisz prawko, to wtedy się przekonają ? Ja z posiadaną kat.A i jeżdżący 125-tką jestem tu na tym forum alienem 

- Tmek
- Świeżak
A ja należę to tych, którym motocykl rodzice (ojciec) kupili... i co w tym nie tak? Od razu jestem jakimś rozpieszczonym bachorem? Chętnie bym sobie zarobił, tylko pytanie kiedy.. przecież nie rzucę liceum i nie będę motocyklistą z podstawowym wykształceniem... to tak w nawiasie
Możesz rodzicom pokazać specyfikację np. takiej CBR 125, co ledwo 15 kuca ma, pokazać z nią filmiki, a potem jak się na coś takiego zgodzą, to kupujesz 34 konną RS

Możesz rodzicom pokazać specyfikację np. takiej CBR 125, co ledwo 15 kuca ma, pokazać z nią filmiki, a potem jak się na coś takiego zgodzą, to kupujesz 34 konną RS

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
nmajlepszy argument to taki : jak mam sie zabic to mozna i sie zabic na rowerze. wszystko zalezy od tego jak sie jeździ 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Frugos napisał(a):A ile masz lat?
Może byś się tak postawił rodzicom? Przecież nie wyrzucili by Cię z domu za to, że se kupisz motor.
Lat mam 16. Pisząc "postawił rodzicom" masz na myśli to, że sam bym sobie poszedł i kupił? Z chęcią i bym tak zrobił bo bym nie miał żadnych ograniczeń tylko gorzej z tym czy ktoś by sprzedał motor niepełnoletniemu ?
-
deyna - Bywalec
Jak się nie chcą zgodzić na pojemność 50cc to ja nie wiem jak ich przekona do 125cc. Ja miałem ułatwioną sprawę bo tata był za tym, żebym sobie kupił motor(i za to mu bardzo dziękuje). Pewnie i dałby mi kupić 125 ale była jedna przeszkoda nie do przejścia a mianowaicie mama
wiadomo musiałem miec dobre oceny na świadectwe żeby go kupić. A jak w twoim przypadku ani mama ani tata nie są za motorem to masz przesrane

-
Łukasz_15* - Świeżak
Szkoda dyskusji napisal ze ma 16lat i ja tez bym niepozwolil na 125 w tym wieku
Drosnij troszeczke i zrob prawo jazdy i wtedy mysl o 125 bez obrazy

Wielu kozaków było i niektórym postawili tablice na cmentarzu. | Akcja społeczna bezpiecznej jazdy na motocyklu. | www.motozgon.pl
-
clico - Świeżak
chcialbym miec takiego ojca jak lukasz ale niestety moj ojciec mowi ze on wie jak to sie jest mlodym i ma sie mocna maszyne (sam jezdzil na motocyklach mojego dziadka)
od 16 mozna miec 125 zreszta wiara majac 13 lat jezdzi na 125/50 a majac po 10 jezdza na 50 oczywiscie tego nie popieram ale ty masz 16 lat wiec walcz o swoje
od 16 mozna miec 125 zreszta wiara majac 13 lat jezdzi na 125/50 a majac po 10 jezdza na 50 oczywiscie tego nie popieram ale ty masz 16 lat wiec walcz o swoje

- talta
- Mieszkaniec forum
Boże, dzieci... Gdzie on napisał, że rodzice nie chcą się zgodzić na 50cc?
Rodzice to was powinni do nauki gonić, bo czytać ze zrozumieniem nie umiecie...
A Ty Clico może byś się tak dowiedział od ilu lat można robić prawo jazdy na A1 (czyli do 125cc)?
Rodzice to was powinni do nauki gonić, bo czytać ze zrozumieniem nie umiecie...
A Ty Clico może byś się tak dowiedział od ilu lat można robić prawo jazdy na A1 (czyli do 125cc)?
-
Frugos - Bywalec
clico napisał(a):Szkoda dyskusji napisal ze ma 16lat i ja tez bym niepozwolil na 125 w tym wieku
![]()
![]()
Tak szczerze powiem, że dla swojego dziecka na 125 też bym się pewnie nie zgodził za prędko szczególnie bez A1. Mi tak bardzo nie zależy na pojemności 125, wystarczyła by mi 50 do tej osiemnastki przez przed przesiadką na normalny motor. Głównie mi chodzi z tą zamianą aby nauczyć się zmieniać biegi, kłaść się w zakrętach, nauczyć się jazdy.
-
deyna - Bywalec
deyna napisał(a):Jeżeli chodzi charakter to też jestem nadzwyczaj poważny jak na swój wiek, żadnych wpadek też nigdy nie miałem.
No wpadka przy 16tce to nie bardzo by było powiem Ci

Sorry, musiałem

Co do tematu, kup sobie jakas 50tke i zobacz jak to jest. Może Ci się wogóle to nie spodoba i zostawisz dla puszek po 18tce. Kupisz to pomyślisz co zrobić, a rodzice na 50tke po krótkiej rozmowie powinni sie zgodzić.
CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm