Wymiana oleju Yamaha xt 600
• Strona 1 z 1
Wymiana oleju Yamaha xt 600
Mam yamahe xt 600 z 97r, czy przy wymianie oleju trzeba go wlac gdzies po za zbiornikiem oleju
pozdrawiam
czekam na odpowiedz

pozdrawiam
czekam na odpowiedz
-
mihau91 - Świeżak
1. Rozgrzewasz silnik (5-10 min)
2. Wkładasz pod miskę olejową pusty pojemnik który zmieści 4L starego oleju.
3. Odkręcasz śrubkę znajdującą się pod miską olejową
3.1. Jak zleci cały olej (kilkanaście minut) to wymieniasz filtr oleju jeśli potrzeba. Uszczelkę filtru trzeba posmarować olejem nowym.
4. Zakręcasz śrubkę znajdującą się pod miską olejową
5. Odkręcasz wlew oleju
6. Wlewasz nowy olej prawie do pełna.
Poziom oleju między MIN a MAX.
7. Zakręcasz wlew oleju
8. Rozgrzewasz silnik (5-10 min)
9. Odkręcasz wlew oleju
10. Dolewasz olej do uzyskania poziomu MAX (FuLL)
11. Zakręcasz wlew oleju
11.1 OLEJ JEST WYMIENIONY
12. Stary olej musisz gdzieś zdać/wylać/wypić/spalić.
Ale najlepiej zdać.
2. Wkładasz pod miskę olejową pusty pojemnik który zmieści 4L starego oleju.
3. Odkręcasz śrubkę znajdującą się pod miską olejową
3.1. Jak zleci cały olej (kilkanaście minut) to wymieniasz filtr oleju jeśli potrzeba. Uszczelkę filtru trzeba posmarować olejem nowym.
4. Zakręcasz śrubkę znajdującą się pod miską olejową
5. Odkręcasz wlew oleju
6. Wlewasz nowy olej prawie do pełna.
Poziom oleju między MIN a MAX.
7. Zakręcasz wlew oleju
8. Rozgrzewasz silnik (5-10 min)
9. Odkręcasz wlew oleju
10. Dolewasz olej do uzyskania poziomu MAX (FuLL)
11. Zakręcasz wlew oleju
11.1 OLEJ JEST WYMIENIONY
12. Stary olej musisz gdzieś zdać/wylać/wypić/spalić.
Ale najlepiej zdać.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
w xt 600 oprócz zlania oleju z silnika trzeba jeszcze spuścić olej z ramy w której jest w zbiornik oleju. Śruba spustowa znajduje się nad w ramie od strony kola.
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
Raczek_6 napisał(a):Mam XT600E (z rozrusznikiem) i u mnie weszło 3,0L oleju, wg manuala powinno być 2,7l, filtr oleju HF145 lub KN145.
Tylko wczytaj sie dobrze w swoja magiczną księgę i zobacz ile oleju wchodzi z filtrem ile bez a ile przy całkowitym remoncie silnika.
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
Witam
Sorki za odgrzebywanie starych tematów ale nie potrafię nigdzie znaleźć normalnej odpowiedzi...
Czy może ktoś powiedzieć jak dokładnie wygląda wymiana oleju w Yamaha XT 600 rocznik 1992?
Mam korek z bagnetem przy kierownicy i nie bardzo wiem jak poprawnie uzupełnić układ żeby oleju było wystarczająco, a nie za mało lub za dużo...
Trzeba to sprawdzać na rozgrzanym/odpalonym silniku, czy jak...?
Może ktoś pomóc?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pytanie 2. wymiana wygląda tak, że najpierw odkręcam śrubę na dole ramy za przednim kołem, później spuszczam resztę z silnika i wymieniam filtr oleju; zakręcam wszystkie śruby i jak sprawdzać ile jeszcze wlać świeżego oleju?
Sorki za odgrzebywanie starych tematów ale nie potrafię nigdzie znaleźć normalnej odpowiedzi...
Czy może ktoś powiedzieć jak dokładnie wygląda wymiana oleju w Yamaha XT 600 rocznik 1992?
Mam korek z bagnetem przy kierownicy i nie bardzo wiem jak poprawnie uzupełnić układ żeby oleju było wystarczająco, a nie za mało lub za dużo...
Trzeba to sprawdzać na rozgrzanym/odpalonym silniku, czy jak...?
Może ktoś pomóc?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pytanie 2. wymiana wygląda tak, że najpierw odkręcam śrubę na dole ramy za przednim kołem, później spuszczam resztę z silnika i wymieniam filtr oleju; zakręcam wszystkie śruby i jak sprawdzać ile jeszcze wlać świeżego oleju?
-
pa2olo - Świeżak
odpalasz moto.Chodzi jakies 3 minutki wyłaczasz i sprawdzasz ile oleju jest w zbiorniku.Tak sprawdza się poziom oleju w silnikach z suchą miską olejową.
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
U mnie odpalam silnik, czekam 10-15 minut, aż nagrzeje się silnik, wyłączam odkręcam korek przecieram szmatką wkładam wyjmuję i sprawdzam poziom. Po jeździe też nie pokazuje odpowiedniego poziomu, tylko i wyłącznie na postoju.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
W XT przy zbiorniku (ponad silnikiem) jest bagnet do mierzenia ilości oleju.
Z tego co wiem od chłopaków z serwisu chodzi ponoć o termostat i układ chłodzenia olejem.
Z tego co wiem od chłopaków z serwisu chodzi ponoć o termostat i układ chłodzenia olejem.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Hejka
Jeszcze jedno pytanie - jak się patrzy na silnik z lewej strony (przy skrzyni biegów) na pokrywie jest taka śrubka "wpuszczona" w obudowę - wygląda jak spustowa tylko, że jest z boku - czy to możliwe, że tą śrubką możemy wymierzyć ilość wlanego oleju tak jak to miało miejsce np w motorynce?
Wykręcamy ją i wlewamy oleju aż zacznie wyciekać stamtąd... czy jest to prawdopodobne?
pozdro
Jeszcze jedno pytanie - jak się patrzy na silnik z lewej strony (przy skrzyni biegów) na pokrywie jest taka śrubka "wpuszczona" w obudowę - wygląda jak spustowa tylko, że jest z boku - czy to możliwe, że tą śrubką możemy wymierzyć ilość wlanego oleju tak jak to miało miejsce np w motorynce?
Wykręcamy ją i wlewamy oleju aż zacznie wyciekać stamtąd... czy jest to prawdopodobne?
pozdro
-
pa2olo - Świeżak
ja mam taki nietypowy problem. Nalalem juz 3 litry 10W40 Castrol GPS 4T do zbiornika odpowietrzylem tak dla pewnosci na filtrze a na bagnecie ani znaku wsadzilem śrubokręt zamoczyl sie więc już jest blisko . Czy jest to mozliwe ze wchodzi wiecej (ok 3,5l.) ?? jaka dułgosć ma bagnet w xt 600 3tb
- idzi2000
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości