czy w skuterze jest sktzynia biegow??!!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
czy w skuterze jest sktzynia biegow??!!
jak w temacie ^^ pomozecie (skutery 50 ccm)
-
marcel1232 - Świeżak
bo to jest skrzynia automatyczna, bezstopniowa.
czyli wg zalozenia, silnik znajduje sie wlasciwie caly czas na obrotach mocy maksymalnej, podczas jazdy obroty sie prawie nie zmieniaja (chyba ze dojdziesz do ostatniego przelozenia na skrzyni, wtedy obroty rosna proporcjonalnie do predkosci)
czyli wg zalozenia, silnik znajduje sie wlasciwie caly czas na obrotach mocy maksymalnej, podczas jazdy obroty sie prawie nie zmieniaja (chyba ze dojdziesz do ostatniego przelozenia na skrzyni, wtedy obroty rosna proporcjonalnie do predkosci)

Peugeot Vivacity -> '06 Kawasaki Ninja 250

-
SHVAYA - Bywalec
Gratulacje, właśnie nabiłeś sobie kolejnego posta.
Tak jak SHVAYA pisze skuter tak jak inne motocykle ma skrzynie biegów.. gdyby jej nie miał to wcale by nie jechał. W Apce SR 50 jak odkręcałem do końca gaz, to wydawało mi się, że mam 3 biegi, bo było czasem słychać przejście między biegami.. Może miałem coś z obrotami zepsute, bo skuter powinien przyśpieszać jednostajnie..
Tak jak SHVAYA pisze skuter tak jak inne motocykle ma skrzynie biegów.. gdyby jej nie miał to wcale by nie jechał. W Apce SR 50 jak odkręcałem do końca gaz, to wydawało mi się, że mam 3 biegi, bo było czasem słychać przejście między biegami.. Może miałem coś z obrotami zepsute, bo skuter powinien przyśpieszać jednostajnie..
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
W środku jest pasek klinowy nałożony na parę kół stożkowych, które przemieszczają się względem siebie powodując płynne przełożenie.
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Ścigacz.pl
C-bool napisał(a):Gratulacje, właśnie nabiłeś sobie kolejnego posta.
pewnie miales zjechane rolki, ale nie o tym temat

-
SHVAYA - Bywalec
hmm jak jde startuje z 5.5 tys potem na 7.5 wchodzi i spada na 4-5 i potem lapie 6-7 a potem na 5 i tak jakby mial 5 biegow ...
-
marcel1232 - Świeżak
rolki w wariatorze definitywnie, poszukaj jak to sie robi na skutery.net jest chyba o tym artykul
EDIT: o tu http://skutery.net/artykuly.php?id=191 trzeba sie tylko zarejestrowac
EDIT: o tu http://skutery.net/artykuly.php?id=191 trzeba sie tylko zarejestrowac

Ostatnio edytowano 20/2/2009, 16:24 przez SHVAYA, łącznie edytowano 1 raz

-
SHVAYA - Bywalec
-
marcel1232 - Świeżak
-
marcel1232 - Świeżak
Jako taka skrzynia biegów w skuterze nie występuje(choć w Vespach były), jest za to przekładnia CVT: Napęd z jednego wałka na drugi jest przenoszony za pomocą wyprofilowanego pasa współpracującego z dwoma kołami pasowymi. Koła składają się z dwóch stożkowych części, które rozsuwając się, zwiększają lub zmniejszają swoją średnicę, co powoduje zmianę przełożenia.
źródło: auto plus
Tak dla sprostowania napisałem

StrykeR (otwórz link)
-
DYWERSANT - Świeżak
DYWERSANT napisał(a):Jako taka skrzynia biegów w skuterze nie występuje(choć w Vespach były), jest za to przekładnia CVT: Napęd z jednego wałka na drugi jest przenoszony za pomocą wyprofilowanego pasa współpracującego z dwoma kołami pasowymi. Koła składają się z dwóch stożkowych części, które rozsuwając się, zwiększają lub zmniejszają swoją średnicę, co powoduje zmianę przełożenia.
w simsonie sr50 tez byla ;P
- talta
- Mieszkaniec forum
-
marcel1232 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm