Zobacz wÄ…tek - Przerejestrowanie
NAS Analytics TAG

Przerejestrowanie

Przepisy, prawo
_________

Przerejestrowanie

Postprzez alexsaw1 » 18/2/2009, 21:03

Witam !
Mam kilka pytań związanych z przerejestrowaniem kupionego motocykla.
Zacznę może od tego ze chciałbym kupić moto o pojemności 150 lub 250 lecz jeszcze do prowadzenia tej maszyny nie mam jeszcze uprawnień (w maju kończę 18 lat i wtedy zrobię prawko). Mam kilka pytań i proszę o odpowiedzi na nie:

-Czy ten motor po zakupieniu musi od razu być przerejestrowany, czy też mógłby stać w garażu do czasu aż zrobię prawko, bez przerejestrowywania go i opłacania ?

-Czy po skończeniu 18 roku życia, lecz bez uprawnień mogę go na siebie przerejestrować?
alexsaw1
Świeżak

Postprzez mpn103 » 18/2/2009, 21:34

A jeździłeś juz na czymś?
Gilera Runner 50 SP - 2008
mpn103
Świeżak

Postprzez adam_89 » 18/2/2009, 21:42

1. Nie ma obowiązku przerejestrowywania pojazdu który zakupiłeś ( obowiązek może i jest jednak za brak przerejestrowania po zakupie nie ma żadnej kary), natomiast jest obowiązek uiszczenia opłaty skarbowej - 2% od wartości pojazdu w czasie d0 30 dni od daty zakupu. Do tego potrzebny jest nr NIP który nadaje Ci Urząd Skarbowy do którego należysz, więc proponuje iść do urzędu, wypełnić potrzebne formularze i poczekać na nr NIP który jest bardzo potrzebny(czeka się ok 2 tyg). Więc poza skarbówka bym po zakupie się wstrzymał.
2. Tak po skończeniu 18 lat możesz przerejestrować na siebie motocykl mimo iż nie posiadasz uprawnień, możesz też wykupić ubezpieczenie mimo iż nie posiadasz prawa jazdy.
adam_89
Stały bywalec

Postprzez wiklad » 18/2/2009, 21:46

mpn103- potrafisz czytać ze zrozumieniem i odpowiadać na pytania?

Co do moto:
1. Przerejestrowane musi być przed upływem tygodnia/ 2 tygodni od daty na umowie (nie pamiętam dokładnie)
2. OC musi być na bieżąco opłacane - nie możesz nie płacić przez rok a potem znowu wykupić.
3. Zarejestrować możesz na siebie nawet teraz, nie musisz mieć prawka i nie musisz mieć 18 lat.

:arrow: http://www.scigacz.pl/Przerejestrowanie ... ,7536.html
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto :D

Obrazek
wiklad
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez baktus » 19/2/2009, 19:34

Skarbówka 14 dni
Wydział komunikacji 30 dni i musisz wypowiedziec umowe OC poprzdniego własciciela tez w 30 dniach jak chcesz ubiezpieczyc w innej firmie ubiezpieczeniowej,jezeli minie ten czas firma ubiez.moze ci przysłac blankiety do płacenia z nakazem kontynuacji ubiezpieczenia poprzdniego własciciela,a prawajazdy nie music mieć
baktus
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê