[Honda CBR 600 f4 05r] Sportowy wydech a sonda lambda
• Strona 1 z 1
[Honda CBR 600 f4 05r] Sportowy wydech a sonda lambda
Witam, mam F4i z 05r czyli na wtrysku.
Chcialem do niej zakupic sportowy wydech ale sie teraz zawahalem bo nie wiem czy ma on wejscie na sonde lambda i jak to sprawdzic?
Aktualnie mysle o leovince sbk l carbon bo moge miec w dobrej cenie.
tutaj taki jak chce http://moto.allegro.pl/item535484402_tl ... f4_f5.html
Co w tym wypadku zrobic?
Polecalibyscie ten wydech czy macie inne propozycje?
Pozdrawiam i czekam na pomoc
Chcialem do niej zakupic sportowy wydech ale sie teraz zawahalem bo nie wiem czy ma on wejscie na sonde lambda i jak to sprawdzic?
Aktualnie mysle o leovince sbk l carbon bo moge miec w dobrej cenie.
tutaj taki jak chce http://moto.allegro.pl/item535484402_tl ... f4_f5.html
Co w tym wypadku zrobic?
Polecalibyscie ten wydech czy macie inne propozycje?
Pozdrawiam i czekam na pomoc
Miec marzenia, doczekac ich spełnienia...
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
witam. co do wydechu nie znam sie wiec nic nie powiem. natomiast jest zmieniasz wydech a nie masz power commandera mozesz kupic kosteczke co sie zowie "O2 sensor eliminator kit" ktora mowi komputerowi ze ze spalinami jest wszystko w porzadku a montujesz ja w miejsce sondy
- Peett
- Świeżak
Też sie nie znam dlatego pytam.
O tym co napisales wlasnie czytalem wczoraj, jak znajde link to go wrzuce.
Ale chodzi o to ze jak wrzuce takie urzadzonko to podobno caly czas sonda bedzie brala obciazenie silnika czy jak to sie tam nazywa za srednie przez co w trasie motocykl bedzie wiecej palil niz zwykle bo bedzie dawal srednia ilosc a nie mala, a przy sportowej jezdzie motor bedzie slabszy niz zwykle bo dalej bedzie dostawal srednia mieszanke zamiast wiekszej.
Jedyne wyjscie to chyba jedynie kupic wydech z wejsciem na sonde lambda.
I tu moje pytanie Jak sprawdzic czy wydech ma takie wejscie na sonde lambda?
O tym co napisales wlasnie czytalem wczoraj, jak znajde link to go wrzuce.
Ale chodzi o to ze jak wrzuce takie urzadzonko to podobno caly czas sonda bedzie brala obciazenie silnika czy jak to sie tam nazywa za srednie przez co w trasie motocykl bedzie wiecej palil niz zwykle bo bedzie dawal srednia ilosc a nie mala, a przy sportowej jezdzie motor bedzie slabszy niz zwykle bo dalej bedzie dostawal srednia mieszanke zamiast wiekszej.
Jedyne wyjscie to chyba jedynie kupic wydech z wejsciem na sonde lambda.
I tu moje pytanie Jak sprawdzic czy wydech ma takie wejscie na sonde lambda?
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
Na zdjęciu wydaje się, że to kolanko ma gniazdo na sondę lambda. Zapytaj się sprzedającego czy na pewno, ale widać że tak.
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
jak sie okazalo nie ma wejscia na sonde on jest chyba do tej starszej cbrki:/:/ ;(
Ale wpadl mi do glowy inny pomysl, przeciez wejscie na sonde jest w rurze laczacej wydech z kolektorami to moze by kupic rure laczÄ…ca z wejsciem na sonde i zamontowac do tego wydechu?
Mam orginała może z nia coś pokombinowac i przełożyc??
co o tym myslicie?
Ale wpadl mi do glowy inny pomysl, przeciez wejscie na sonde jest w rurze laczacej wydech z kolektorami to moze by kupic rure laczÄ…ca z wejsciem na sonde i zamontowac do tego wydechu?
Mam orginała może z nia coś pokombinowac i przełożyc??
co o tym myslicie?
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
Znajdź kogoś kto spawa TIGiem, i robi to dobrze, On załatwi sprawę. Skąd jesteś?
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
z okolic chrzanowa k/krakowa
a co myslicie o wstawieniu tej inne rury laczocej?
a co myslicie o wstawieniu tej inne rury laczocej?
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
Samo to kolanko ciężko będzie c dostać. Tak jak pisałem, znajdź jakiegoś spawacza w okolicy, który ma TIGa, zawieziesz mu oryginalny wydech z kolankiem, jak i ten akcesoryjny i za pare groszy ci załatwi sprawę.
- numberuno
- Świeżak
TIG? to jakis specjalna maszyna ?
Mam pytac czy ktos ma TIGa czy co to wogole jest?
bo nie chce wyjsc na debila...
Aha i taka zmiana rury na inna nie org i przyspawanie jej do wydechu sportowego nie popsuje czegos albo nie sknoci mi czegos? zebym nie narobil wiecej problemow
Mam pytac czy ktos ma TIGa czy co to wogole jest?
bo nie chce wyjsc na debila...
Aha i taka zmiana rury na inna nie org i przyspawanie jej do wydechu sportowego nie popsuje czegos albo nie sknoci mi czegos? zebym nie narobil wiecej problemow
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
TIG to rodzaj spawarki, tylko z wyższej półki. Możesz spawać różne stopy metali, czyl to czego właśnie potrzebujesz. Tylko spawacz musi mieć pojęcie, bo wydech jednak musi estetycznie wyglądać.
- numberuno
- Świeżak
Co do TIG-a to numberuno to mniej więcej wyjaśnił, ja mogę dodać że jestem z Krakowa i mam 15-to letnie doświadczenie w spawaniu i obróbce stali nierdzewnej, no i mam TIG-a. Układy wydechowe w moto też nie są mi obce 

CBR 954
-
stilacz - Świeżak
Myśle nad dospawaniem rury,
tylko teraz takie pytanie moge kupić dowolny wydech czy musi być to wydech dedykowany do mojego motocykla?
bo skoro spawam to sobie wszystko dopasuje żeby pasowało, tylko chodzi mi o silnik, wiem że w samochodach powinien byc wydech dedykowany bo inaczej mozna stracic na parametrach silnika, w motocyklach jest tak samo?
?
tylko teraz takie pytanie moge kupić dowolny wydech czy musi być to wydech dedykowany do mojego motocykla?
bo skoro spawam to sobie wszystko dopasuje żeby pasowało, tylko chodzi mi o silnik, wiem że w samochodach powinien byc wydech dedykowany bo inaczej mozna stracic na parametrach silnika, w motocyklach jest tak samo?
?
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
-
Fikol - Świeżak
aha...
czyli jak kupie wydech od cbrki 99 do cbrki 04 na wtrysku to ten wydech nie bedzie najodpowiedniejszy?
czyli jak kupie wydech od cbrki 99 do cbrki 04 na wtrysku to ten wydech nie bedzie najodpowiedniejszy?
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
Troche dorzuce do tematu.
Kupiłem wydech performance bosa carbon, bede go spawał do orgyginalnej rury dolotowej. Co wy o tym myślicie?
Nic inngo nie wymyśliłem co by było odpowiednie dla mnie
Kupiłem wydech performance bosa carbon, bede go spawał do orgyginalnej rury dolotowej. Co wy o tym myślicie?
Nic inngo nie wymyśliłem co by było odpowiednie dla mnie
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
Sonda podaje do komputera tylko informacje o tym czy mieszanka jest : za bogata , optymalna albo za uboga . I nic więcej . To nie działa tak ze ona wykrywa jakieś tam minimalne zmiany w spalinach i podaje do komputera informacje ze trzeba zmienić mieszankę w stosunku do aktualnego stanu o 1 % .
Ona powiedzmy ma widełki . Nie jestem ekspertem wiec ciężko mi to będzie wytłumaczyć.
Bada spaliny i jesli w spalinach związek X jest pomiędzy 200-300 jednostek to mieszanka jest optymalna . Jesli zawartość związku X jest w przedziale 100-199 to mieszanka jest za uboga . I analogicznie jeśli X jest między 301-500 to mieszanka jest za bogata I to wszystko . Podaje jakiś sygnał do komputera i na tym się kończy . Potem komputer pewnie ma ustawione jakies tam dzialania zeby zmienic stosunek paliwa i powietrza ale tez nie jakoś diametralnie . Jesli jestem w błedzie to mnie poprawcie
Ona powiedzmy ma widełki . Nie jestem ekspertem wiec ciężko mi to będzie wytłumaczyć.
Bada spaliny i jesli w spalinach związek X jest pomiędzy 200-300 jednostek to mieszanka jest optymalna . Jesli zawartość związku X jest w przedziale 100-199 to mieszanka jest za uboga . I analogicznie jeśli X jest między 301-500 to mieszanka jest za bogata I to wszystko . Podaje jakiś sygnał do komputera i na tym się kończy . Potem komputer pewnie ma ustawione jakies tam dzialania zeby zmienic stosunek paliwa i powietrza ale tez nie jakoś diametralnie . Jesli jestem w błedzie to mnie poprawcie
Kawasaki ZX10r 06`
- zunmen
- Świeżak
nio ok, ale co myslicie o tym spawaniu?
Ale tak jak napisałem bez tej sondy podobno komputer lekko szaleje i mogą być skoki mocy, to jest potwierdzone przez osoby ktore wymienialy wydech i nie zamontowaly sondy.
Ale tak jak napisałem bez tej sondy podobno komputer lekko szaleje i mogą być skoki mocy, to jest potwierdzone przez osoby ktore wymienialy wydech i nie zamontowaly sondy.
CBR f4 05r

CBR f4 05r

- OgorOgorek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości