Tłumik od 50cc w 80cc
• Strona 1 z 1
Tłumik od 50cc w 80cc
Witam, mam hondę nsr 50 z silnikiem ns1 czyli ~80cc i gość od którego kupiłem to moto nie zmienił tłumika
i jest tam tłumik przykręcony tak "na sztukę" bo nie pasuje idealnie do cylindra, rura ta co przychodzi do cylindra ma 28mm a powinna mieć 35mm. Czy to może ograniczać moc motorka?

- tomciu50
- Świeżak
Gs-stefan co Ty wogóle gadasz, ze moze ograniczyć wylot spalin. Przeciuez to całkiem nie pasuje.
Nie chodzi Ci to czasami jak traktor? Oczywiście że musi być dyfuzor z końcówką od NS1, bo na tym nie dość, że odwalonma kiepsko robota to moto słabe i wiecej pali...
Pozdro

Nie chodzi Ci to czasami jak traktor? Oczywiście że musi być dyfuzor z końcówką od NS1, bo na tym nie dość, że odwalonma kiepsko robota to moto słabe i wiecej pali...
Pozdro
CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Åšcigacz.pl
w silniku 2 suwowym jak wiadomo w dyfuzorze zbiera sie mieszanka paliwowo powietrzna która potem wraca i tak jak masz ze sie nie zgrywa moze zakłucic nie musi ale moze prace silnika. moze za duzpo pobierac mieszanki z dyfuzora badz za mało. dla poruwnania dodam że kolega chciał przytuningowac wybebeszył dyfuzor i moto zaczeło więcej palic i miec mniejszy v max. takiże proponuje zmiane całego ukłądu wydechowego
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Z tego co wiem,to sie mieszanka tam nie zbiera,tylko rola wydechu polega glownie na tym,ze wysysa spaliny z cylindra i pomaga napelnic go świeża mieszanka,za co odpowiada ten stożek,a koniec wydechu jest znowu zakończony do stozka,aby odbic spaliny,zapobiegając dalszemu wysysaniu mieszanki z cylka... A co do twojego wydechu-zostaje ci wymiana na orginal lub zamiennik dedykowany do twojego moto,bo ten jest z innej bajki 

KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
Ja tak miałem tłumik, nie pasował idealnie, ale wystarczyło uszczelnić go pastą, ( jeszcze podłożyłem podkładkę miedzianą ) i cichutko chodził bez żadnych problemów 

"...cztery kola poruszają ciało, dwa poruszają dusze..."
- kreska
- Świeżak
Proponuję się z tym zapoznać i nikt nie powinien mieć wątpliwości:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwusuw
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwusuw
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
własnie n wikipedi wszystło ładnie jest opisane
i naprawde wylot z cylindra to wazny element lekko niedokręcona śruba cos lekko sadzi i juz motor sie inaczej zachowuje

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tłumik da się tak przykręcić żeby nigdzie nie było żadnej szczeliny więc spaliny nie trafiają nigdzie indziej niż do tłumika, ale chodzi mi o to czy ten tłumik co teraz mam może ograniczać w jakiś sposób moc mojej "ns1"? czy dobrym rozwiązaniem będzie kupienie tłumika od ns1 i przespawanie go trochę? bo chyba idealnie nie będzie pasował do ramy od nsr50 :/
- tomciu50
- Świeżak
-
JędrekZDW - Bywalec
Jeżeli chcesz wydobyc maksymala moc to MUSISZ zmienic wydech, bo ten od NSR jest liczony pod 50ccm i pod dane katy otwarcia okien i dane wysokosci okien, a w tym cylku od ns-1 rozmieszczenie okien jest inne i jest inna pojemnosc i caly wydech razem z tym stozkiem (glowie o niego chodzi) jest inny. A na tym od NSR'ki czujesz wogole rezonans?
Honda...Pasja....
- Kenio
- Świeżak
Jaki rezonans? a tak w ogóle to mam blisko takiego gościa co mi może przespawać tą rurę dolotową to tego dyfuzora na te 35mm, jest dobry w takich rzeczach ma warsztat, ale co z tym stożkiem? kupiłbym tłumik od ns1 ale ciężko dostać :/
- tomciu50
- Świeżak
ale jak przespawasz to juz nie to samo
pytaj u ludzi co zwozą cos z hin tego tam pełno
P mój kumpel miał tyłumik od ns1 ale sprzedałlłł 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No wybacz ziomek... jak Ty nie wiesz co to rezonans.....
Rezonans to glowna zasada dzialania silnika 2t i wydech w 2t to podstawa...
Ja bym Ci proponowal rozwiazanie, ktore stosuje sie w silnikach wyczynowych i ktore jest najtansze:) Najlepiej by bylo jak bys mial samo kolanko i znal kąty otwarcia okien w cylindrze, wtedy znajdujesz kogos kto sie podejmie wyspawania wydechu (moge Ci znalezdz pare osob) i wtedy dajesz mu to wszystko i on Ci wyspawa wydech pod ten cylinder i efekt gwarantuje CI ze bedzie wiekszy niz na oryginalnym wydechu od ns-1:) Taka usluga kosztuje ok. 100-150zł, a efekt gwarantowany;)
http://pl.youtube.com/watch?v=mg1kymZ-ieY
Tutaj masz linka do wydechu, ktory zostal recznie wyspawany (koncowka tez zostala recznie wykonana, jednak mi sie ona nie podoba i polecalbym dac koncowke jakas firmowa). Simson na tym filmiku zostal przerobiony na 80ccm (tuleja zostala zaprojektowana wg. wlasnego pomyslu i wykonana w motor-techu) i zostal on przerobiony na chlodzenie cieczą. Wlasciciel potrzebowal tylko wydechu, zeby wydobyc z niego maxymalna moc. Mógł kupic jakis wydech z inengo motoru z 80ccm, ale nie wydobylby maxymalnej mocy, a spawanie to najlepsze wyjscie.
http://pl.youtube.com/watch?v=HtlCqtknM ... re=related
Masz tutaj jeszcze jeden filmik jak simson z tym wydechem brzmi:) Muzyka dla uszu, mimo ze to 2t.
Takie wyjscie jest najbardziej oplacalne i przynoszace najlepsze efekty.
Jednak jezeli nie masz pojecia co to rezonans (o katach w cylindrze juz nie mowie) to nie mamy o czym pisac...
Troche sie rozpisalem, ale chcialem pomoc;p
Rezonans to glowna zasada dzialania silnika 2t i wydech w 2t to podstawa...
Ja bym Ci proponowal rozwiazanie, ktore stosuje sie w silnikach wyczynowych i ktore jest najtansze:) Najlepiej by bylo jak bys mial samo kolanko i znal kąty otwarcia okien w cylindrze, wtedy znajdujesz kogos kto sie podejmie wyspawania wydechu (moge Ci znalezdz pare osob) i wtedy dajesz mu to wszystko i on Ci wyspawa wydech pod ten cylinder i efekt gwarantuje CI ze bedzie wiekszy niz na oryginalnym wydechu od ns-1:) Taka usluga kosztuje ok. 100-150zł, a efekt gwarantowany;)
http://pl.youtube.com/watch?v=mg1kymZ-ieY
Tutaj masz linka do wydechu, ktory zostal recznie wyspawany (koncowka tez zostala recznie wykonana, jednak mi sie ona nie podoba i polecalbym dac koncowke jakas firmowa). Simson na tym filmiku zostal przerobiony na 80ccm (tuleja zostala zaprojektowana wg. wlasnego pomyslu i wykonana w motor-techu) i zostal on przerobiony na chlodzenie cieczą. Wlasciciel potrzebowal tylko wydechu, zeby wydobyc z niego maxymalna moc. Mógł kupic jakis wydech z inengo motoru z 80ccm, ale nie wydobylby maxymalnej mocy, a spawanie to najlepsze wyjscie.
http://pl.youtube.com/watch?v=HtlCqtknM ... re=related
Masz tutaj jeszcze jeden filmik jak simson z tym wydechem brzmi:) Muzyka dla uszu, mimo ze to 2t.
Takie wyjscie jest najbardziej oplacalne i przynoszace najlepsze efekty.
Jednak jezeli nie masz pojecia co to rezonans (o katach w cylindrze juz nie mowie) to nie mamy o czym pisac...
Troche sie rozpisalem, ale chcialem pomoc;p
Honda...Pasja....
- Kenio
- Świeżak
ja znalazłem kiedys ciekawy programik w którym podajesz parametry moto 2t podajesz moce itp i ci sie pokazuje obrazek z wymiarami tłumika optymalnego do danych parametrów 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No macie racje nie znam się za bardzo na motorkach ale mam znajomego co naprawdę zna się na rzeczy, jakbym znał wymiary to by zrobił taki tłumik. Jakby ktoś miał taką możliwość żeby podać mi chociaż wymiary zwykłego tłumika od ns1 to prosiłbym.
- tomciu50
- Świeżak
Ten program sie nazywa chyba Exhaust Calculator 2. No to możesz wpisac w ten programik wszystkie dane (ale nie wierze ze bedziesz je znal. Ewentualnie popytaj ludzi o dane tego cylindra) i pokaż ten cały schemat temu znajomemu. Jezeli bedize wiedzial o co w nim chodzi i dobrze by Ci go wyspawal to bedizesz mial wydech pierwsza klasa
Do tego kupujesz koncowke tlumiaca, zakladasz i wtedy zobaczysz co to rezonans;) Bedzie sie on pojawial pewnie w granicach ponad 7000obr/min 

Honda...Pasja....
- Kenio
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości