Niepokojący dymek z wydechu ?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Niepokojący dymek z wydechu ?
Hejka . Mam do Was takie pytanie .Kumpel chce kupić vfrę , ale na zdjęciu widać niepokojący dym . Czy też tak uważacie ? Czego to może być wina ?czy ten dym jest np przez pogode ?Co myślicie ?
(otwórz link)

CBR 600F 2001 | http://images37.fotosik.pl/265/e87d623e086c6f20med.png
-
jordan23 - Stały bywalec
Jeżeli bylo zimno to pewnie od tego.Bo kolor pod spalanie oleju troche nie podchodzi 

KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
Jeszcze jak jest niska temperatura na dworze i silnik zimny to całkiem normalne. Gorzej jak po nagrzaniu też tak jest. Chociaż przy niskiej temp na dworze nawet rozgrzany silnik może delikatnie kopcić.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
nie wiem panowie,ale mi sie wydaje,ze to tylko para jest 

-
To spoko .Też mi się tak wydaje ,że to od zimna
CBR 600F 2001 | http://images37.fotosik.pl/265/e87d623e086c6f20med.png
-
jordan23 - Stały bywalec
Pozatym nie wiem czy sprzedawca bylby taki glupi,zeby pokazywac foto na którym wyraźnie widac że spala olej
Pewnie para,nie trzeba bardzo niskich temperatur żeby sie pojawila

Pewnie para,nie trzeba bardzo niskich temperatur żeby sie pojawila

-
Jak moto trochę stoi to parą dmuch NA BIAŁO potem przestaje. Szczególnie jak jest zimno.
Ale jeśli to leci na NIEBIESKO to masakra.
Niestety każdy aparat inny i każdy ma inny monitor.
Więc cholera wie czy dym jest niebieski czy biały.
Ale jeśli to leci na NIEBIESKO to masakra.
Niestety każdy aparat inny i każdy ma inny monitor.
Więc cholera wie czy dym jest niebieski czy biały.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Ścigacz.pl
U mnie jest bialy,minimalnie szarawy,a monitor mam wporzo
Aparat raczej tez nie przeklamywalby az tak bardzo

Aparat raczej tez nie przeklamywalby az tak bardzo

-
Jeśli zdjecie było robione zaraz po zapaleniu zimnego silnika to normalką to jest, jeśli na dworze było zimno to jest to para, natomiast jeśli jest tak cały czas to możliwe ze bierze olej ale nie widze aby to był błekitny dym tylko biało/szary więc na moje oko amatora jest OK.
Koval135 co do aparatów to balans bieli jest odpowiedzialny za kolory w zależności jak jest ustawiony i w zależności do jakiego światła jest dostosowany tak wychodzą później kolory, częstym efektem złego ustawienia balansu bieli jest błękitny śnieg jak fotografujemy góry czy inne scenerie zimą...
pozwoliłem sobie dodać
Koval135 co do aparatów to balans bieli jest odpowiedzialny za kolory w zależności jak jest ustawiony i w zależności do jakiego światła jest dostosowany tak wychodzą później kolory, częstym efektem złego ustawienia balansu bieli jest błękitny śnieg jak fotografujemy góry czy inne scenerie zimą...
pozwoliłem sobie dodać
-
YZF R1 - Moderator
Ze zdjęcia to nie wywnioskujesz do końca. Zależy jak lampa mignie i jak są dostrojone kolory. Najlepiej to na żywca odpalić popatrzeć na kolor i czekać aż się rozgrzeje.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
przed kupnem odpalic, poczekać az sie nagrzeje i wtedy przygazowac i wtedy bedzie juz wszystko wiadomo.
ja dodam ze latem ani na zimnym ani ciepłym silniku nigdy mi dym nie lecial.
jak odpaliłem teraz w grudniu to sie przeraziłem jaka dymowa była
ale po rozgrzaniu juz absolutnie nic sie nie wydobywało, tylko cieple bezbarwne podmuchy 
ja dodam ze latem ani na zimnym ani ciepłym silniku nigdy mi dym nie lecial.
jak odpaliłem teraz w grudniu to sie przeraziłem jaka dymowa była

-
wszok - Świeżak
YZF R1 napisał(a):
pozwoliłem sobie dodać
To akurat wiem,juz nie pamiętam kiedy robilem zdjecia na atomatycznych ustawieniach,ciagle manual,wcale zeby zrobić zdjecie śniegu we wlasciwym odcieniu

Senek-To samo na co zwrocil uwage YZF-R1,możliwe ze to wina aparatu,bo porównójac ten dymek z foto,do dymka ktory widze na codzien jest mala róznica i większośc aparatow taki maly falsz przewaznie odstawia

-
Panowie jest jeszcze jedna metoda sprawdzenia co to za dymek... powąchać spaliny najlepiej przy wyższych obrotach silnika, silnik który bierze olej pomimo iż dymi na błękitno to czuć przepalony olej zaś jeśli nie bierze to zapach pachnie normalnie jak spalone paliwo... ale to najlepiej na ciepłym silniku i nie kręcić do czerwonego pola tylko 4, 5 tysięcy i po niuchać dymek....
-
YZF R1 - Moderator
TA HONDA JEST MOJA
Nosze sie z zakupem juz ponad 2 miesiace. Czekam, wypatruje czegos zadbanego i konkretnego. Nareszcie pojawila sie dosc ladna sztuka i to calkeim niedaleko i chca mi ja sprzatnac z przed nosa - co za narod. W zwiazku czym mysle, ze ten silnik nie wytrzyma wiecej niz 5 km, ciagnie olej szybciej i wiecej niz benzyny rama jest w 3 miejsach peknieta i dlatego dymi

Nosze sie z zakupem juz ponad 2 miesiace. Czekam, wypatruje czegos zadbanego i konkretnego. Nareszcie pojawila sie dosc ladna sztuka i to calkeim niedaleko i chca mi ja sprzatnac z przed nosa - co za narod. W zwiazku czym mysle, ze ten silnik nie wytrzyma wiecej niz 5 km, ciagnie olej szybciej i wiecej niz benzyny rama jest w 3 miejsach peknieta i dlatego dymi

Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa