Prędkosciomierz na jakiej zasadzie??
• Strona 1 z 1
Prędkosciomierz na jakiej zasadzie??
Witam wszystkich forumowiczów jestem nowy na forum . I mam takie jedno pytanko . Na jakiej podstawie motocykl oblicza prędkość podawaną na wyswietlaczu (chodzi o dość nowy motocykl elektroniczny wyswietlacz Yamaha FZ1)
Czy jest jakis czujnik przy kole czy w skrzyni biegów?
Bo jeżeli w skrzyni to po zmianie zębatki tylniej na większą będzie podawał błędną prędkość? Dodam że motocykl ma ABS także może być czujnik w kole ale nie wiem na pewno, Pytam bo mam zmienioną zębatkę i wydaje mi się że mi oszukuje na prędkosci (pokazuje wiecej niż jest) Co Wy o tym myslicie??
Czy jest jakis czujnik przy kole czy w skrzyni biegów?
Bo jeżeli w skrzyni to po zmianie zębatki tylniej na większą będzie podawał błędną prędkość? Dodam że motocykl ma ABS także może być czujnik w kole ale nie wiem na pewno, Pytam bo mam zmienioną zębatkę i wydaje mi się że mi oszukuje na prędkosci (pokazuje wiecej niż jest) Co Wy o tym myslicie??
-
AlpenGold - Świeżak
Jeśli ma ABS to czujnik prędkości napewno jest przy kole. Co do wskazania prędkości to normalne że może trochę przekłamywać ale sądzę że nie więcej niż 5km/h.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
a co ma czujnik prędkości do ABS? w ABS przy kole jest czujnik który mierzy to czy koło się obraca czy nie, a nie prędkość... prędkość mierzona jest oczywiści na skrzyni.
gdzieś tu na forum jest wzór do przeliczenia sobie przekłamania licznika czy jakoś tak... sam go pisałem tu wiec mozna jakos to znalezc;)
gdzieś tu na forum jest wzór do przeliczenia sobie przekłamania licznika czy jakoś tak... sam go pisałem tu wiec mozna jakos to znalezc;)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
No nie byłem pewien jak to jest w przypadku motocykli. W samochodzie czujnik od ABS mierzy prędkość obrotową koła podając jednocześnie wskazanie na licznik i do sterownika systemu. Sory za wprowadzenie w błąd w takim razie.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości