Prosba o pomoc i porade.GILERA RUNNER PUREJET 50ccm 2003r
• Strona 1 z 1
Prosba o pomoc i porade.GILERA RUNNER PUREJET 50ccm 2003r
Witam
Kupiłem niedawno skuter gilera runner purejet 50ccm 2003rok, i kompletnie o nim nie mam pojęcia
tzn na jakim oleju to jeździ, gdzie sie olej wlewa, ile oleju i jaki oraz gdzie sie wlewa wode do chłodnicy oraz gdzie sprawdzić i jak poziom wody i oleju w silniku oraz pytanie czytałem cos ze olej tez sie wlewa gdzieś do zbiorniczka i to sie mixuje z benzyna... kompletnie nie wiem gdzie
, od 6 lat tylko miałem auta moj pierwszy skuter kupiłem bo... była okazja
) dodam ze wszystko jest ok aktualnie zalałem prawie 10l benzynki i jezdziłem z ok 200kilomterow i wszystko jest ok ale z doświadczenia z autami wiem ze oleje filtry itp rzeczy ktore sie zużywając dobrze jest wymienić jak sie kupuje cos. prosze o pomoc i porady
zdjęcie dodam pozniej mojego skutera.
dodałem zdjecia skutera
)
pozdrawiam
Kupiłem niedawno skuter gilera runner purejet 50ccm 2003rok, i kompletnie o nim nie mam pojęcia

zdjęcie dodam pozniej mojego skutera.
dodałem zdjecia skutera

pozdrawiam
- Załączniki
-
- dsc06610il9.jpg (87.55 KiB) Przeglądane 6077 razy
-
- dsc06612za4.jpg (89.82 KiB) Przeglądane 6077 razy
-
- dsc06611gi7.jpg (88.21 KiB) Przeglądane 6077 razy
Ostatnio edytowano 27/11/2008, 23:42 przez Barnetts, łącznie edytowano 1 raz
-
Barnetts - Świeżak
hehe.. ciekawe czy go nie przytarles jak smigales na bęzynce ;pp
aa a do chłodnicy nie wlewa sie wode!! tylko borygo...
do paliwa wlewa się olej albo do pojemniczka takiego powinien byc jakos pod siedzonkiem. niedaleko wlewu paliwa i lejesz tam do pełna, połowy
nie wiem dokladnie jak ten sqtewrak wygląda więc nie powiem Ci dokładnie co i jak
pamiętaj że te sqterki potrzebują oleju do benzy bo bez niego zatrzesz silnik
pozdro
aa a do chłodnicy nie wlewa sie wode!! tylko borygo...
do paliwa wlewa się olej albo do pojemniczka takiego powinien byc jakos pod siedzonkiem. niedaleko wlewu paliwa i lejesz tam do pełna, połowy
nie wiem dokladnie jak ten sqtewrak wygląda więc nie powiem Ci dokładnie co i jak
pamiętaj że te sqterki potrzebują oleju do benzy bo bez niego zatrzesz silnik
pozdro
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
gdzies obok wlewu paliwa powinien byc wlew oleju (kupujesz taki do 2suwa w jakims motoryzacyjnym albo motocyklowym sklepie), chyba ze masz 4suwa. jak masz 2suwa to nie ma takiego oleju silnikowego jak w autach, bo silnik jest smarowany z dozownika (tego obok co pisalem na poczatku). Jak ci padnie dozownik albo mu po prostu nie ufasz to lejesz ten olej do benzyny w proporcjach 50(benzyna):1(olej). olej najlepiej z najwyzszej polki kupuj (ok 40zl/litr), pojemnosc zbiorniczka oleju to pewnie troche ponad litr

Peugeot Vivacity -> '06 Kawasaki Ninja 250

-
SHVAYA - Bywalec
Eeee,silniczek juz nie jest nowy,pólsyntetyk 2T i jeździ,np castrola.A wlew oleju do dozownika bedzie pewnie jak koledzy wspomnieli,gdzies obok wlewu paliwa
A wlewu plynu chlodniczego szukaj gdzieś pod kierownica na plastiku,moze bedzie zakrętka na wierzchu,ewent w jakimś schowku czy wnęce(nie widzialem tego skuta to tylko zgaduje).

KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
Dodałem foty skutera, i tak wlew: płynu do chłodnicy jest obok wlewu paliwa ten korek pod kierownica a do oleju jest "chyba" do siedzeniem w tych modelach. mogl by mi ktos to w 100% potwierdzić . i jeszczd ile tego oleju tam wlac i co ile uzupełniac? i czy gdzies mode sprawdzic stan oraz jakies bagencik czy cos 

-
Barnetts - Świeżak
Od oleju napewno masz czerwoną kontrolkę gdzie rezerwa to 100-300km jazdy (w zależności od skutera). Jest raczej na odwrót niż napisałeś bo pod kierownicą prawie napewno jest wyrównawczy od cieczy bo chłodnica jest z przodu. Koło wlewu paliwa, drugi wlew jest zapewne od oleju i na korku powinien być znaczek olejarki.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
oleju powinien palic ok. 1l/1000km. mi nie dziala kontrolka rezerwy oleju wiec wlewam wlasnie litr co 1000km i styka. tobie moze palic troszke wiecej, ale pewnie masz tez wiekszy zbiorniczek (ok 1,5l). czyli wlewasz 1 buteleczke litrowa oleju co 1000km i dziala

Peugeot Vivacity -> '06 Kawasaki Ninja 250

-
SHVAYA - Bywalec
ok to juz wiem, pod kierownica jest na pewno do chłodnicy wlew tylko jak sprawdzic poziom PŁYNU w chłodnicy?jest jakis zbiorniczek wyrównawczy czy cos
? co do oleju znalazłem jest pod siedzeniem i tam wleje olej.. ja mieszkam w Uk w Belfascie i tutaj taki olej to 2stroke jednej marki do skuterów jest nie ma wyboru wiec mysle ze będzie dobry
dzieki za wyjasnienia haha niektorzy pewnie mieli polewke z mojej niewidzy ale powaznie nigdy sie tym nie interesowałem a ze skuter sie pojawił wolałem sie upewnic 

-
Barnetts - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm