Zobacz wątek - Piszczy i gaśnie na wolnych obrotach APRILIA RX125
NAS Analytics TAG

Piszczy i gaśnie na wolnych obrotach APRILIA RX125

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Piszczy i gaśnie na wolnych obrotach APRILIA RX125

Postprzez dach12 » 12/11/2008, 11:31

Motocykl to APRILIA RX125 z 1994r. (ROTAX 123)

Motor odpala bez problemu za 1 kopnięciem. Po ok. pół godzinie jazdy jak się zagrzeje coś zaczyna piszczeć od strony magneta i moto sam gaśnie na wolnych obrotach jakby go coś chwytało (jak dodam gazu to nie zgaśnie ale nadal piszczy), można go bez problemu odpalić i jeździć (ale na wolnych gaśnie sam). Pisk jest bardzo słyszalny.

Co to może być, macie jakiś pomysł za co się zabrać ?
dach12
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 12/11/2008, 18:47

Mój pomysł to łożyska na wale. Chociaż nie mówię że jest dobry ale do takich objawów nic innego mi nie pasuje.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez dach12 » 12/11/2008, 21:53

Wczoraj jak zaczęło piszczeć od razu ściągnąłem obudowę i bez problemu obracałem magneto ręką a tym samym tłok.

Dzisiaj rano odpaliłem moto i nie było żadnego pisku wszystko chodzi ok, nie gaśnie, 50 min go rozgrzewałem na stojaku i pisk nie wrócił....
dach12
Świeżak

Postprzez Majkel22 » 13/11/2008, 14:53

Ja posiadałem Aprilie Tuareg Rally ten sam silnik rotax 123, i jest to typowa usterka dla tego silnika czyli łożyska na wale miałem podobne objawy ale do tego jeszcze czasami kopcił, nie bierze Ci oleju ze skrzyni???
Majkel22
Świeżak

Postprzez dach12 » 30/3/2009, 22:12

Temat odnawiam ponieważ problem wrócił:
Jak już wcześniej pisałem moto po rozgrzaniu piszczał a na wolnych obrotach gasnął więc w listopadzie wziąłem moto do warsztatu i chciałem już otwierać silnik ale na szczęście wcześniej sprawdziłem jak działa zawór wydechowy (regulowany siłownikiem elektromagnetycznie). Okazało się że działał na odwrót zamiast otwierać się to zamykał a zamiast zamykać otwierał. Wywaliłem go i zaślepiłem otwór (nie martwiąc się narazie brakiem mocy na niskich obrotach). Od tego momentu moto działał prawidłowo.

Przejeździliśmy 4 dni po 3-4h i moto chodził idealnie zero piszczenia, gaśnięcia. W sobotę na małym wypadzie nagle problem znowu się pojawił.... :shock:

Moto piszczy (pisk nierównomierny i nie ciągły) i na wolnych obrotach zaraz gaśnie potem bez problemu można go znowu odpalić ale bez gazu znowu zgaśnie. W czasie jazdy nie gaśnie... ale ciągle piszczy.

Ktoś powiedział że to mogą być cewki, nagrzeją się i zwiększają swoją objętość przez co będą trzeć o magneto. Zdjąłem dzisiaj magneto i nie wygląda źle:

Obrazek
Obrazek

Pytanie dlaczego przez kilka dni (ostrej jazdy) nie było problemów, dzisiaj rano go odpaliłem pochodził trochę i znów zero piszczenia....
dach12
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości

na górê