Kategoria A2 - pytanie
• Strona 1 z 1
Kategoria A2 - pytanie
Witam, mam pytanie dotyczace nowej kategorii A2 ktora ma wejsc podobno w przyszlym roku.
Przepisy mowia, ze uprawnia ona do jezdzenia "motocyklami niepochodzącymi konstrukcyjnie od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla."
Nie wiem, czy dobrze to zrozumialem. Chodzi o to, ze nie bedzie mozna jezdzic 600-tka zablokowana do np. 40KM?
Dla przykladu, interesuje mnie nowe Kawasaki 250R Ninja. Spelnia wymogi jesli chodzi o moc silnika i stosunek moc/waga. Konstrukcyjnie jest natomiast podobna do Kawy 600/1000 (???). To znaczy, ze nie bedzie mozna nia jezdzic na kat. A2?
Przepisy mowia, ze uprawnia ona do jezdzenia "motocyklami niepochodzącymi konstrukcyjnie od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla."
Nie wiem, czy dobrze to zrozumialem. Chodzi o to, ze nie bedzie mozna jezdzic 600-tka zablokowana do np. 40KM?
Dla przykladu, interesuje mnie nowe Kawasaki 250R Ninja. Spelnia wymogi jesli chodzi o moc silnika i stosunek moc/waga. Konstrukcyjnie jest natomiast podobna do Kawy 600/1000 (???). To znaczy, ze nie bedzie mozna nia jezdzic na kat. A2?
- v8k7c
- Świeżak
Jakie A2 narazie niema takiej kategorii. Jak do tej pory to tylko pomysły niewiadomo co wybiorą, jakie przepisy wprowadzą i chyba niema sensu pod ten przepis wybierać motocykla.
-
czarek. - Świeżak
a1,a2 i a od 24l to juz jest pewniak.
Egzaminator we wt mowil mi ze ma byc tak ze najpierw a1 pozn iej a2 i dopiero potem mozna ubiegać się o a , poza tym dokladają godzin czyli koszt zrobienia prawka podskoczy znacznie
Egzaminator we wt mowil mi ze ma byc tak ze najpierw a1 pozn iej a2 i dopiero potem mozna ubiegać się o a , poza tym dokladają godzin czyli koszt zrobienia prawka podskoczy znacznie
- CRX
- Świeżak
Rozmowa na ten temat sie juz toczyla:
viewtopic.php?t=24010&start=150
viewtopic.php?t=24010&start=150
,,Motocykle to nie tylko moja pasja, ale też moje życie''
-
Nigoss - Bywalec
Tak, ale chodzilo mi o zupelnie cos innego
Przepis na kat. A2 mowi:
Ograniczenie mocy to jasna sprawa. Nie rozumiem tylko czesci pogrubionej. Czy chodzi o to, ze nie bedzie mozna jezdzic motocyklem o mocy 120KM zdlawionego do np 40KM? Co oznacza: "motocykl niepochodzacy konstrukcyjnie od pojazdow o mocy przekraczajacej dwukrotnosc mocy takiego motocykla". Interesuje mnie tylko to zdanie i jego sens, ktorego nie rozumiem

Przepis na kat. A2 mowi:
Kategoria A2 - wymagany wiek 18 lat; upoważni do prowadzenia motocykli o mocy do 47,65 KM i stosunku mocy do masy nie większej niż 0,27 KM/kg oraz motocykli niepochodzących konstrukcyjnie od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla.
Ograniczenie mocy to jasna sprawa. Nie rozumiem tylko czesci pogrubionej. Czy chodzi o to, ze nie bedzie mozna jezdzic motocyklem o mocy 120KM zdlawionego do np 40KM? Co oznacza: "motocykl niepochodzacy konstrukcyjnie od pojazdow o mocy przekraczajacej dwukrotnosc mocy takiego motocykla". Interesuje mnie tylko to zdanie i jego sens, ktorego nie rozumiem

- v8k7c
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 5 gości