Zobacz wÄ…tek - kierunki... jak zmienic ?
NAS Analytics TAG

kierunki... jak zmienic ?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Postprzez fool » 22/10/2008, 14:28

Temat przerabiam od wczoraj i są już postępy :P Oczywiste jest że szybkie mruganie jest efektem małego poboru prądu przez diody - np mój kierunkwoskaz LED pobiera 1W a żarówka pobiera 21W więc w można powiedzieć że po podłączeniu LEDowego kierunkwoskazu sytuacja jest praktycznie taka, jakby nam się jedna żarówka spaliła. Pojechałem najpierw do elektryka samochodowego i w sumie możliwości są dwie - albo przerobienie przerywacza ale nie każdy da radę przerobić.W mojej R6 po zdjęciu dolnej klapki przerywacza okazało się że cały środek jest zalany więc przeróbka nie wchodzi w grę i pozostaje druga możliwość, czyli wpięcie obok LEDowego kierunkowskazu czegoś, co będzie obciążało przerywacz podobnie jak żarówka. Pojechałem do sklepu z elektroniką i kupiłem rezystory ale w porcelanowej obudowie bo bedą się one mocno nagrzewały. Z wyliczeń gościa wynikało, że 4 takie rezystory przy kierunkowskazie, stworzą przy napięciu 12V obciążenie mniej więcej takie jak 10-12W żarówka. Jeden rezystor kosztuje 70gr więc kupiłem i wziąłem się za robotę. Oto efekty:

http://www.youtube.com/watch?v=MCitI_rJ_pk

Na filmiku najpierw nagrałem z jaką częstotliwością mrugają mi po założeniu LED z przodu a następnie pokazana jest częstotliwość prawego tyłu i prawego przodu z LEDem i dołożynymi tymi białymi rezystorami. Jak widać na początku filmu, różnica między lewym tyłem a prawym jest bardzo duża i dla mnie taka częstotliwość jest już ok. Problem pojawił się natomiast z kierunkwoskazem LEDowym bo po dołożeniu tych rezystorów przestaje mrugać ponad połowa diód... Nie wiem jeszcze czego to jest powodem ale rozebrałem już ten nowy kierunkwoskaz i sprawdzę jak są połączone te diody.

Oczywiście ostatecznym rozwiązaniem jest zakup przerywacza z regulacją częstotliwości, lub takiego który przerywa z taką samą częstotliwością bez względu na obciążenie. Póki co nie myślę o przerywaczu bo z częstotliwością już się uporałem a jeśli chodzi o te nieświecące diody to moim zdaniem jest to kwestia połączenia w kierunkowskazie więc powinno dać radę to zrobić :P
fool
Świeżak

Postprzez krydka » 23/10/2008, 18:57

Ja ma pytanie odnośnie jasności tych diod. Też chce sobie założyć światełka LED, ale jako światła pozycyjne. Po jednej diodzie na końcówce kierunkowskaza. Czy jasność 5,500 Cd wystarczy?
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
krydka
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości

na górê