Jazda pomiedzy pasami - interpretacja przepisow
• Strona 1 z 1
Jazda pomiedzy pasami - interpretacja przepisow
Witam serdecznie.
Znalazlem jakis czas temu w SM ciekawy artykul (otwórz link) i postanowilem zapytac co sadzicie na ten temat.
Ciekawe jak w innych miastach drogowka podchodzi do tego zadagnienia. Teroretycznie przepisy powinny byc interpretowane za kazdym razem tak samo
Jak to przeczytalem jakos lepiej lata mi sie pomiedzy puchami stojacymi w korku
PS: jak lecialem dzis rano po trasie Torunskiej do samej Wolskiej smigal przede mna kolo z plecaczkiem na yamaszce, a potem dolaczyla sie szlifiera - jak wszyscy po kolei robilismy halas z kominow to puszki rozjezdzaly sie elegancko na boki
Znalazlem jakis czas temu w SM ciekawy artykul (otwórz link) i postanowilem zapytac co sadzicie na ten temat.
Ciekawe jak w innych miastach drogowka podchodzi do tego zadagnienia. Teroretycznie przepisy powinny byc interpretowane za kazdym razem tak samo
Jak to przeczytalem jakos lepiej lata mi sie pomiedzy puchami stojacymi w korku
PS: jak lecialem dzis rano po trasie Torunskiej do samej Wolskiej smigal przede mna kolo z plecaczkiem na yamaszce, a potem dolaczyla sie szlifiera - jak wszyscy po kolei robilismy halas z kominow to puszki rozjezdzaly sie elegancko na boki
Pozdrawiam,
4est
4est
-

4est - Świeżak
Juz była o tym mowa na forum: viewtopic.php?t=22051
-

Dominik_YZF - Bywalec
Mam pytanie. Czy jeśli w moim małym mieście (11tyś miesz.) jest po jednym pasie ruchu w jedną stronę, to czy gdy samochody stoją w kolejce przed przejściem dla pieszych na światłach, to czy mogę ich ominąć z lewej strony i stanąć na "pole position"?
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-

C-bool - Mieszkaniec forum
Wszystko fajnie i pieknie, do szczescia brakuje mi tylko konkretnie podanego artykulu czy §§ kodeksu bo na co chcecie sie powolac podczas zatrzymania przez policjanta - na jakis artykul z gazety czy czasopisma ? Troche smieszne.
Nie znam na tyle polskiego kodeksu ale z tego co slyszalem jest przepis, ze manewr wyprzedzania moze odbyc sie jedynie przy zachowaniu bezpiecznego odstepu do innego uzytkownika w ruchu publicznym. jest nia odleglosc 1 m zarowno w prawa jak i lewa strone. Moze ktos poda konkretny §§ ?

Nie znam na tyle polskiego kodeksu ale z tego co slyszalem jest przepis, ze manewr wyprzedzania moze odbyc sie jedynie przy zachowaniu bezpiecznego odstepu do innego uzytkownika w ruchu publicznym. jest nia odleglosc 1 m zarowno w prawa jak i lewa strone. Moze ktos poda konkretny §§ ?
- andy7
- Moderator
Mam pytanie. Czy jeśli w moim małym mieście (11tyś miesz.) jest po jednym pasie ruchu w jedną stronę
Nie rozumiem, jeździsz autem i motocyklem, a terminologii nie znasz? Czy nie chodzi czasem o drogę dwukierunkową?
- Respev
- Świeżak
Autem nie jeżdżę, bo nie mam prawa jazdy...
Napisałem w ten sposób "po jednym pasie ruchu w jedną stronę", bo tak mi się skojarzyło po przeczytaniu tego artykułu, a tam pisało "dwa pasy ruchu w jedną stronę" :] To mi się skojarzyło, że można i tak. A poza tym to tak jak napisałem to też jest dobrze i zrozumiale.
Napisałem w ten sposób "po jednym pasie ruchu w jedną stronę", bo tak mi się skojarzyło po przeczytaniu tego artykułu, a tam pisało "dwa pasy ruchu w jedną stronę" :] To mi się skojarzyło, że można i tak. A poza tym to tak jak napisałem to też jest dobrze i zrozumiale.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-

C-bool - Mieszkaniec forum
Respev.... Nie mozesz odpisac mu?:D musisz sie czepiac?:D
Wiec ja to zrobie.
Tak Mozesz. Ale sa 2 warunki....
1. Nie mozesz przejechac przez podwojna ciągła
2. Musisz się zmiescic przed linią zatrzymania jezeli taka jest przed swiatlami:)
Wiec ja to zrobie.
Tak Mozesz. Ale sa 2 warunki....
1. Nie mozesz przejechac przez podwojna ciągła
2. Musisz się zmiescic przed linią zatrzymania jezeli taka jest przed swiatlami:)
Memento Mori
Carpe Diem
Simson S51 -> Suzuki DR 125
Carpe Diem
Simson S51 -> Suzuki DR 125
-

Draz - Świeżak
forum policyjne
Polecam uwadze ten temat na forum policyjnym:
http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... ic&t=16727
Pozdrawiam
Cielak
http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... ic&t=16727
Pozdrawiam
Cielak
- Cielak1978
- Świeżak
Kodeks Drogowy
Art. 24.
ust. 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1. na jezdni jednokierunkowej;
2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Art. 24.
ust. 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1. na jezdni jednokierunkowej;
2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
- Kulfon1337
- Świeżak
• Strona 1 z 1