schemat włącznika chłodnicy
• Strona 1 z 1
schemat włącznika chłodnicy
Witam,
jestem totalnym laikiem motocyklowym, a niedawno kupilem CB 500 i mam problemy z chłodzeniem.
Konkretnie nie włącza mi się chłodnica, podejrzewam, że jest uszkodzony termiczny włącznik wentylatora, aczkolwiek jedna rzecz mnie zastanawia.
On działa na zasadzie odcinania lup przekazywania w tym wypadku uziemienia, to z kolei musi być przekazywane do obudowy chłodnicy. Czyli jeżeli "podepne" kabel uziemienia ewntylatora bezpośrednio do chłodnicy wentylator powinien działać non stop - tak?
Proszę o odpowiedź gdyż nie mam pomysłu jak inaczej sprawdzić ten włącznik.
Z góry dziękuję.
jestem totalnym laikiem motocyklowym, a niedawno kupilem CB 500 i mam problemy z chłodzeniem.
Konkretnie nie włącza mi się chłodnica, podejrzewam, że jest uszkodzony termiczny włącznik wentylatora, aczkolwiek jedna rzecz mnie zastanawia.
On działa na zasadzie odcinania lup przekazywania w tym wypadku uziemienia, to z kolei musi być przekazywane do obudowy chłodnicy. Czyli jeżeli "podepne" kabel uziemienia ewntylatora bezpośrednio do chłodnicy wentylator powinien działać non stop - tak?
Proszę o odpowiedź gdyż nie mam pomysłu jak inaczej sprawdzić ten włącznik.
Z góry dziękuję.
- majerskim
- Świeżak
nie rozumiem tego co piszesz ale sprawdz czy to wina czujnika! zepnij dwa kabelki razem co ida do tego czujnika i wentylator powinin chodzic! jesli nie to wina kabli a jesli wiatrak bedzie dzialal po zlaczeniu kabelkow to wina czujnika temperatury!pozdro
- oskaarek
- Świeżak
Lux...to wina czujnika, on jest wkręcany do chłodnicy i pod wpływem temperatury przekazuje uziemienie do wentylatora. Zwarlem kabel z niepomalowana czescia obudowy chlodnicy i dziala. Teraz pozostaje tylko znalezc tą część...

- majerskim
- Świeżak
może to też być przewrażliwienie właściciela, w mopkach wentyl się włącza w okolicach 92-95 stopni (jakies 12-15 mniej niż w aucie) a więc możliwe że bimetal działa 

---=== Real Road Racing Fan ===---
:: I S L E O F M A N ::
t o u r i s t t r o p h y
:: I S L E O F M A N ::
t o u r i s t t r o p h y
-
Mauy OCX - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości