Zobacz wątek - Moc?
NAS Analytics TAG

Moc?

Przepisy, prawo
_________

Moc?

Postprzez Evul » 8/9/2008, 19:24

Mam wiec pytanie. Czy jesli mam yamahe tzr 50 odblokowana, a policja mnie zatrzyma i skontroluje pojazd, czy moge miec jakies nieprzyjemnosci z powodu odblokowania tego sprzeta?
;)
Evul
Świeżak

Postprzez herbatkowy » 8/9/2008, 19:38

Takich tematow widzialem sporo ale co tam sproboje pomoc. Zacznijmy od tego co masz na mysli "skontroluje", policja zazwyczaj konczy kontrole na sprawdzeniu dokumentow, jesli masz sprzet zarejestrowany na motorower to raczej jest to motorower, i policja nie dochodzi, no chyba, ze zmierza ci predkosc jakbedziesz jechal 100km/h, wtedy raczej nie wytlumaczysz im, ze twoj "motorower" jedzie 100km/h i ma wszystkie blokady.. zreszta poczytaj na forum nie wiem czemu ja cos wogole tutaj pisze...
Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół.
herbatkowy
Bywalec

Postprzez Qrczak » 8/9/2008, 19:40

Jeśli Cię złapią gnając powyżej 45km/h (albo 60, nie pamiętam ile jest na skuter max) - Tak.

Generalnie rzecz ujmując, jeśli będzie im się chciało sprawdzać, czy sprzęt jest odblokowany, to będziesz miał problemy.
Qrczak
Świeżak

Postprzez Evul » 8/9/2008, 19:41

A czy czesto sprawdzaja sprzet, ze czy odblokowany?
;)
Evul
Świeżak

Postprzez herbatkowy » 8/9/2008, 19:51

Zacznijmy od tego, czy czesto kontroluja. Ja jezdze juz 2 sezon i nigdy mnie nie skontrolowali (jezdze w kasku, z tylu tablica, jade jak nalezy wiec po co?) U mnie w miescie chyba nie ma zablokowanego skutera (procz chinskich) i policja takich rzeczy z reguly nie sprawdza, bo niby jak, ale nie namawiam, jazda na odblokowanym sprzecie jest niedozwolona bo nie jedziesz juz motorowerem tylko motocyklem :) Wiec nie namawiam i nie zachecam.
Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół.
herbatkowy
Bywalec

Re: Moc?

Postprzez emils » 8/9/2008, 19:52

Evul napisał(a):Mam wiec pytanie. Czy jesli mam yamahe tzr 50 odblokowana, a policja mnie zatrzyma i skontroluje pojazd, czy moge miec jakies nieprzyjemnosci z powodu odblokowania tego sprzeta?

bylo o tym przy temacie odblokowanie skuterow.
jesli go odblokujesz,to musisz miec juz prawko na A1 lub (jeszcze teraz starcza) dowod osobisty(przynajmniej z tego co wiem).
ale to jest roznie,bo jesli zlapia Cie przy 50km/h mozesz powiedziec,ze taka masz blokade,bo np. moj kumpel fabrycznie mogl jechac 50km/h.
Gorzej jesli wezma Cie na przeglad...ale o to sie nie martw ;) ja jezdze juz 3 lata (rok na odblokowanym) i nigdy nie mialem kontroli.
co innego,ze jesli masz olej w glowie i jezdzisz przepisowo nie maja powodow,zeby Cie zatrzymywac. to dotyczy rowniez innych pojemnosci (i nie tylko "pierdziawkowych" ;) )
herbatkowy napisał(a):To wazne, motocykl to nie jest 100koni i plastiki, to cos wiecej. 100koni + plastiki staje sie motocyklem dopiero wtedy, gdy wsiadzie na niego zapalony i zakochany MŁODY CHŁOPAK, ktory z czasem staje sie motocyklista.
emils
Świeżak

Postprzez masino » 8/9/2008, 20:40

emils napisał(a):
jesli go odblokujesz,to musisz miec juz prawko na A1 lub (jeszcze teraz starcza) dowod osobisty(przynajmniej z tego co wiem).

Na dowód osobisty można poruszać sie motorowerami , a kat A1 to już nie są motorowery tylko motocykle o pojemości 125ccm i 15KM(ustawowo).

A co do tematu musisz uważać bo jak Ciebie złapią na radar i zatrzymają to nic nie dasz rady zrobić , bo niby co powiesz że z górki sie rozpędziłeś na prostej drodze :) A jak kontrolują to sprawdzają papierki ,sprawność świateł itp i jedziesz sobie dalej :)
masino
Świeżak

Postprzez Evul » 9/9/2008, 07:05

Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam :)
;)
Evul
Świeżak

Postprzez kagiva » 9/9/2008, 09:51

Jeszcze jedna rzecz. Myśląc racjonalnie to jakiemu gliniarzowi chciałoby się zatrzymywać odkurzacz i sprawdzać go. Kontrola odkurzacza :lol: nie ma nic śmieszniejszego na świecie. Koledzy z pracy wyśmieliby takiego gliniarza :lol:
Odkurzacz nie jest zagrożeniem dla ruchu drogowego, jest zagrożeniem sam dla siebie :P
only god can judge me
kagiva
Świeżak

Postprzez gray wolf » 9/9/2008, 11:06

kagiva napisał(a):Jeszcze jedna rzecz. Myśląc racjonalnie to jakiemu gliniarzowi chciałoby się zatrzymywać odkurzacz i sprawdzać go. Kontrola odkurzacza :lol: nie ma nic śmieszniejszego na świecie. Koledzy z pracy wyśmieliby takiego gliniarza :lol:
Odkurzacz nie jest zagrożeniem dla ruchu drogowego, jest zagrożeniem sam dla siebie :P

Nie zgodzę się z tym.
Zagrożeniem nie jest żaden pojazd. Zagrożeniem jest człowiek. A jak jest debilem to może spowodować niezłą kraksę nie ważne, czy się porusza. Nawet piechotą idąc.
"Człowiek bez pasji jest martwy"
gray wolf
Świeżak

Postprzez Evul » 9/9/2008, 13:18

Nie rozumiem ;). Przeciez odkurzacze to SKUTERY, a ja mam Yamahe tzr ^^
;)
Evul
Świeżak

Postprzez kagiva » 9/9/2008, 14:29

na temat odblokowania moto leiej się tutaj nie wypowiadać bo warny często się za to sypią bo wiadomo że jest to łamanie prawa :twisted:
powiem tak: jak będziesz chciał żeby Ciebie zatrzymali to na pewno to zrobią :) więc uważaj na drodze na sreberka :P
only god can judge me
kagiva
Świeżak

Postprzez CeBeRek » 9/9/2008, 19:39

Evul napisał(a):Nie rozumiem ;). Przeciez odkurzacze to SKUTERY, a ja mam Yamahe tzr ^^

No jeszcze napisz że masz ścigacza i odblokowany leci 100.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez masino » 9/9/2008, 19:57

ehehehe :D
masino
Świeżak

Postprzez emils » 9/9/2008, 20:26

masino napisał(a):
emils napisał(a):

Na dowód osobisty można poruszać sie motorowerami , a kat A1 to już nie są motorowery tylko motocykle o pojemości 125ccm i 15KM(ustawowo).

A co do tematu musisz uważać bo jak Ciebie złapią na radar i zatrzymają to nic nie dasz rady zrobić , bo niby co powiesz że z górki sie rozpędziłeś na prostej drodze :) A jak kontrolują to sprawdzają papierki ,sprawność świateł itp i jedziesz sobie dalej :)

radze poczytaj,a dopiero potem sie wypowiadac :)
http://www.scigacz.pl/Blokady,w,skutera ... ,4581.html

Jednoślady o pojemności skokowej silnika powyżej 49 ccm i (lub) prędkości maksymalnej powyżej 45 km/h traktowane są jako motocykle wymagające do kierowania prawa jazdy kategorii A, zatem odblokowany skuter w świetle prawa jest motocyklem.
herbatkowy napisał(a):To wazne, motocykl to nie jest 100koni i plastiki, to cos wiecej. 100koni + plastiki staje sie motocyklem dopiero wtedy, gdy wsiadzie na niego zapalony i zakochany MŁODY CHŁOPAK, ktory z czasem staje sie motocyklista.
emils
Świeżak

Postprzez andy7 » 10/9/2008, 06:54

emils napisał(a):
radze poczytaj,a dopiero potem sie wypowiadac :)
http://www.scigacz.pl/Blokady,w,skutera ... ,4581.html

Jednoślady o pojemności skokowej silnika powyżej 49 ccm i (lub) prędkości maksymalnej powyżej 45 km/h traktowane są jako motocykle wymagające do kierowania prawa jazdy kategorii A, zatem odblokowany skuter w świetle prawa jest motocyklem.

Emils, piszacy ten artykol nie ma raczej wiekszego pojecia.

1. W/g definicji kategori wypowiedz o kategori A sie zgadza ( powyzej 50 ccm i predkosc powyzej 45 km / h ) - jednak nie zupelnie. W rzeczywistosci odblokowany skooter zaliczany bedzie do kategori A1 ( pojemnosc powyzej 50 ccm a moc do 11 kW )

2. Osoby majace pojecie i kat czy A1 czy A predzej zdecyduja sie na zakup skootera o poj 125 ccm. Nie trzeba nic kombinowac i jest szybszy, czesci tez wolniej sie zuzywaja.

:wink:
andy7
Moderator

Powrót do Prawo