jazda bez kasku
• Strona 1 z 1
jazda bez kasku
krótkie pytanie TEORETYCZNE i Z CIEKAWOŚCI (nie wyjeżdżajcie na mnie od razu bo i tak zawsze jeżdże w kasku):
czy za jazde bez kasku może zatrzymać policja i nałozyć jakąś karę czy w sumie to nie ich sprawa i tylko głupota motocyklisty?
czy za jazde bez kasku może zatrzymać policja i nałozyć jakąś karę czy w sumie to nie ich sprawa i tylko głupota motocyklisty?
Mogę pomóc nakręcić lub zmontować jakiś dobry film motocyklowy 

-
Scarlet - Świeżak
Ja tam jestem za przepisem, który pozwala jeździć bez kasku, ale zamiast kasku wymagana jest opaska kamikadze.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
CeBeRek napisał(a):Ja tam jestem za przepisem, który pozwala jeździć bez kasku, ale zamiast kasku wymagana jest opaska kamikadze.
Zamiast kasku foliowy worek odrazu...
Palenie zabija. A kiedy nie żyjesz, tracisz ważną część życia. - Brooke Shields
-
sober - Świeżak
Zarty zartami, ale widac ludzi ktorzy maja quady zarejestrowane na pojazdy samochodowe bodajze i smigaja quadami bez kasku po ulicach... oczywiscie jest to zgodne z prawem. I tego zrozumiec nie potrafie, jeszcze sie tym afiszuja, ze mu gebe widac jeden z drugim... prawda jest taka ze wypadku motocyklisty jedyne co go chroni to ten kask, no i w duzym stopniu kurtka i reszta ubrania, ale kask to podstawa. Zreszta dobrze o tym wiemy.
Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół.
-
herbatkowy - Bywalec
Ja już dwa razy widziałem ludzi jadących na moto bez kasku z dużą prędkością. Powiem szczerze, że zastanawiam się, jak oni mogli pruć gdzieś ok. 100km/h bez szybki i żadnych okularów
Przecież ja nawet na rowerze bez okularów nie jeżdżę. Za dużo miałbym much w oczach 

"Człowiek bez pasji jest martwy"
- gray wolf
- Świeżak
W kasku sie jezdzi 10 razy lepiej niz bez tak jak <<<gray wolf>>> wspomnial much i innego robactwa lata od***** A w ogole to przeciez wieje jak ******przy ok.100km/h
Niektórzy ludzie podążają według zasad, dlaczego???
Ponieważ ich się boją.
Ponieważ ich się boją.

-
GersioZX10R - Świeżak
herbatkowy napisał(a):Zarty zartami, ale widac ludzi ktorzy maja quady zarejestrowane na pojazdy samochodowe bodajze i smigaja quadami bez kasku po ulicach... oczywiscie jest to zgodne z prawem..
Gówno prawda za przeproszeniem.To ze kat.B uprawnia do jazdy homologowanym podkreślam quadem nie oznacza że przepisy pozwalają na jazdę bez kasku
-
I/JG53_Angel - Świeżak
I/JG53_Angel napisał(a):herbatkowy napisał(a):Zarty zartami, ale widac ludzi ktorzy maja quady zarejestrowane na pojazdy samochodowe bodajze i smigaja quadami bez kasku po ulicach... oczywiscie jest to zgodne z prawem..
g.... prawda za przeproszeniem.To ze kat.B uprawnia do jazdy homologowanym podkreślam quadem nie oznacza że przepisy pozwalają na jazdę bez kasku
Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Mnie się jednak wydaje, że perzepisy wyraźnie mówią, że kask trzeba używać na motocyklu nie wyposażonym w pasy bezpieczeństwa. Nie trzeba zaś w samochodzie. Jeżeli masz inne informacje to może uda Ci się podjąć wysiłek napisania o nich i poparcia jakimiś konkretami. Na razie za wiele do dyskusji nie wniosłeś poza jałową krytyką wypowiedzi innego członka forum.

- gray wolf
- Świeżak
JG53- przestań gadać bzdury człowieku. Na quadzie nie wymagany jest kask, to paradoks ale tak jest. Może jechać 140 autostradą i policja nic prócz grzywny za przekroczenie prędkości nie zrobi.
Życie jest za krótkie żeby być małym.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
Ja tam wróciłem z chorwacji i moje zdanie się nieco odmieniło (ciekaw jestem o ile bardziej odmieniloby sie po powrocie z włoch - chyba ze tam takiej maniany nie ma:D).
generalnie ludzie jezdzacy w kasku to obcokrajowcy, naście razy widziałem kolesia jadącego bez kasku z kaskiem w dłoni, skuterowcy to samo Ci z 50ccm do 400 (jak widziałem). Ogólnie klimat typu japonki, krótkie spodenki, bezrękawnik, okulary, ewentualnie kask typu garnek ala ziom z ruff ryderz:D ale tam nikt sie nie spina, kazdy jezdzi sobie spokojnie, wiadomo czasem na prostej ktoś jebnie na 1. troszke ale na tym koniec.
Nie wiem jak do tego podchodzi policja bo nie widziałem żeby kogoś zatrzymali ale patrząc na wszechobeną wolną amerykanke (chorwatke) policja ma to gdzieś.
Do tego płakałem ze śmiechu kiedy widziałem jak motocyklisci, skuterzyści, czasami też puszkarze ze sobą jak i z 2oo pozdrawiali sie na drodze używając klaksonu (nasz gest podnoszenia ręki tam nie istnieje definitywnie). Wszystko wygląda mniej wiecej tak, że 2 mijających się dajmy na to motocyklistów używa klaksony conajmniej 3-4 razy każdy a co za tym idzie robi się niezły kocioł nie wspomne już o tym jak kilku mija sie na jakichś skrzyżowaniach. Generalnie robi się lekki chaos (wg mnie, jakos reszta uczestnikow ruchu nie zwracała uwagi na sygnały dzwiekowe). Warto też zaznaczyć że trąbią do siebie osoby które się znają (nie jak u nas każdy z każdym).
btw jezdząc wolno i bez kasków są w stanie zauważyć kto jedzie z naprzeciwka:D
sorry za lekki offtop na końcu.
generalnie ludzie jezdzacy w kasku to obcokrajowcy, naście razy widziałem kolesia jadącego bez kasku z kaskiem w dłoni, skuterowcy to samo Ci z 50ccm do 400 (jak widziałem). Ogólnie klimat typu japonki, krótkie spodenki, bezrękawnik, okulary, ewentualnie kask typu garnek ala ziom z ruff ryderz:D ale tam nikt sie nie spina, kazdy jezdzi sobie spokojnie, wiadomo czasem na prostej ktoś jebnie na 1. troszke ale na tym koniec.
Nie wiem jak do tego podchodzi policja bo nie widziałem żeby kogoś zatrzymali ale patrząc na wszechobeną wolną amerykanke (chorwatke) policja ma to gdzieś.
Do tego płakałem ze śmiechu kiedy widziałem jak motocyklisci, skuterzyści, czasami też puszkarze ze sobą jak i z 2oo pozdrawiali sie na drodze używając klaksonu (nasz gest podnoszenia ręki tam nie istnieje definitywnie). Wszystko wygląda mniej wiecej tak, że 2 mijających się dajmy na to motocyklistów używa klaksony conajmniej 3-4 razy każdy a co za tym idzie robi się niezły kocioł nie wspomne już o tym jak kilku mija sie na jakichś skrzyżowaniach. Generalnie robi się lekki chaos (wg mnie, jakos reszta uczestnikow ruchu nie zwracała uwagi na sygnały dzwiekowe). Warto też zaznaczyć że trąbią do siebie osoby które się znają (nie jak u nas każdy z każdym).
btw jezdząc wolno i bez kasków są w stanie zauważyć kto jedzie z naprzeciwka:D
sorry za lekki offtop na końcu.
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
gray wolf napisał(a):I/JG53_Angel napisał(a):herbatkowy napisał(a):Zarty zartami, ale widac ludzi ktorzy maja quady zarejestrowane na pojazdy samochodowe bodajze i smigaja quadami bez kasku po ulicach... oczywiscie jest to zgodne z prawem..
g.... prawda za przeproszeniem.To ze kat.B uprawnia do jazdy homologowanym podkreślam quadem nie oznacza że przepisy pozwalają na jazdę bez kasku
Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Mnie się jednak wydaje, że perzepisy wyraźnie mówią, że kask trzeba używać na motocyklu nie wyposażonym w pasy bezpieczeństwa. Nie trzeba zaś w samochodzie. Jeżeli masz inne informacje to może uda Ci się podjąć wysiłek napisania o nich i poparcia jakimiś konkretami. Na razie za wiele do dyskusji nie wniosłeś poza jałową krytyką wypowiedzi innego członka forum.
Nie wiem czy Ty rejestrujesz quady jako motocykle, bynajmniej dla mnie quad motocyklem nie jest. Zreszta olo113 wszystko Ci napisal.
Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół.
-
herbatkowy - Bywalec
Hmm w sumie jadąc Rowerem też przydał by się kask - obowiązkowo. Przecież teoretyczne skuterem 50ccm jeździ się wolniej niż Rowerem gdyż jego maxymalna prędkość jest ograniczona. Rowerkiem można wypedałować nawet 70km/h nie mówiąc o kolarzówkach. Gdzie tu sens i logika? Aha pojazdy silnikowe, rozumiem. (Sam Rowerem jeżdżę bez kasku) Sorry za lekki offtop...
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
herbatkowy napisał(a):gray wolf napisał(a):I/JG53_Angel napisał(a):herbatkowy napisał(a):Zarty zartami, ale widac ludzi ktorzy maja quady zarejestrowane na pojazdy samochodowe bodajze i smigaja quadami bez kasku po ulicach... oczywiscie jest to zgodne z prawem..
Nie wiem czy Ty rejestrujesz quady jako motocykle, bynajmniej dla mnie quad motocyklem nie jest. Zreszta olo113 wszystko Ci napisal.
Do mnie pijesz czy po prostu Ci się cytaty pomyliły?

Jeżeli do mnie, to nie mam zielonego pojęcia o co Ci chodzi

- gray wolf
- Świeżak
Jazda bez kasku na motocyklu to mandat 100zł i 1 pkt. karny
Wiem z doświadczenia
Wiem z doświadczenia

GS 500E, 91r -> CBR 600 F2 | http://bikepics.com/members/blatomasz/93cbr600/
-
blatomasz - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości