Smar do łańcucha
• Strona 3 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Jak dokladnie wyglada zabieg konserwujacy lancuch ?
Najpierw czyscimy lancuch nafta, wd40 czy co tam juz mamy pod reka
a pozniej konserwacja jakims srodkiem smarujacym ?
Czytajac wasze opinie raczej zdecyduje sie na valvoline
http://moto.allegro.pl/item350738727_va ... w_921.html
Najpierw czyscimy lancuch nafta, wd40 czy co tam juz mamy pod reka

a pozniej konserwacja jakims srodkiem smarujacym ?
Czytajac wasze opinie raczej zdecyduje sie na valvoline

http://moto.allegro.pl/item350738727_va ... w_921.html
-
Lukas_dan - Świeżak
Krydka, dzięki za odpowiedź. Pewnie sprawdzę w najbliższym czasie jak to się zachowuje i czy nie schodzi z łańcucha po 100km. Napisałem do producenta czy można stosować do łańcuchów z o-ringami ale mnie olał
Lukas_dan, to co praktykujesz to jest po prostu wyuczona nieporadność. Wszystko musisz mieć na tacy. Powiedziałem Ci co masz zrobić, żeby nie zadawać miliona pytań. Kupujesz/ściągasz instrukcję obsługi. To takie trudne?
p.s. Nauczcie sie w końcu, że łańcucha nie czyści się wd40, bo zniszczy to uszczelniacze. Tylko nafta lub chain cleanery.

Lukas_dan, to co praktykujesz to jest po prostu wyuczona nieporadność. Wszystko musisz mieć na tacy. Powiedziałem Ci co masz zrobić, żeby nie zadawać miliona pytań. Kupujesz/ściągasz instrukcję obsługi. To takie trudne?
p.s. Nauczcie sie w końcu, że łańcucha nie czyści się wd40, bo zniszczy to uszczelniacze. Tylko nafta lub chain cleanery.
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.
Suzi GS500F
Suzi GS500F
-
Inku - Bywalec
Taki mały OT.
Wiadomo ze jak nie posmarujesz to nie pojedziesz
ale co jakiś czas trzeba łańcuch umyć z brudu i starego smaru.
Ja robie to tak: szczota do zebów, nafta i jazda
Przed chwila znalazłem takie cudo:
http://www.******/product_in ... e0a9ab8df8
lub
może ktos używa i moze sie wypowiedzieć jak sie to sprawuje
a co do smaru używam Motula Road Plus i jestem zadowolony, nie chlapie.
Generalnie polecam jak juz ktos pisał smarować łancuch po jeździe jak jest ciepły. Choc zdarzyło mi sie samrowac tuz przed jazda i tez nie chlapał
Wiadomo ze jak nie posmarujesz to nie pojedziesz

ale co jakiś czas trzeba łańcuch umyć z brudu i starego smaru.
Ja robie to tak: szczota do zebów, nafta i jazda

Przed chwila znalazłem takie cudo:
lub
może ktos używa i moze sie wypowiedzieć jak sie to sprawuje

a co do smaru używam Motula Road Plus i jestem zadowolony, nie chlapie.
Generalnie polecam jak juz ktos pisał smarować łancuch po jeździe jak jest ciepły. Choc zdarzyło mi sie samrowac tuz przed jazda i tez nie chlapał
- Karol_85
- VIP Ścigacz.pl
dzarek napisał(a):kup butelkę nafty za parę złotych i będziesz miał to samo, tyle że sie trochę pobawisz
Karol_85 napisał(a):Ja robie to tak: szczota do zebów, nafta i jazda
Nabijasz sobie posty czy nie potrafisz czytać ze zrozumieniem

- Karol_85
- VIP Ścigacz.pl
Z tego wszystkiego juz sam nie wiem czym czyscic ten lancuch...
Wnioskujac rozumiem ze w gre wchodzi benzyna, nafta, olej, wd40, woda z plynem, lecz co niektorzy odradzali tych sposobow... wiec pytam sie Panowie czym ?
Wnioskujac rozumiem ze w gre wchodzi benzyna, nafta, olej, wd40, woda z plynem, lecz co niektorzy odradzali tych sposobow... wiec pytam sie Panowie czym ?
-
Lukas_dan - Świeżak
Lukas_dan napisał(a):Z tego wszystkiego juz sam nie wiem czym czyscic ten lancuch...
Czytasz co w tym temacie jest napisane czy tylko piszesz?
Suzi GS500F
Suzi GS500F
-
Inku - Bywalec
Cinek220 napisał(a):Witam
A ja polecam smar w sprayu Castrol Chain Spray. Porzadnie nasmarowac, zostawic na noc zeby to co zbedne odparowalo i nastepnego dnia cieszyc sie jazda:) Nic nie zabrudzi...
Pozdro
Nie polecam sprayu Castrola. Po pierwsze, że sufi felgę to wszystko co możliwe przykleja się do łańcucha. Dziś czyściłem łańcuch od tego Castrola. Ciężko takie lepkie ścierwo nawet naftą usunąć. Równie dobrze można posmarować łańcuch tłustym klejem.
Spazz, czyść łańcuch a na dobre mu to wyjdzie. A tak na stary smar+cały syf z ulicy nakładasz nową warstwę i tak bez końca. Skoro twierdzisz, że i tak trzeba wymieniać to po co w ogóle smarujesz?

Suzi GS500F
Suzi GS500F
-
Inku - Bywalec
Karol 85
Kupilem sobie to urządzenie z drugiego linka i jest spoko. Czysci sie lancuch latwo i przyjemnie, mozna tez za pomoca tego smarowac olejem. Polecam
Kupilem sobie to urządzenie z drugiego linka i jest spoko. Czysci sie lancuch latwo i przyjemnie, mozna tez za pomoca tego smarowac olejem. Polecam
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Ścigacz.pl
Co do preparatów do pielęgnacji łańcucha to np. Bal-Ray Chain Lube, świetny preparat (jak i inne produkty tej firmy).
Przed aplikacją proponuje zasłonięcia tylnego koła-opony bo te paskudztwo jest wredne i trudno schodzi
Przed aplikacją proponuje zasłonięcia tylnego koła-opony bo te paskudztwo jest wredne i trudno schodzi

-
Ragnos - Świeżak
Polecam Valvoline White Synthetic ChainLube.
Wygląda jak mleko, smaku nie próbowałam
Nie brudzi, nie chlapie, wzsystko ok
W sklepie zapłaciłam prawie 50, na allegro jest za 30
Wygląda jak mleko, smaku nie próbowałam

Nie brudzi, nie chlapie, wzsystko ok
W sklepie zapłaciłam prawie 50, na allegro jest za 30
Ride as You'll Live Forever.. Live as You'll Die Today
-
AnyaR6 - Świeżak
Używam motul road, słabo brudzi, no chyba, że z nim przesadzę. Tak na prawdę nie ma smaru nie brudzącego, jak jest bez barwny, nałapie kurzu i ochlapie felgę, wahacz. Nie ma co panikować, to mechanika i nigdy nie będzie sterylna. Wg mnie Motul jest OK 

-
asmodeusz - Świeżak
Maciek każdy spray do łańcucha syfi felgę zadupek itd... tak ich naura.... wiesz czym najlepoiej sie pozbyć tego z felki? Plakiem jest to środek do nabłyszczania deski w samochodzie. Pomyślisz sobie ze dziwne! może i dziwne ale schodzi bardzo łatwo i fela sie świeci przy okazji a tak pozatym to nie wiem czy wiesz ale ten Mobil co amsz to powinno stosować siena ciepły łańcuch czyli smarujesz po jeździe nie przed ja mam Motula.
http://www.solomotoparts.com/image.php?productid=17152
http://www.solomotoparts.com/image.php?productid=17152
-
YZF R1 - Moderator
Sorry, ze odkopie troche temat, ale kupilem na probe tego Valvoline White Synthetic ChainLube.
Tylko teraz pytanie do ktorej instrukcji sie stosowac ? Jest na nim naklejka z instr. PL a w niej " Kilka minut po aplikacji wytrzec lancuch sciereczka do sucha."
Natomiast w instrukcji wydrukowanej oryginalnie na etykiecie (GB) nic nie ma o wycieraniu
Instrukcja PL - Ashland Poland SP. z. o. o. Dzial Valvoline Polska...
Gosc w Moto-Akcesoria tez podkreslal, ze jego sie inaczej uzywa itd. bo trzeba wytrzec...
Kogo sluchac ?
Tylko teraz pytanie do ktorej instrukcji sie stosowac ? Jest na nim naklejka z instr. PL a w niej " Kilka minut po aplikacji wytrzec lancuch sciereczka do sucha."
Natomiast w instrukcji wydrukowanej oryginalnie na etykiecie (GB) nic nie ma o wycieraniu

Instrukcja PL - Ashland Poland SP. z. o. o. Dzial Valvoline Polska...
Gosc w Moto-Akcesoria tez podkreslal, ze jego sie inaczej uzywa itd. bo trzeba wytrzec...
Kogo sluchac ?
- inek01
- Świeżak
• Strona 3 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Powrót do Akcesoria motocyklowe