Zobacz wÄ…tek - Co to moye byc_
NAS Analytics TAG

Co to moye byc_

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Co to moye byc_

Postprzez Maro » 17/7/2008, 21:40

Witam.
Mam taki problem. Założyłem do motocykla nowe Świece i po 2 dniach jedna mi siadła -druga. kupiłem nowe i znowu to samo po 5 dniach mi siadła-pierwsza.

Objawy sa takie że odpala normalnie bez problemu i raz pracuje na trzech raz na czterech cylindrach na wolnych obrotach -

jak dam gazu ponad 3tys. zaczyna chodzic na wszystkich cylindrach, jak zdejmę z obrotów znowu zaczynają skakać obroty-raz trzy raz cztery gary

Juz dwa razy zminialem swiece, jak jade i obroty sa ponad 3tys. wszystko jest ok super przyspiesza itp. na wolnych tez pracuje tylko nie na wszystkich garach, obroty skacza.

po zmiane swiec chodzi superrrr.
Czy jak sie zapali zimny motor i zgasi sie go po 2km. to czy takie cos moze rozwalic swiece_

Sorki za pisownie ale siadaa mi klawiatura
Pozdro Marek
Maro
Świeżak

Postprzez YZF R1 » 17/7/2008, 23:40

Ja bym sprawdził kable, może zalewa ci ten jeden cylinder może coś z gaźnikiem synchronizowałeś czyściłeś....
YZF R1
Moderator

Postprzez Grzybu » 18/7/2008, 11:58

Pisze, że na nowych świecach chodzi super, czyli rozumiem, że po jakimś czasie dopiero padają.

Może to mało fachowa porada, ale ja zawsze po wymianie świec palę sprzęta i robię kilka kilometrów dość wysoko kręcąc silnik. Nie wiem ile w tym prawdy, ale takie zahartowanie świec ponoć jest dość istotne dla ich prawidłowej pracy i łapania nagaru.

W sumie to nie wiem, ale co mi szkodzi podzidować ;)
Grzybu
Bywalec

Postprzez Maro » 18/7/2008, 20:53

No co do gazników PANOWIE macie rację już drugi rok ich nie ustawiam.
Dzisiaj poszedłem i sprawdziłem która świeca nie chodzi (zaznaczam że zawsze pada jedna i moto nie chodzi równo na wolnych obrotach tak od 1,5 do 2,5tys. powyżej 2,5tys. już się czwarta załącza i jest ok.)

Tym razem padła czwarta ( przedtem pierwsza i druga :cry: )

Wkręciłem nową świeczkę (a miałem jeszcze w zapasie) i znowu jet git- przynajmniej na razie.
To czyli przyczyna może tkwić że już drugi rok nie regulowałem gaznków -OK

A to że wkręcam nowe świece i robię na nich np. 2km i gaszę motor to może takie coś załatwić nowe świece??
Maro
Świeżak

Postprzez cycu_rsko » 18/7/2008, 21:01

A czy swiece ktore wkrecasz maja odpowiednia cieplote ??
Moze maja zbyt niska.
929
cycu_rsko
Moderator

Postprzez Maro » 18/7/2008, 21:39

Tak są takie jakie powinny być 100% - CR9E (NGK mam)
Maro
Świeżak

Postprzez ciosmaciej » 23/7/2008, 15:32

Jak wsadzmy nowe świece trzeba je dobrze nagrzać!!! w innym przypadku można je uszkodzić a sychno to swoją drogą i dlatego nie pali na wszystkie gary. czysczenie i syncho napewno dobrze mu zrobia
ciosmaciej
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 283 gości

na górê