Dziwne zachowanie po wymianie klocków hamolcowych
• Strona 1 z 1
Dziwne zachowanie po wymianie klocków hamolcowych
Witam, dzisaj wymienilem klocki z przodu w swoich o2o.
wszystko zlozylem skrecilem itd. okazalo sie ze klocki teraz troche tra o tarcze (mocniej niz na starych), czy tak ma byc dopuki sie nie dotra?
Ale to nie wszytsko, podczas mocniejszego hamowania zauwazylem ze moto jakby lekko zaczelo sciagac (wlasnie po wymianie klockow) co moze byc przyczyna?
Czy moze byc to spowodowane tym ze klocki sa jeszce nie dotarte?
wszystko zlozylem skrecilem itd. okazalo sie ze klocki teraz troche tra o tarcze (mocniej niz na starych), czy tak ma byc dopuki sie nie dotra?
Ale to nie wszytsko, podczas mocniejszego hamowania zauwazylem ze moto jakby lekko zaczelo sciagac (wlasnie po wymianie klockow) co moze byc przyczyna?
Czy moze byc to spowodowane tym ze klocki sa jeszce nie dotarte?
- blantek212
- Świeżak
zalezy jak tra jak zakrecisz kolem i kolo wyraznie staje (zatrzymujesie ) to faktycznie cos nie jest w najlepszym porzedku!!!sprobuj wyt\czyscic tloczki i przesmarowac smarem do zaciskow bo jak miales stare klocki to jak byly wysynuiete mogly sie zavbrudzic i teraz nie pracuja tak lekko...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
ok jak bede mial jutro chwile to sprawdze dzieki, a jak moze byc z tym sciaganiem? niby lekko ale cos tam czuc
- blantek212
- Świeżak
jak kupujesz klocki zawsze przetrzyj je troche papierem sciernym(60-80) polozonym na stole albo na czyms plaskim bo jak sa nowe to nie do konca sa plaskie wiec jakis odstajacy rog czy jakas gorka moze ci trzec o tarcze jak jest nie wcisniety hamulec i przesmaruj wszystko smarem do składania ukladow hamulcowych (tylko nie klocki i nie tarcze xD)
- beta_rr
- Świeżak
a czemu nie kocki i tarcze, co one gorsze sa?
:D:D
dzisj musze jeszce rozkrecic to spowrotem i oblukac

dzisj musze jeszce rozkrecic to spowrotem i oblukac
- blantek212
- Świeżak
beta_rr napisał(a):jak kupujesz klocki zawsze przetrzyj je troche papierem sciernym(60-80) polozonym na stole albo na czyms plaskim bo jak sa nowe to nie do konca sa plaskie wiec jakis odstajacy rog czy jakas gorka moze ci trzec o tarcze jak jest nie wcisniety hamulec i przesmaruj wszystko smarem do składania ukladow hamulcowych (tylko nie klocki i nie tarcze xD)
nie wiem czy papier cos tu da bo kiedys pamietam regenerowalem do mz klocki i zrobili mi za grube wiec szlifierka miala co robic a co dopiero papier scierny...

Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
wiesz co moze tak, ale jednak cos daje bo to nie trzeba duzo zeszlifowac ja mialem tak u siebie i po szlifowaniu zebralo sie troche klocka na papierze sciernym wiec cos starlo, i pomoglo
ps; najlepszym sposobem zeby sprawdzic czy klocki nie ocieraja o tarcze to wziosc kartke o jakims oczojebn*m kolorze przytrzymac za zaciskiem i patrzec z drugiej strony wtedy ladnie widac czy ociera i jak mocno (to dla ludzi ktorzy sa madrzy inaczej xD [oczywiscie ze nie dla was xD])
ps; najlepszym sposobem zeby sprawdzic czy klocki nie ocieraja o tarcze to wziosc kartke o jakims oczojebn*m kolorze przytrzymac za zaciskiem i patrzec z drugiej strony wtedy ladnie widac czy ociera i jak mocno (to dla ludzi ktorzy sa madrzy inaczej xD [oczywiscie ze nie dla was xD])
- beta_rr
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości