0 spalania przy hamowaniu silnikiem?
• Strona 1 z 1
0 spalania przy hamowaniu silnikiem?
Witam chciałem sie tylko dowiedzieć czy w motocyklach na wtrysku typu 636, K4... itd. w trakcie hamowania silnikiem wtryskiwacze sterowane przez CPU odcinaja dopływ mieszanki jak ma to miejsce w samochodach? Taka technika jazdy pozwoliła by na wychamowanie motocykla dynamiczna jazde i zaoszczedzenie przy okazji klocków tarcz i paliwa?
Dodam ze jest to przyjemne zredukowac itd.
Dodam ze jest to przyjemne zredukowac itd.

cztery w rzędzie wjedzie wszędzie
- HWC
- Świeżak
Tak
Edit: skÄ…d wiem? rozmowa z mechanikiem
Edit: skÄ…d wiem? rozmowa z mechanikiem
Ostatnio edytowano 27/6/2008, 05:52 przez kogut., łącznie edytowano 1 raz
http://www.bikepics.com/members/tugok (otwórz link)
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
Zakręć kranik przy hamowaniu silnikiem
Inaczej ciężko zbadać spalanie na 100km.

Inaczej ciężko zbadać spalanie na 100km.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
To chyba sie nie dowiem.
Tak na serio to jakoś nie wydaje mi się, żeby ten mikro-komputer dał radę wykryć że hamuje silnikiem i mógł odciąć paliwo. Raczej jest na to za głupi. Raczej spalanie wyjdzie jak na biegu jałowym?
Tak na serio to jakoś nie wydaje mi się, żeby ten mikro-komputer dał radę wykryć że hamuje silnikiem i mógł odciąć paliwo. Raczej jest na to za głupi. Raczej spalanie wyjdzie jak na biegu jałowym?
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
CPU wykrywa położenie manetki gazu czy też przepustnicy, gdy jest ono równe zero a obroty są wyższe niż obroty biegu jałowego to odcina podawanie paliwa... łatwo sprawdzić... jedziesz, hamujesz silnikiem i w tym momencie wciskasz czerwony guzik awaryjnego wyłączenia prądu (czy jakos tak) i go włączasz spowrotem:) nic sie nie dzieje ani dziek silnika sie nie zmienia ani nie ma jakichkolwiek objawów:) oczywiscie robimy to na biegu;) (wiadomo - hamowanie silnikiem)
z tego co wiem to zrobienie podobnego zabiegu w gaznikowcach skutkuje metrową marchewą z układu wydechowego i strzałem pioruna:D a dzieje sie tak zapewne gdyż odcinamy prąd (zapłon) a gaźniki ciągle podają paliwo, które spala się póżniej w układzie wydechowym. we wytryskowcach tego nie ma bo nie podaje paliwa przy wyłączonym zapłonie i nie ma różniczy czy hamuje sie silnikiem czy odcina sie zapłon. tzn tak mi sie wydaje:D
z tego co wiem to zrobienie podobnego zabiegu w gaznikowcach skutkuje metrową marchewą z układu wydechowego i strzałem pioruna:D a dzieje sie tak zapewne gdyż odcinamy prąd (zapłon) a gaźniki ciągle podają paliwo, które spala się póżniej w układzie wydechowym. we wytryskowcach tego nie ma bo nie podaje paliwa przy wyłączonym zapłonie i nie ma różniczy czy hamuje sie silnikiem czy odcina sie zapłon. tzn tak mi sie wydaje:D
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
ja to sobie tlumacze tak, ze przy hamowaniu silnikiem to kolo kreci lancuchem a ten w efekcie tlokami i mieszanka nie jest potrzebna. A jesli juz to sladowe ilosci.
Ale mechanik ze mnie zaden, wiec nie bierz sobie tego do serca
Ale mechanik ze mnie zaden, wiec nie bierz sobie tego do serca

Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
Hehehe
Moze to ma wiazek ze sprzeglem hoppingowym o ile sie nie myle czytalem ze w ZX10R gdy zejdziesz powiedzmy 2 biegi w dol i przepustnica opada i wtryskiwacze nie podają paliwa w efekcie nawet gasząc motor dzieki czemu maleje kompresja bo nic nie jest spalane a pozostaje tylko powietrze w silniku jesli przedobrzysz i kolo sie nie zatrzyma w miejscu... Cos w rodzaju automatycznego zmniejszania obrotów Wiadomo im mniejsze obroty tym mniejsza mozliwość hamowania kola
Moj koega tam ma jak hamuje silnikiem ile razy mu na pasach zgasł juz...

Moze to ma wiazek ze sprzeglem hoppingowym o ile sie nie myle czytalem ze w ZX10R gdy zejdziesz powiedzmy 2 biegi w dol i przepustnica opada i wtryskiwacze nie podają paliwa w efekcie nawet gasząc motor dzieki czemu maleje kompresja bo nic nie jest spalane a pozostaje tylko powietrze w silniku jesli przedobrzysz i kolo sie nie zatrzyma w miejscu... Cos w rodzaju automatycznego zmniejszania obrotów Wiadomo im mniejsze obroty tym mniejsza mozliwość hamowania kola
Moj koega tam ma jak hamuje silnikiem ile razy mu na pasach zgasł juz...
cztery w rzędzie wjedzie wszędzie
- HWC
- Świeżak
hefron napisał(a):Proszę poprzeć to jakimiś dowodami. Czy po prostu tak Wam się wydaje?
motoman napisał(a):tzn tak mi sie wydaje:D
No właśnie. Jak ktoś znajdzie sensowny artykuł na ten temat chętnie spojrzę

-
hefron - VIP Åšcigacz.pl

Ostatnia strona na dole
- msebek
- Świeżak
w samochodzie ktory ma komputer chwilowego spalania przy hamowaniu silnikiem kompuer wskazuje 0l/100km po wlaczeniu luzu spalanie wynoosi wiecej od zera tj. 1-2L 

-
pioterjawa - Świeżak
po włączeniu luzu tak naprawde komputer powinien pokazywać zużycie paliwa na godzine, jeżeli komp pokazuje --- tzn że nie oblicza średniego spalania (przeważnie uaktywnia się spowrotem przy 20-35km/h) te które natomiast pokazują 1-2l pokazują tak naprawde spalania na godzine, no bo chyba nie na 100km jak stoimy w miejscu:D
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości