pomoc w wyborze studiow
• Strona 1 z 2 • 1, 2
pomoc w wyborze studiow
moze znajdzie sie ktos kompetentny (! ) i mi wyjasni czym sie rozniÄ… te trzy kierunki, jaka jest ich specyfika, czego sie moge po nich spodziewac podczas samych studiow, ktore sa latwiejsze/trudniejsze no i oczywiscie gdzie mozna szukac pracy po kazdym z nich (czy przypadkiem nie jest tak, ze w zasadzie dla pracodawcy to jeden grzyb i nie ma wiekszego znaczenia co wybiore). z gory dzieki
Kawasaki ZX-6R
-
harry89 - Bywalec
-
cwaniak182 - Świeżak
Grunt to dobra uczelnia, u mnie w pracy przyjmują ludzi z różnych kierunków i wydziałów, jak słaby wydział kasy mniej.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
Szczerze to ja bym nic z tego nie wybral:P
http://www.bikepics.com/members/tugok (otwórz link)
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
harry wpierw sobie odpowiedz czy poradzisz sobie na tego typu kierunkach. Chcieć a móc dwie różne sprawy.
Jednak finanse i rachunkowość to dziedzina która zawsze ma zapotrzebowanie, patrz na rynek pracy. Gorzej z zarządzaniem. Tu jest przesyt.
Jednak finanse i rachunkowość to dziedzina która zawsze ma zapotrzebowanie, patrz na rynek pracy. Gorzej z zarządzaniem. Tu jest przesyt.
Życie jest za krótkie żeby być małym.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
wiesz olo, w zasadzie to wyboru juz dokonalem, bo chce studiowac na kierunku ekonomicznym, zreszta z mysla o tym dobralem sobie przedmioty na maturze i teraz mam ograniczone pole manewru. juz pare osob odradzalo mi zarządzanie jako kierunek "prosty, latwy i przyjemny" po ktorym nie ma za bardzo roboty. natomiast jesli chodzi o ekonomię w ogóle to raczej nie są to przesadnie trudne studia (przynajmniej tak mi sie wydaje...), w skali od 1 do 10 dalbym tu piątke...
Kawasaki ZX-6R
-
harry89 - Bywalec
byłem na ekonomii, i muszę Ciebie rozczarować. To są bardzo trudne studia. Poniekąd dlatego skończyłem administracje.
Zależy jak się chcesz ukierunkować, czy w zawodzie jako specjalista czy nie masz preferencji zawodowych. Pracodawcy bardziej niż na wykształcenie patrzą na doświadczenie w branży. (z wyjątkami, gdzie niezbędni są specjaliści jak rachunkowość, ekonomia itp.)
pozdr
Zależy jak się chcesz ukierunkować, czy w zawodzie jako specjalista czy nie masz preferencji zawodowych. Pracodawcy bardziej niż na wykształcenie patrzą na doświadczenie w branży. (z wyjątkami, gdzie niezbędni są specjaliści jak rachunkowość, ekonomia itp.)
pozdr
Życie jest za krótkie żeby być małym.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
no wiec jako student 5 roku zarzadzania (zostal jeden egz i obrona) moge Ci szybko wyjasnic...
Ameryki nie odkryje jak Ci powiem ze same nazwy kierunków mówią ci dokladnie o czym to jest...
Wszystkie te kierunki mase przedmiotów i podstaw mają wspolnych ale:
-zarządzanie kladzie szczegolny nacisk na metody techniki kierowania ludzmi, firmą, zasobami, aspekty prawne tegoż itp itd
- finanse i rachunkowośc kladzie szczegolny nacisk na wszelkie aspekty finansowe - zarządzanie portfelem, kapitalem, rachunkowosc w firmie, księgowośc, finansowanie inwestycji, stopy zwrotu i inne pierdoly
- zaś ekonomia - ona kladzie nacisk na gospodarke w skali mikro i makro. Z jednej strony pokazuje ekonomiczne aspekty prowadzenia z punktu przedsiebiorstwa (popyt,podaz itp) zas z drugiej z punktu widzenia państwa czy też globu. Stara sie zbadac wplyw roznych wydarzeń, aktów prawnych, rozporządzeń czy też zjawisk na działalnośc przedsiębiorstwa lub calej gospodarki (wplyw suszy w Nigerii na PKB Polski w 2007 roku - przyklad)
no tak wiec Ameryki nie odkrylem - wybieraj...
Ameryki nie odkryje jak Ci powiem ze same nazwy kierunków mówią ci dokladnie o czym to jest...
Wszystkie te kierunki mase przedmiotów i podstaw mają wspolnych ale:
-zarządzanie kladzie szczegolny nacisk na metody techniki kierowania ludzmi, firmą, zasobami, aspekty prawne tegoż itp itd
- finanse i rachunkowośc kladzie szczegolny nacisk na wszelkie aspekty finansowe - zarządzanie portfelem, kapitalem, rachunkowosc w firmie, księgowośc, finansowanie inwestycji, stopy zwrotu i inne pierdoly
- zaś ekonomia - ona kladzie nacisk na gospodarke w skali mikro i makro. Z jednej strony pokazuje ekonomiczne aspekty prowadzenia z punktu przedsiebiorstwa (popyt,podaz itp) zas z drugiej z punktu widzenia państwa czy też globu. Stara sie zbadac wplyw roznych wydarzeń, aktów prawnych, rozporządzeń czy też zjawisk na działalnośc przedsiębiorstwa lub calej gospodarki (wplyw suszy w Nigerii na PKB Polski w 2007 roku - przyklad)
no tak wiec Ameryki nie odkrylem - wybieraj...
05 Yamaha YZF R6 Raven Edition
- Owi
- Świeżak
ja z tego wszystkiego to bym wybrał najprędzej "zarządzanie i inżynieria produkcji"
mam dwóch kumpli na tym i sam się zastanawiam czy się w tym roku na to nie wybrać.
mam dwóch kumpli na tym i sam się zastanawiam czy się w tym roku na to nie wybrać.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R , jest V-Strom 650 AK8
-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Jak nie lubisz zycia towarzyskiego, chlania i niun to ta medycyna co ktos polecal bedzie git (wiem, bo studiowalem).
A z tego co wymieniles to w sumie Owi najwiecej Ci wyjasnil... Malo kompetentnie w tym temacie sie czuje, ale IMO w sumie to jeden pies. Bo wyksztalcony zawod, a zawod wykonywany to 2 rozne rzeczy... A te kierunki ktore podales w sporej czesci sie pokrywaja.
Pomysl co chcesz w zyciu robic, lub czego niekoniecznie chcesz, ale sie na to godzisz by trzepac siano, a potem daz do tego najkrotsza i najskuteczniejsza droga.
Generalnie dziwne pytanie.... ja od 4 klasy SP wiedzialem co chce robic w zyciu... Chociaz to zaden wykladnik, bo i tak bede robil co innego
A z tego co wymieniles to w sumie Owi najwiecej Ci wyjasnil... Malo kompetentnie w tym temacie sie czuje, ale IMO w sumie to jeden pies. Bo wyksztalcony zawod, a zawod wykonywany to 2 rozne rzeczy... A te kierunki ktore podales w sporej czesci sie pokrywaja.
Pomysl co chcesz w zyciu robic, lub czego niekoniecznie chcesz, ale sie na to godzisz by trzepac siano, a potem daz do tego najkrotsza i najskuteczniejsza droga.
Generalnie dziwne pytanie.... ja od 4 klasy SP wiedzialem co chce robic w zyciu... Chociaz to zaden wykladnik, bo i tak bede robil co innego
Olo
-
Olo_82 - Świeżak
mar111cin napisał(a):ja z tego wszystkiego to bym wybrał najprędzej "zarządzanie i inżynieria produkcji"
Ja obecnie studiuje na tymze wlasnie kierunku na Politechnice Wrocławskiej. Ten kierunek ma nieco inny charakter niz typowe zarzadzanie. Dodatkowo jest to Politechnika i czlowieka uczy sie tam bardziej pod katem technicznym - stad tez wszystko jest znacznie trudniejsze i bardziej pracochlonne. Wiem, ze ten kierunek pojawia sie w ofercie uczelni ekonomicznych. Zarzadzanie i Inzynieria Produkcji to naprawde dobry wybor. Daje naprawde duze mozliwosci a zapotrzebowanie na tego typu fachowcow stale rosnie i bedzie jeszcze bardzo dlugo utrzymywac sie na wysokim poziomie. Na polskim rynku pojawia sie coraz wiecej firm, ktore nie potrzebuja ludzi od kierowania innymi i zarzadzania w ujeciu czysto ekonomicznym, ale specjalistow ktorzy procz zarzadzania dobrze znaja sie na metodach wytwarzania, elementach produkcji i na tym jak rozwiazywac problemy natury technicznej, logistycznej jak i ekonomicznej. Zastanow sie nad tym kierunkiem.
Ekonomia o konkretnej specjalizacji to takze swietny pomysl, ktory ma przyszlosc. Rok temu stojac przed takim samym wyborem jak ty teraz myslalem wlasnie o Akademii Ekonomicznej. Ekonomia zostawia spore mozliwosci. Giełda, własna firma, doradztwo, biura rachunkowe. Jest w czym przebierac. Warto dzisiaj zwrocic uwage takze na e-biznes. To specjalizacja, ktora obecnie w naszym kraju jest zyla zlota.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
na politechnice nie ma łatwych kierunków ; ) i to jeszcze szczególnie na takiej z renomą ; )
PS ostatnio widziałem zarządzanie i inżynieria produkcji, na reklamie uczelni prywatnej w tramwaju, gdzie na liście do wyboru jeszcze była socjologia i psychologia.... nie pytam o poziom tego "technicznego" zarzązdania
PS ostatnio widziałem zarządzanie i inżynieria produkcji, na reklamie uczelni prywatnej w tramwaju, gdzie na liście do wyboru jeszcze była socjologia i psychologia.... nie pytam o poziom tego "technicznego" zarzązdania
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
"Musisz sobie odpowiedzieć na jedno zajebiste wazne pytanie, co lubisz w zyciu robic? a potem zacznij to robić"
-
cwaniak182 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości