Zobacz wątek - Honda CBR 125 wężykuje w zakrętach
NAS Analytics TAG

Honda CBR 125 wężykuje w zakrętach

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Honda CBR 125 wężykuje w zakrętach

Postprzez HWC » 25/6/2008, 13:53

Witam jestem posiadaczem przez jakiś czas Hondy CBR 125, nie z zamiłowania do tego motoru lecz służy mi tymczasowo jako środek zarabiania pieniędzy i pali 2 literki także w sam raz chwilowo leprze to niż latać z buta.

Pojechałem sie któregos razu przejechać po zarętach tak ostro ze az buty sobie poprzycierałem i odkryłem że motor wezykuje mi w zakretach (stoi na oryginalnych oponach 110 i 120 tył ) czasami az mi serce do gardła skakało bo motor nie chciał sie skleic w zakręcie i dupe mi zucało i wylatywałem na lewy pas zeby nie glebnąć

I teraz taki kontrast miałem rok temu drugą Honde tego typu załozoną opone miałem 130 na tyle i motor bez żadnego problemu przy maksymalnej prędkości kosił łuki ok 110 stopniowe przycierając moje buty. Szczeże to byłem zdziwiony ze motorem mozna sie tak powykładać w zakrecie z taką prędkością.

o Co chodzi z tuym tyłem wezykującym to wina opony ? Wiem tez ze półki w moto lubią się giąć ale zaiwas nie wykazuje żadnego nawet minimalnego wycieku na simeringach.
Dopiero przy małym koncie pochylenia stosowanie przeciwskrętu jak w Moto GP :lol: udaje sie motor conieco opanować Własciwie to jest niezbedne bo wyrównuje przednie koło i dzieki temu moge sie bardziej połozyć. Co moze być przyczyną Oczywiście motor po przebiegu 5 000 wiec wszystko w bdb stanie ale miał szlifa delikatnego nic poważnego olej w goleniach na rownym poziomie, kierownica nie drga. Nie wiem czym to moze być spowodowane moze ilością powietrza w kole? Czy trzeba szerszą gume zakładać bo 120 na zakrety wydaje mi sie za mało..
cztery w rzędzie wjedzie wszędzie
HWC
Świeżak

Postprzez Gs-stefan » 25/6/2008, 14:05

ktos keidys poruszal juz ten temat i wyszlo bodajrze na jaw ze dlatego on tak wezykuje ponieważ ma mala mase i waskie opony czy cos w tym stylu ale poczekaj bardziej doswiadczonych ludzi na odp bo ja swierzak w tej dziedzinie :)
pozdrawiam
Gs-stefan
Świeżak

Postprzez melvin » 25/6/2008, 18:55

sprawdziłbym:
ciśnienie w oponach,
tuleje wahacza,
czy w zawieszeniu nie ma luzów,
czy łożyska się nie posypały, przebieg niby mały ale zawsze możne być jakiś feler...

co do masy, nie mam pojęcia...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez Gs-stefan » 25/6/2008, 19:16

cbr 125 wazy jakies 125 kg i do tego oponka stylu ...
Ostatnio edytowano 26/6/2008, 10:35 przez Gs-stefan, łącznie edytowano 1 raz
Gs-stefan
Świeżak

Postprzez melvin » 25/6/2008, 19:48

Gs-stefan napisał(a):cbr 125 wazy jakies 125 km

co ty powiesz... :shock:
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez HWC » 26/6/2008, 08:26

Co do luzów i tuleji naturalnie już je sprawdzałem i nie wynikło nic także jest ok z tym.

tyle tych tematów mozna by je powzucac do działłu Honda a w dziale honda porozzucac na pojedyncze motoo jakich była mowa Takie archiwum bardzo by t pomogło bo wyszukiwarka najlepiej nie działa na tym forum. Własciwie też wolno sie ładują strony itd.

Co do CBR to wsadze 130 na tył badź 140 o niskim profilu i sie zobaczy
cztery w rzędzie wjedzie wszędzie
HWC
Świeżak

Postprzez Adam M. » 26/6/2008, 16:34

Wlozenie szerszej opony na tyl tylko pogorszy ci skladanie moto w zakret, szersza opona = wieksza tendencja moto do stabilnosci.
Musi byc albo za malo powietrza w tylnej oponie, albo luz na lozyskach wahacza. Piszesz ze go sprawdzales, ciekawym jak ?

Adam M.
Adam M.
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa