niegasnie cisnienie oleju YAMAHA R1
• Strona 1 z 2 • 1, 2
niegasnie cisnienie oleju YAMAHA R1
Witam i pozdrawiam wszystkich ,mam ogromna prosbe i pytanie jak juz wczesniej wspomnialem kupilem calkiem niedawno yamahe r1 2000 rok,a problem jest taki niegasnie mi cisnienie oleju a motocyklem coprawda zrobilem 10 km czyli nieduzo, ale codziennie ja odpalam i zagrzewa sie do temp okolo 80 stopni teraz nie wiem czy niema cisnienia czy poprostu jest jakis elektryczny problem ,niewiem gdzie szukac czujnika cisnienia,a moze jest jakas metoda zeby sprawdzic czy jest cisnienie,prosze pomozcie nie wiem czy sie bardzo przejmowac,dziekuje pozdrawiam.
...PETERWOLF...
- piotr33008
- Świeżak
w deklu (prawdopodobnie lewym - tak jest u mnie) powinieneś mieć śrube w którą wkręcasz miernik ciśnienia oleju (raczej sprzęt serisowy - btw w serwisówce jest to opisane). sam czujnik znajduje sie w misce olejowej, jest on wsadzony od spodu i idą do niego kable miedzy kolektorami a miską (u mnie kabelek idzie razem z tym od czujnika nóżki, wiec mozesz tam zobaczyc).
p.s. jak tam stan oleju??
p.s. jak tam stan oleju??
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
gdzies bylo pisane ze chyba Yamaha ma czujnik cisnienia oleju polaczony z czyujnikiem "ilosciowym"oleju (tan jego poziom w silniku) i jak bedzie za malo to kontrolka bedzie sie swiecila mimo ze masz cisnienie ale juz malo oleju w silniku...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Yamaha nie ma żadnego czujnika ciśnienia oleju! Czujnik, który jest, mierzy tylko i wyłącznie poziom oleju w misce. Dolej oleju, a najlepiej wymień cały na nowy tak, zeby całe okienko było zakryte, jak motocykl stoi w pionie. Jak dalej nie zgaśnie, to sprawdź połączenia czujnika, ewentualnie go wymień.
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
dzieki zaa wszystkie rady ,tylko teraz nie wiem ktora jest wlasciwa jesli chodzi o okienko po prawej stronie w pionie jest ono zakryte cale a w momencie odpalenia silnika zchodzi do dna okienka,i jeszcze jest dziwny objaw glosnej pracy skrzyni biegow z wolnych obrotow przy naglym odkreceniu manetki jest (rzegot),a przy wcisnietym sprzegle tego niema,hm..... moze taka to praca r1 ????? wydaje mi sie ze tak niepowinno byc
...PETERWOLF...
- piotr33008
- Świeżak
Sprawdź połączenia od czujnika. Jak są ok, to wymień czujnik.
A co do pracy skrzyni, to jedź do jakiegoś mechanika, bo na forum nikt tego rzegotu, cokolwiek to oznacza nie usłyszy.
A co do pracy skrzyni, to jedź do jakiegoś mechanika, bo na forum nikt tego rzegotu, cokolwiek to oznacza nie usłyszy.
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
Te rzegoty to jakieś przewrażliwienie twoje pewnie na dźwięki silnika.Zatkaj na chwilę wydech i wtedy posłuchaj czy bardzo rzegocze.
Co do kontrolki to 90 %,że kabelek od czujnika w misce nie jest w ogóle założony na miejsce,albo zaśniedział.Znajduje się on gdzieś pod zbiornikiem i przyczepiony w okolice bloku silnika od góry.Druga strona jest w misce,ale tam raczej nie ma co zaglądać,bo na pewno ta pierwsza jest winna.

Co do kontrolki to 90 %,że kabelek od czujnika w misce nie jest w ogóle założony na miejsce,albo zaśniedział.Znajduje się on gdzieś pod zbiornikiem i przyczepiony w okolice bloku silnika od góry.Druga strona jest w misce,ale tam raczej nie ma co zaglądać,bo na pewno ta pierwsza jest winna.

kretyn jakich mało
- Labiss
- MEGA TROLL
zrob tak
1postaw moto na wprost zprawdz sprawd w kienku stamn oleju -malo dolej
2 sprawdz i oczysc polaczenie czujnika dokladnie tak jak napisal LABISS
3 podejzewam ze tal jak w r6 jest tam przekaznik gdzies w okolicy czachy sprawdz to moze on jest walniety
4 czujnik jest zmasowany z miska moze to wlasnie on jest walniety
co do okienka po odpaleniu motoru i dodaniu gazu to normalne ze niema w nim nic bo caly olej jest w obiegu a niesiedzi sobie w misce
1postaw moto na wprost zprawdz sprawd w kienku stamn oleju -malo dolej
2 sprawdz i oczysc polaczenie czujnika dokladnie tak jak napisal LABISS
3 podejzewam ze tal jak w r6 jest tam przekaznik gdzies w okolicy czachy sprawdz to moze on jest walniety
4 czujnik jest zmasowany z miska moze to wlasnie on jest walniety
co do okienka po odpaleniu motoru i dodaniu gazu to normalne ze niema w nim nic bo caly olej jest w obiegu a niesiedzi sobie w misce
- grooby
- Świeżak
piotr33008 napisał(a):dzieki zaa wszystkie rady ,tylko teraz nie wiem ktora jest wlasciwa jesli chodzi o okienko po prawej stronie w pionie jest ono zakryte cale a w momencie odpalenia silnika zchodzi do dna okienka,i
Masz za duzo oleju .Przy okienku sa znaczki minimalnego i maksymalnego poziomu oleju, jesli w pozycji pionowej okienko jest całkowicie zakryte to jest go za duzo(znaczek max jest na wysokosci około 3/4 wysokosci okienka)
To, ze po odpaleniu olej z okienka znika jest jak najbardziej normalne
- torowiec
- Świeżak
ok,dzieki jeszcze raz za porady sprawdze to wszystko co pisaliscie niczego niezlekcewaze jak bede wiedzial cos wiecej odezwe sie ,napisze czy udalo sie temu zaradzic,no chyba ze wczesniej silnik sobie sam poradzi i sie zatrzyma
mam nadzieje ze nie,pozdrawiam......

...PETERWOLF...
- piotr33008
- Świeżak
sprawdzilem wszystkie wasze rady ,polaczenie elektryczne jest ok stan oleju jest ponizej max,czyli wporzadku a lampka sie dalej swieci ,juz go wogole nieodpalam bo to przeciez strach ,kurcze no niewiem jak to sprawdzic czy jest to cisnienie ,w prawym deklu bocznym w tym mniejszym po stronie kosza sprzegla jest taka duza sruba niby na plaski wielki srobokret a obok jest taka srobka na imbus odkrecilem ja i w pozycji pionowej na chwile odpalilem ok 30 sekund i nic ani kropla ,czy tamtedy powinno isc cisnienie oleju????? 

...PETERWOLF...
- piotr33008
- Świeżak
piotr33008 napisał(a):sprawdzilem wszystkie wasze rady ,polaczenie elektryczne jest ok stan oleju jest ponizej max,czyli wporzadku a lampka sie dalej swieci ,juz go wogole nieodpalam bo to przeciez strach ,kurcze no niewiem jak to sprawdzic czy jest to cisnienie ,w prawym deklu bocznym w tym mniejszym po stronie kosza sprzegla jest taka duza sruba niby na plaski wielki srobokret a obok jest taka srobka na imbus odkrecilem ja i w pozycji pionowej na chwile odpalilem ok 30 sekund i nic ani kropla ,czy tamtedy powinno isc cisnienie oleju?????
przez 30 sekund napewno poleci olej czyli to nie to albo sie czujnik zepsuł albo nie ma minimalnego ciśnienia znajdz czujnik włącz zapłon zdejmij kabel podlącz do masy jak zgaśnie kontrolka to albo czujnik albo małe ciśnienie 50/50% szans ,jak czujnik to pikuś

- TomaszL
- Świeżak
moim zdaniem czujnik powinien sie swiecic jak jest malo oleju lub jak jest rozlaczonygdzies na kablach.jesli natomiast jest odwrotnie chodzi mi tu o kable podlaczony obwod swieci czyli jest do dupy jakas sprawa z elektryka.
zrob tak
1 odlacz kabel od czujnika (rozlacz go gdziekolwiek np pod zbiornikiem)
2 zapal motocykl i jesli zgasnie to namoje powinien byc tam jakis przekaznik (w r6 byl taki przy czaszy)
3 czujnik do dupy
zrob tak
1 odlacz kabel od czujnika (rozlacz go gdziekolwiek np pod zbiornikiem)
2 zapal motocykl i jesli zgasnie to namoje powinien byc tam jakis przekaznik (w r6 byl taki przy czaszy)
3 czujnik do dupy
- grooby
- Świeżak
dzikuje za wszystkie rady,sprawdzam i wydaje mi sie ze na tyle odpalan to cos bym w tym silniku juz slyszal niepokojacego ,a on nawet sie bardzo nietrzaska jak wcisne sprzeglo to nawet nic nieslychac, ale mam teraz takie pytanie kiedy wam sie swieci a kiedy gasnie kontrolka od oleju?????bo poruszalem tymi wszystkimi kostkami ,kablami i teraz jest tak; jak zapale stacyjke to jest kontrola wszystkiego tj kontrolki i obrotomierz na full i zero i wtedy juz gasnie ta lampka od cisnienia i swieci sie tylko N LUZ (zielona) tak ma to byc?????????? 

...PETERWOLF...
- piotr33008
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości