Zobacz wątek - Składanie moto żeby...
NAS Analytics TAG

Składanie moto żeby...

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Składanie moto żeby...

Postprzez Henio » 6/6/2008, 14:27

No na wstępie Siemx. Jak w title chce składać moto od zera czyli rama, silnik, elektryka i tego typu duperele... Wiem dla was to absurd ale z moimi starszymi nie można pogadać o moto gdyż sądzą że moto oznacza dawce a że ja sądzę że moto jest wspaniałym wynalazkiem i od tego jak go wykorzystamy JESTEŚMY ODPOWIEDZIALNI TYLKO I WYŁĄCZNIE MY.
Więc tutaj z tego miejsca proszę o pomoc w wybraniu konkretnego modelu no i żeby to sie odbyło na legalu. cóż nie lubię "psów" ale nie chce robić przykrości starszym.
Cele:
1.Albo na oryginał albo fajny street xD
2.Ja bym w celował w honde cbr 600(chyba r4)
3.motocykl do nauki a nie jakiś monster z 200konikowym silnikiem

do Modów jeżeli temat jest źle umieszczony proszę o powiadomienie a następnie jego przeniesienie/usunięcie xD Pozdro dla Was Modów
Jest Nas Wielu xD
Henio
Świeżak

Postprzez bluecard » 6/6/2008, 14:39

Mysle ze F4 to tez nie moto do nauki. Do nauki wybierz cos z 500ccm
bluecard
Świeżak

Postprzez Henio » 6/6/2008, 14:45

właśnie w tym jest pikuś nie widzę nic takiego co by mnie nakręcało. A cebra i śliczna i zgrabna no same zalety xD ale gs 500 ODPADA
Dobra tu już padłem ale cóż tu dopowiem że chciał bym złożyć moto już na 4 ever ale honda cbr 500 też niczego sobie ;P

a jeszcze jedno dopowiem Wiem wielu z was powie że młody i głupi ale chce złożyć moto nie po to żeby jeździć jak idiota ale nabrać respektu wiedzieć co potrafi dla samego siebie.
Jest Nas Wielu xD
Henio
Świeżak

Postprzez Adam M. » 6/6/2008, 18:55

Przepraszam bardzo, co to znaczy "zlozyc moto" ?
Czy chcesz kupowac poszczegolne czesci zaczynajac od ramy ?
Czesci nowe do zlozenia CBR beda cie kosztowaly 2x tyle co cena nowego motocykla, czesci uzywane - skad wiesz ze beda dobre ?
Np rama moze byc krzywa, a silnik zuzyty i "na oko" tego nie sprawdzisz.
Tak ze jak to sobie wyobrazasz ?
Masz jakiekolwiek doswiadczenie czy umiejetnosci w mechanice motocyklowej ?
Specjalnie dotyczacej wspolczesnych motocykli sportowych.
Ile masz lat ?

Adam M.
Adam M.
VIP Ścigacz.pl

Postprzez dambandit » 6/6/2008, 19:40

Adam M. napisał(a):Przepraszam bardzo, co to znaczy "zlozyc moto" ?
Czy chcesz kupowac poszczegolne czesci zaczynajac od ramy ?
Czesci nowe do zlozenia CBR beda cie kosztowaly 2x tyle co cena nowego motocykla, czesci uzywane - skad wiesz ze beda dobre ?
Np rama moze byc krzywa, a silnik zuzyty i "na oko" tego nie sprawdzisz.
Tak ze jak to sobie wyobrazasz ?
Masz jakiekolwiek doswiadczenie czy umiejetnosci w mechanice motocyklowej ?
Specjalnie dotyczacej wspolczesnych motocykli sportowych.
Ile masz lat ?

Adam M.

Oj tu sie nie zgodze Adamie . Ostanio w niemieckim Auto Bild(polski auto świat) zrobili własnie takie porównanie . Kupując podstawowego golfa V 1.4 75 koni w salonie płaci sie 15 tys euro . Nastepnie poskładali takiego w serwisie to znaczy teoretycznie , oczywiscie takie rzeczy jak silnik kupowali w całosci i jaka suma wyszła 105 tys euro sześc razy drozej .

To tylko taka ciekawostka z mojej strony . Pewnie w motorach jest podobnie albo jeszcze drozej .

Wogóle to nie rozumiem tematu składać moto , polski rynek części uzywanych do motorów dopiero sie rozwija np kupienie zegarów graniczy z cudem nie mówiąc juz o strasznych cenach . Kup lepiej cos uzywanego wyjdzie napewno taniej i pewniej .
dambandit
VIP Ścigacz.pl

Postprzez limak14 » 6/6/2008, 20:47

ty heniek teraz to masz okazje zlozyc idealne moto
poczytaj troszke na forum o zaletach/wadach kazdego modelu i zastosuj dobre rozwiazania a zle wyklucz :)
bedziesz mial najlepsza fure w kraju
cbr f4 to takie male gow....;) celuj w wieksze moto HAYA albo ZX
p.s. masz chyba za duzo kasy i za duzo czasu/ceirpliwosci
limak14
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Henio » 7/6/2008, 08:31

Dobra zacznę od tego że Adam ma racje może mam małe doświadczenie ale na mechanika ide więc wiesz zawsze ekipa w szkole jest mechaników damy rade... A od tego że motor będzie 2x tyle kosztował ehhh wiem;/ ale co zrobić rodzice mi na pewno nie kupią gotowego "wlewasz i jedziesz" a tak przynajmniej poznam maszynę od zera są tego "+" i "-" ale damy rade. xD
Lat mam 17 no prawie za niecałe kilka dni. ;P

Wiecie nie chodzi mi o to że to ma być honda cbr 600 i tyle ale np. coś mniejszego do 500 i również dobry dostęp do części

No ale nie wspomniałem o jeszcze jednej opcji że mogę kupić uszkodzony/powypadkowy żeby go robić
Jest Nas Wielu xD
Henio
Świeżak

Postprzez Ryjek » 7/6/2008, 09:29

Generalnie jak nie stać cię na kupno moto to napewno nie satać cię na składanie go od zera. Pewnie że składają maszyny od podstaw do stuntu ale to góre kasy kosztuje. A poza tym masz dużo czasu bo prawdopodobnie na legalu prawko dostaniesz za jakieś 7 lat na taki sprzęt(nowy projekt ustawy).
Jak chodzi o CBR600 to do nauki zajebiste moto. Lepiej uczyć się jazdy na motorze a nie jakimś paściu typu GS 500 hehehe - Dramat że ludzie takie głupoty piszą na SCIGACZ.PL chwalą takie badziewiaki jak gs, ale jeżdża motorynkami i mają po 13 lat więc...
Pomysł masz troche głupi z tym składaniem bo chyba nie masz pojęcia o kosztach, robocie i tym że trzeba mieć pojęcie o tym. Ale podziwiam samozaparcie i chęci. Powodzenia życzę i daj czasem znać jak idzie zbieranie gratów i konstruowanie. Najlepsze pomysły są absurdale. Yo
tylko cebra
dcsport.pl (otwórz link)
Ryjek
Świeżak

Postprzez pioterjawa » 7/6/2008, 09:48

głupszego pomysłu dawno nie słyszalem...
jak dla mnie to bezsensu

rozumiem jakbys to robil z jakims zabytkiem
pioterjawa
Świeżak

Postprzez Henio » 7/6/2008, 10:12

Ryjek Po pierwsze po drugie Kasa to najmniejszy problem jak byś nie czytał ;P
Po 3 Rodzice nie kupią mi czegoś gotowego do jazdy
po 4 myślę że Ty też byś chciał skołować moto o którym marzysz
Jest Nas Wielu xD
Henio
Świeżak

Postprzez Ryjek » 7/6/2008, 10:27

Henio jak tak mówisz to składaj CeBRe.
Zabawy będzie co niemiara.
A z zabytków to tylko Wawel mi się podoba hehehe
tylko cebra
dcsport.pl (otwórz link)
Ryjek
Świeżak

Postprzez limak14 » 7/6/2008, 11:08

ja pier....
tylko ze chyba twoi starzy nie pojmuja faktu ze jak zlozysz sciga do kupy i cos bedzie nie tak to sie wyj.... i zatluczesz
wiec moze takimi argumentami sprobuj
masz zajebiste doswiadczenie w moto jak masz niecale 17lat
bez kitu
modle sie zebym cie nie spotkal na drodze i tego twojego skladaka
soryy za taka krytyke ale ten pomysl jest bardziej niz glupi
limak14
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Henio » 7/6/2008, 12:52

Limak proszę cię bez j*j jak ma sie rozum i zdrowy rozsądek to sie prędko nie wyjebiesz. Wiesz masz racje co do składania koło 100 już są problemy jak sie wywalisz;/ Ale pozostaje kwestia jeszcze rozbitego moto kupić go za jakieś 4-6tyś. i go zrobić
Jest Nas Wielu xD
Henio
Świeżak

Postprzez limak14 » 7/6/2008, 13:37

Henio napisał(a):Limak proszę cię bez j*j jak ma sie rozum i zdrowy rozsądek to sie prędko nie wyjebiesz. Wiesz masz racje co do składania koło 100 już są problemy jak sie wywalisz

czasami i to bardzo czsto jest tak ze to my(motocyklisci) musimy myslec za innych ale mimo to nie przewidzisz wszystkiego
masz wogole jakies doswiadczenie z moto np z 600ccm?

Henio napisał(a):Ale pozostaje kwestia jeszcze rozbitego moto kupić go za jakieś 4-6tyś. i go zrobić

nieczaje cie wogole
starzy ci nie pozwalaja kupic sprawnego moto a pozwola na kupno uszkodzonego(po wypadku)??juz wogole nie czaje o co im chodzi
limak14
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Adam M. » 7/6/2008, 15:22

Ryjek napisał(a):Jak chodzi o CBR600 to do nauki zajebiste moto. Lepiej uczyć się jazdy na motorze a nie jakimś paściu typu GS 500 hehehe - Dramat że ludzie takie głupoty piszą na SCIGACZ.PL chwalą takie badziewiaki jak gs, ale jeżdża motorynkami i mają po 13 lat więc...
Yo

No, no to bardzo ciekawe co piszesz.
Mozesz rozwinac dlaczego GS500 to "pasc", a CBR juz nie ?

Adam M.
PS. Dla wyjasnienia ja nie mam 13 lat i mialem jakies 50 roznych motocykli.
To tak na marginesie zebys raczej argumentu brak doswiadczenia nie musial uzywac :)
Adam M.
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Henio » 7/6/2008, 19:22

Wiecie zrozumiałem że składanie moto to troszkę nie porozumienie inaczej myślałem a jednak to Wy macie racje że jest jakieś 10-40% że sie nic nie rozpadnie ale jednak nawet te 90% to za mało wole kupić coś rozbitego po małym wypadku/ślizgu niż kupować all i skręcać to jednak wiąże za sobą duże konsekwencje. Tu sie pojawia pytanie czy da rade jakoś zobaczyć/rozpoznać rozje**** ramę ?? W co sie opłaca inwestować a w co nie(tłok, zatarty silnik, rozwalona chłodnica, zgięte lagi)??
Jest Nas Wielu xD
Henio
Świeżak

Postprzez pioterjawa » 7/6/2008, 21:49

zaraz sie rozpłacze ;((
pioterjawa
Świeżak

Postprzez CeBeRek » 8/6/2008, 08:14

pioterjawa napisał(a):zaraz sie rozpłacze ;((

Wytrzeć nosek :D
CeBeRek
Stały bywalec

Postprzez stasic » 10/6/2008, 23:22

Cena sprowadzonej F3 98r z zagranicy z oplatami to okolo 8 tys zl wiec nie wiem po co kupowac uszkodzone lub skladac moto. Tak jakby malo bylo roboty i wydatkow z urzzwanym moto.
Kiedy humor Ci sie zjebie... wsiadz na moto, bedziesz w niebie :D
stasic
Świeżak

Postprzez limak14 » 11/6/2008, 07:44

F3 z 98r za 8tys z oplatami??pierwsze slysze
szczerze to nigdy nie widzialem cebry f3 godnej polecenia za 8tys
limak14
VIP Ścigacz.pl

Następna strona

Powrót do Mechanika motocyklowa