Karta motorowerowa a wiek
• Strona 1 z 1
Karta motorowerowa a wiek
Witam!
Mam pewien problem ponieważ ostatnio zatrzymała mnie policja na moim motorowerze a ja nie mam karty motorowerowej. Wszystko jest (dowód itp) oprócz karty. Chcieli dać mi 500 zł za brak karty (mieli prawo aż tyle?!?!) i grozili odroczeniem prawka. Powiedzcie mi co mam zrobić bo mam 17 lat i kończe 18 w styczniu i chciałbym już na prawko pójść a tutaj takie jaja. Gdzie mogę zrobić kartę? Chodzę do technikum więc co mam teraz zrobic? Olać to i dalej bez karty jeżdzić czy co? Pomocy!
Mam pewien problem ponieważ ostatnio zatrzymała mnie policja na moim motorowerze a ja nie mam karty motorowerowej. Wszystko jest (dowód itp) oprócz karty. Chcieli dać mi 500 zł za brak karty (mieli prawo aż tyle?!?!) i grozili odroczeniem prawka. Powiedzcie mi co mam zrobić bo mam 17 lat i kończe 18 w styczniu i chciałbym już na prawko pójść a tutaj takie jaja. Gdzie mogę zrobić kartę? Chodzę do technikum więc co mam teraz zrobic? Olać to i dalej bez karty jeżdzić czy co? Pomocy!
- Pioorek1337
- Świeżak
Organizują niedługo jakiś dzień policji czy coś tam na placach w miastach to tam mozesz zdac albo idz do szkoly-gimnazjum, tam teraz dużo ludzi zdaje na karte to sie zgadaj z tym co egzaminuje, to karte zrobisz razem z dziecmi 

Ciekawośc to pierwszy stopień do piekła,
a prędkośc to drugi :D
"I kto tu mówi ze moto nie ma duszy..."
-
Jonyl - Świeżak
Jazda motocyklem bez uprawnień (jeśli nie masz żadnej innej kategorii) jest przestępstwem i mogą Tobie dać 500zł kary i odroczyć prawko. Do stycznia masz jeszcze sporo czasu więc lepiej zrób kartę.
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Åšcigacz.pl
Mi chodzi o motorower a nie o motocykl
Co do dnia policji - skad wiesz że będzie? i Kiedy? Jak to się wtedy w ogóle zdaje, jest teoria, praktyka? Możesz napisać coś więcej?

Co do dnia policji - skad wiesz że będzie? i Kiedy? Jak to się wtedy w ogóle zdaje, jest teoria, praktyka? Możesz napisać coś więcej?
- Pioorek1337
- Świeżak
Mam ten sam problem.
Próbowałem zrobić w gimnazjum do którego chodziłem ale niestety nie dało rady.
Wiem że w niektórych WORDach można zdać np.
http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 20541de9a5
Ja właśnie mam zamiar zadzwonić do tych co mam najbliżej i popytać.
Ps. Z jakiego województwa jesteś??
Próbowałem zrobić w gimnazjum do którego chodziłem ale niestety nie dało rady.
Wiem że w niektórych WORDach można zdać np.
http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 20541de9a5
Ja właśnie mam zamiar zadzwonić do tych co mam najbliżej i popytać.
Ps. Z jakiego województwa jesteś??
- LukasG1
- Świeżak
Z lubuskiego.
Za radą jednego z forumowiczów idę jutro do bylego gim. i się popytam. Jak nie wypali to odwiedzę policję i OSK. Jak to nie podziała to chyba jeżdze bez bo nie po to kupiłem motor zeby stał w garażu.
pzdr
Za radą jednego z forumowiczów idę jutro do bylego gim. i się popytam. Jak nie wypali to odwiedzę policję i OSK. Jak to nie podziała to chyba jeżdze bez bo nie po to kupiłem motor zeby stał w garażu.
pzdr
- Pioorek1337
- Świeżak
Pioorek1337 napisał(a):Mi chodzi o motorower a nie o motocykl
konsekwencje sÄ… takie same
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Åšcigacz.pl
Mam wielką prośbę powiedzcie gdzie najlepiej zdawać na kartę motorowerową:?: Może na policji:?: A możę w gimnazjum ale jeszcze nie chodze do gimnazjum mółbym iść do dyrektora Gim. i sie zapytać cz mógł bym zdawać przed gimnazjum?Jestem z Chrzanowa.
- ziarno507
- Świeżak
Ja ci moge przypomniec ze na karte motorowerową sie zdaje od 13 roku życia, więc jak nie chodzisz do gim. to chyba nic z tego
Ciekawośc to pierwszy stopień do piekła,
-
Jonyl - Świeżak
- Pioorek1337
- Świeżak
Witam.
Mam problem gdyż zdałem sobie legalnie kartę w Automobilklubie dostałem papier że wszystko zaliczyłem z podpis policjanta i pieczątką automobilklubu. I teraz mam pytanie czy mogę jeździć z tym kwitem, bo w szkole nie chcieli mi wbić pieczątki na karcie rowerowej w tym miejscu przeznaczonym na motorower.
Mam problem gdyż zdałem sobie legalnie kartę w Automobilklubie dostałem papier że wszystko zaliczyłem z podpis policjanta i pieczątką automobilklubu. I teraz mam pytanie czy mogę jeździć z tym kwitem, bo w szkole nie chcieli mi wbić pieczątki na karcie rowerowej w tym miejscu przeznaczonym na motorower.
- LukasG1
- Świeżak
No zapytaj sie tego policjanta co masz jego podpis, albo kogos w automobilklubie.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
Zgodnie z kodeksem drogowym
Art. 96.
1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;
pojazdem zaprzęgowym - jest prawo jazdy, karta motorowerowa lub rowerowa, jeżeli osoba uprawniona ukończyła 15 lat.
2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.
3. Kierować rowerem wieloosobowym oraz przewozić na rowerze inną osobę może osoba, która ukończyła 17 lat, a kierować po jezdni wózkiem inwalidzkim poruszanym siłą mięśni kierującego - osoba, która ukończyła 13 lat.
Art. 97.
1. Dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem wydaje, za opłatą oraz po uiszczeniu opłaty ewidencyjnej, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się, a w uzasadnionych przypadkach - właściwy ze względu na miejsce czasowego pobytu, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Kartę rowerową wydaje nieodpłatnie dyrektor szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej oraz szkoły ponadpodstawowej.
2a. Kartę motorowerową wydaje nieodpłatnie dyrektor gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej lub szkoły ponadpodstawowej.
(...)
5. W stosunku do osób, o których mowa w art. 97 ust. 3, organem właściwym w sprawach określonych w ust. 1-2a jest marszałek województwa mazowieckiego.
Wszystko jasne:>
Art. 96.
1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;
pojazdem zaprzęgowym - jest prawo jazdy, karta motorowerowa lub rowerowa, jeżeli osoba uprawniona ukończyła 15 lat.
2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.
3. Kierować rowerem wieloosobowym oraz przewozić na rowerze inną osobę może osoba, która ukończyła 17 lat, a kierować po jezdni wózkiem inwalidzkim poruszanym siłą mięśni kierującego - osoba, która ukończyła 13 lat.
Art. 97.
1. Dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem wydaje, za opłatą oraz po uiszczeniu opłaty ewidencyjnej, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się, a w uzasadnionych przypadkach - właściwy ze względu na miejsce czasowego pobytu, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Kartę rowerową wydaje nieodpłatnie dyrektor szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej oraz szkoły ponadpodstawowej.
2a. Kartę motorowerową wydaje nieodpłatnie dyrektor gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej lub szkoły ponadpodstawowej.
(...)
5. W stosunku do osób, o których mowa w art. 97 ust. 3, organem właściwym w sprawach określonych w ust. 1-2a jest marszałek województwa mazowieckiego.
Wszystko jasne:>
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Jak mu sie będzie chciało przeczytać to będzie jasne 

f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości