Dziwny dziwęk z silnika CBR F3
• Strona 1 z 1
Dziwny dziwęk z silnika CBR F3
Mam mały problem.. martwi mnie dziwny dziwęk dochodzacy z silnika przy mocnym wysileniu.. przykladowo przy dodaniu gazu na wysokim biegu przy niskich obrotach.. pojawia sie i staje sie staly również przy przekroczeniu ok 5 tys obrotow obojetnie na jakim biegu.. teraz troche o samym dziweku: jest to blizej nie okreslony szmer polaczony z gwizdem.. ciezki do przedstawienia slowami.. wiem ze dolegliwoscia cbr jest rozrzad i domyslam sie ze to wlasnie o niego chodzi.. lecz moze to normalne.. moj brat tez ma F3 i u niego tez jest podobnie jak i u mojego znajomego.. jezeli ktos sie z czyms takim spotkal prosze o info.. pozdrawiam
-
Leg1oN - VIP Åšcigacz.pl
już mówie miałem wcześniej f3, może być napinacz sugruje wymień na napinacz od fazera, może być łańcuszek rozrządu do wymiany , koszyczek sprzęgłowy równierz daje podobne efekty
AGAINST SLOW
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
-
kosta - VIP Åšcigacz.pl
w sytacji gdyby chodzilo o rozrzad znam powage sytacji oraz koszty ewentyalnych wymian.. jak wyglada sparawa gdyby chodzilo o koszyczek.. dodam ze moto czy zimne czy juz rozgrzane nie slychac niepokojacych dziewkow.. jakie sa najczesciej opisywane przy problemach z lancuszkiem czy napinaczem.. jednak przy wcisnieciu sprzegla moto cichnie co az tak chyba nie powinno byc zauwazalne..
-
Leg1oN - VIP Åšcigacz.pl
Rozrzad CBR zarowno F3(w koncowej fazie produkcji zastosowano juz mechaniczny napinacz) jak i F2 to pieta Achillesowa tego motocykla. Kiedy sprowadzilem swoja Honde mialem ten sam problem: szmer z prawej strony silnika objawiajacy sie przy okreslonym zakresie obrotow tj. powyzej 3500 r.p.m. Wymienilem napinacz i lancuszek na oryginal. Zycie napinacza skonczylo sie po 5000km, dlatego tez osobiscie nie radze wymieniac na oryginalny napinacz Hondy. Jak juz kolega napisal najlepszym rozwiazaniem, dodatkowo calkiem niedrogim jest uzywany napinacz od Yamahy FZR 600 3HE - napinacz jest mechaniczny, czyli teoretycznie niezniszczalny. Wymaga on drobnych przerobek, ale gwarantuje, ze wszystko bedzie dzialac jak nalezy. Inna opcja jest amyrakanski, mechaniczny napinacz APE - http://cbrzone.com/sprockets.html
ktory mam w rezerwie, aczkolwiek go jeszcze nie testowalem. Obecnie jezdze na napinaczu FZR-y i od kilkutysiecy km jest spokoj.
ktory mam w rezerwie, aczkolwiek go jeszcze nie testowalem. Obecnie jezdze na napinaczu FZR-y i od kilkutysiecy km jest spokoj.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
dzieki za pomoc.. przejade sie jeszcze moto do jakiegos "lekarza" zeby go osłuchał i dal diagnozę.. elcommendante jezeli mozesz to napisz z kad brałes części.. ile cie to kosztowało.. kiedys o tym pisales.. zdaje sie ze ok 250zl napinacz 250 lancuszek i ok 150 robocizna jak dobrze pamietam.. pozdrowiam
-
Leg1oN - VIP Åšcigacz.pl
Legion, przy pierwszej wymianie napinacz kupilem w ASO(nie ma innej mozliwosci), natomiast lancuszek zamawialem w motobot.pl (lancuszek DID-a). Koszt napinacza to 300 zl, lancuszka tez chyba gdzies tyle, natomiast robocizna tak jak napisales - 150zl. Obecnie kiedy siadl napinacz na poczatku znalazlem firme, ktora zajmuje sie sciaganiem roznych rzeczy z USA do Polski i kupilem napinacz APE - 51$ + 50$ przesyłka. Niestety paczka idzie okolo 2,5 tygodnia wiec znalazlem na allegro FZR600 po dzwonie i kupilem napinacz za 70zl. Jezeli zdecydujesz sie na taki napinacz, to napisz na priva gdybys nie wiedzial co z nim zrobic, bo owy napinacz wymaga drobnej przerobki.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 7 gości