Jak zmienić olej w yamaha dt?
• Strona 1 z 1
Jak zmienić olej w yamaha dt?
Posiadam yamahe dt z 93r lc2, może ktoś z was wie jak sie zmienia w niej olej do skrzyni biegów? i czy przed wlaniem nowego trzeba spuszczac stary?
i jakiej firmy olej najlepiej kupic?
i jakiej firmy olej najlepiej kupic?
- herman
- Świeżak
No raczej jeśli starego nie spuścisz to nowego nie wlejesz. Pod silnikiem masz śrubę do spustu a na prawym deklu silnika od góry masz korek wlewu.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
kupiłem na stacji Shell olej Spirax 80w-90 i nie jestem pewien czy ten olej będzie sie nadawał? facet na stacji powiedział że to olej przekładniowy? a czy jest jakaś rożnica miedzy olejem samochodowym a motorowym do skrzyni biegów?
- herman
- Świeżak
a ten co podałęm będzie sie nadawal?
tu link do niego:
http://www.motozakupy.com.pl/index.php? ... -a-1-litr=
bo czytalem ze inni leja 80w-90 i chodzi im dobrze, tylko ja nie wiem czy konkretnie ten onej bedzie dobry?? prosze o pomoc
tu link do niego:
http://www.motozakupy.com.pl/index.php? ... -a-1-litr=
bo czytalem ze inni leja 80w-90 i chodzi im dobrze, tylko ja nie wiem czy konkretnie ten onej bedzie dobry?? prosze o pomoc
- herman
- Świeżak
nie wiem czy się będzie nadawał, masz serwisówkę do tego bzyka? dlaczego uparłeś się na shell'a? markowe oleje nie są przecież dużo droższe...
ps: ja zawsze wlewałem do 2-taktów olej motocyklowy 4t bo tam też jednym z zadań jest smarowanie skrzyni i sprzęgła. Spisywał się jak najbardiej ok, ale najlepiej zalewać olejem o specyfikacji podanej w serwisówce
ps: ja zawsze wlewałem do 2-taktów olej motocyklowy 4t bo tam też jednym z zadań jest smarowanie skrzyni i sprzęgła. Spisywał się jak najbardiej ok, ale najlepiej zalewać olejem o specyfikacji podanej w serwisówce

MMMOTÓRR!!
- lysy5g1
- Świeżak
innego nie znalazłem a w pobliżu nie mam jakiegoś typowo motoryzacyjnego sklepu, facet na stacji powiedzial ze powinien sie nadawac. A czytalem, zę 80w-90 można wlewać i chodzi dobrze, tylko sie zastanawiam czy przypadkiem ten olej co kupilem nie jest do samochodów :/
- herman
- Świeżak
Oleje samochodowe nie nadają się raczej do motocykli gdyż w samochodzie masz inny olej do silnika i inny do skrzyni a w moto olej musi smarowac obie te czesci jednoczesnie. Poszukaj w necie danych serwisowych, bez tej wiedzy ani rusz.
Suzuki VX 800
-
Blacko - Świeżak
Drogi kolego najpierw powinienes zerknac do instrukcji uzytkownika. Bedziesz mial tam podane 3 oleje
- do skrzyni
- do zawieszenia
- do dozownika
wiadomo ze w 2T olej siedzi sobie grzecznie w skrzyni, a silnik smarujemy paliwem polaczonym z olejem (z dozownika). Tak wiec powinienes miec gdzies podany typ i lepkosc tego oleju (zalecana przez producenta). Pamietaj ze od tego zalezy to jak dlugo bedziesz sie cieszyl skrzynia i sprzeglem - wiec zerknij dokladnie jaki ma to byc olej. Pewnikiem oznaczeniem bedzie magiczne SAE- szukasz wtedy takiego oleju (niezaleznie od marki) jednakze lepiej kupic olej dla motocykla i konkretnie dla konstrukcji 2T o odopowiednich (wedle producenta) parametrach.
Sam temat o bradnach olejowych byl juz na forum, okolo roku temu. Poszukaj a dowiesz sie wiecej.
- do skrzyni
- do zawieszenia
- do dozownika
wiadomo ze w 2T olej siedzi sobie grzecznie w skrzyni, a silnik smarujemy paliwem polaczonym z olejem (z dozownika). Tak wiec powinienes miec gdzies podany typ i lepkosc tego oleju (zalecana przez producenta). Pamietaj ze od tego zalezy to jak dlugo bedziesz sie cieszyl skrzynia i sprzeglem - wiec zerknij dokladnie jaki ma to byc olej. Pewnikiem oznaczeniem bedzie magiczne SAE- szukasz wtedy takiego oleju (niezaleznie od marki) jednakze lepiej kupic olej dla motocykla i konkretnie dla konstrukcji 2T o odopowiednich (wedle producenta) parametrach.
Sam temat o bradnach olejowych byl juz na forum, okolo roku temu. Poszukaj a dowiesz sie wiecej.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości