Enduro 250 czy 450
• Strona 1 z 1
Enduro 250 czy 450
Witajcie,
mam dosyc duzy dylemat. Zeby byl finansowy to by bylo prosciej.
Swego czasu jezdzielem ciezkim motocyklem Yamaha XT600. No i bylo to moje typowe enduro. 80% czasu w terenie, lasy, poligony itd.
Pozniej troche przerwy i szosowe. Teraz jednak wrocilo mi i chce znowu wracac w teren. Oczywiscie po poprzednich doswiadczeniach wychodzi mi ze musze miec jakis w miare lekki motor. Umiejetnosci mam raczej srednie wynikajace z braku czasu i rozrywkowego traktowania motocykla.
Dochodzac do clue sprawy stwierdzilem, ze potrzebuje enduro (nie crossowke). Glownie do sredniego terenu ale kto wie...
Czasem przez pare kilometrow po drogach doleciec do toru/poligonu itd.
Dylemat tylko czy 250 czy 450. Ma ktos moze podobne doswiadczenia?
Wybor wstepnie padl na KTM 250 lub 450 EXC F (4T).
mam dosyc duzy dylemat. Zeby byl finansowy to by bylo prosciej.
Swego czasu jezdzielem ciezkim motocyklem Yamaha XT600. No i bylo to moje typowe enduro. 80% czasu w terenie, lasy, poligony itd.
Pozniej troche przerwy i szosowe. Teraz jednak wrocilo mi i chce znowu wracac w teren. Oczywiscie po poprzednich doswiadczeniach wychodzi mi ze musze miec jakis w miare lekki motor. Umiejetnosci mam raczej srednie wynikajace z braku czasu i rozrywkowego traktowania motocykla.
Dochodzac do clue sprawy stwierdzilem, ze potrzebuje enduro (nie crossowke). Glownie do sredniego terenu ale kto wie...
Czasem przez pare kilometrow po drogach doleciec do toru/poligonu itd.
Dylemat tylko czy 250 czy 450. Ma ktos moze podobne doswiadczenia?
Wybor wstepnie padl na KTM 250 lub 450 EXC F (4T).
- Pandemonium
- Świeżak
tez sie sklaniam w ta strone. Kwestia tylko czy nie jest to zbyt mocna maszyna. Niestety nie mam gdzie pojechac zeby poprobowac. Poza tym powinno sie pojezdzic ladnych kilka godzin i to w tych samych warunkach zaby wyszlo jakies sensowne porownanie.
Licze ze moze sie jeszcze odezwie ktos kto mial taki sam dylemat i wybral
Licze ze moze sie jeszcze odezwie ktos kto mial taki sam dylemat i wybral

- Pandemonium
- Świeżak
KTM nigdzie nie podaje ile maja mocy, generalnie jest to wartosc okolo 50-60KM. W obu wersjach zastanawiam sie nad 4T.
- Pandemonium
- Świeżak
Pandemonium ma na myśli albo 250 4T, albo 450 4T, a nie 250 2T.
Ja na Twoim miejscu bym raczej wziął 450. Chyba że Ci nie zależy na mocy, tylko na wadze (chociaż wagą niewiele się różnią).
Ja na Twoim miejscu bym raczej wziął 450. Chyba że Ci nie zależy na mocy, tylko na wadze (chociaż wagą niewiele się różnią).
Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
kurde sam juz nie wiem. Problem w tym, ze poki co jezdze srednio. Nie skacze itd.
Mam wrazenie ze 450 z lepszym momentem wybaczy mi wicej bledow przy najazdach itd. Mysle ze poki co bede mial troche problemow zeby w trakcie podjazdow jeszcze redukowac. Wiec stad pomysl 450.
Z drugiej strony troche sie boje bo jak zaczne mocniej odkrecac to moze sie okazac ze mnie to przerasta.
Nie wiem dokladnie jaka jest roznica miedzy 250 a 450 w realnym odczuciu jazdy.
Waze jakies 90 kg ale watpie zeby to mialo az tyle znaczenia przy tych mocach. moze jakbym wazyl 190.
Mam wrazenie ze 450 z lepszym momentem wybaczy mi wicej bledow przy najazdach itd. Mysle ze poki co bede mial troche problemow zeby w trakcie podjazdow jeszcze redukowac. Wiec stad pomysl 450.
Z drugiej strony troche sie boje bo jak zaczne mocniej odkrecac to moze sie okazac ze mnie to przerasta.
Nie wiem dokladnie jaka jest roznica miedzy 250 a 450 w realnym odczuciu jazdy.
Waze jakies 90 kg ale watpie zeby to mialo az tyle znaczenia przy tych mocach. moze jakbym wazyl 190.
- Pandemonium
- Świeżak
Jak nie jesteś pewien i nie masz jeszcze doświadczenia z tego typu sprzetami to 250 wystarczy...
Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
250 jest bardzo mocna i lekka wiec zeby sie powoli jeszcze bardziej wdrazac w tematy jazdy enuro wystarczy i bedzie napewno dawwwac duzo frajdy z jazdy
ManiekEnduroXL600
- maniek9926
- Świeżak
kurde, nie mam jak porownac. Co gdzies rozmawiam to kazdy radzi mi odwrotnie. Jedni kup 250 bedzie ok, inni ze 450 bo wiecej wybacza i nie trzeba mocno krecic.
Dla zawodowca pewnie oba motorki sa latwe. Mial ktos podobne doswiadczenie w przeszlosci?
Dla zawodowca pewnie oba motorki sa latwe. Mial ktos podobne doswiadczenie w przeszlosci?
- Pandemonium
- Świeżak
• Strona 1 z 1