Ciemna szyba w Kaskach
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Labiss napisał(a):Orientuje się może ktoś z was czy można kupić do kasku Nitro szybkę fotochromatyczną ?
Nitro oferuje calkowicie przyciemniany wizjer. Szukalem takze dosc dlugo takiej szyby i niestety nic nie znalazlem. Ostatecznie zdecydowalem sie na szybke blue-chrome.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Re: Ciemna szyba w Kaskach
KRUGER napisał(a):Witam! Czy ktoś jeździ z ciemnym ekranem w kasku? jak się jeździ czy widoczność jest gorsza w dzień jak i w nocy czy jest to dobry pomysł by kupić kask z ciemnym ekranem podobno ekran w kasku można wymieniać jeśli ma się markowy sprzęt, jaką macie opinie na ten temat ?
załóż okulary przeciw słoneczne a będziesz wiedzieć jak sie jeździ z czarną szybką... polecam zwłaszcza w nocy

- Dokaz
- Świeżak
Mi się podoba system z Nolanów podnosisz do góry i już. Oczywiście przy wyższych prędkościach trzeba po prostu wymontować tą ciemna szybkę, ale przy odrobinie wprawy zajmuje to chwilę.
My style is di bom digi bom di deng di deng digdigi...
NINJA 250R <-- myy Precioussss
NINJA 250R <-- myy Precioussss
-
Kóba - Świeżak
Fajne sa szybki takie jak robia teraz okulary z polaroidem,czyli jak slonce swieci to ciemna jest,a jesli w nocy to jasna jest,nie wiem jak to wychodzi w uzytkowaniu,ale mysle ze powinno byc dobrze:)koszt takiesj szybki do kaskow HJC to ok 130zl
-
mastero33 - Bywalec
Moje doświadczenia z przyciemnianymi szybkami do kasków HJC - myślę, że u innych producentów jest podobnie.
Zasadniczo sÄ… 3 rodzaje:
- przydymiona lekko SMOKE,
- przydymiona mocno DARK SMOKE,
- LUSTRO w różnych odcieniach, które są jak SMOKE.
Ja mam lustrzankę srebrną i następujące wrażenia:
- jadąc prosto pod słońce - słońce świeci wyraźnie ale nie trzeba mrużyć oczu,
- słoneczny dzień - świetne przyciemnianie i b.dobra widoczność,
- dzień pochmurny - widoczność wystarczająca do normalnej eksploatacji,
- deszcz - jak trzeba jechać to daje radę widoczność wystarczająca,
- jazda chwilowa w tunelu - widoczność wystarczająca widać wyraźnie sylwetki samochodów i zarysy tunelu,
- noc - bezwzględnie się nie nadaje, mimo tych głupot, które piszą niektórzy powyżej; w nocy nie widać 70% szczegółów drogi wiec tylko batman może uważać, że da się tak latać - no chyba, że ma to być ostatni lot.
PodsumowujÄ…c:
1. Jak miałby polecić zakup ze względów użytkowych to wybrałbym SMOKE lub LUSTRO. Są bardzie uniwersalne i można je stosować w wielu warunkach atmosferycznych. DARK SMOKE nadają się tylko na słoneczne dni.
2. Jak ze względów estetycznych to tylko LUSTRO - kask z taką szybką wygląda jak milion dolarów
Zasadniczo sÄ… 3 rodzaje:
- przydymiona lekko SMOKE,
- przydymiona mocno DARK SMOKE,
- LUSTRO w różnych odcieniach, które są jak SMOKE.
Ja mam lustrzankę srebrną i następujące wrażenia:
- jadąc prosto pod słońce - słońce świeci wyraźnie ale nie trzeba mrużyć oczu,
- słoneczny dzień - świetne przyciemnianie i b.dobra widoczność,
- dzień pochmurny - widoczność wystarczająca do normalnej eksploatacji,
- deszcz - jak trzeba jechać to daje radę widoczność wystarczająca,
- jazda chwilowa w tunelu - widoczność wystarczająca widać wyraźnie sylwetki samochodów i zarysy tunelu,
- noc - bezwzględnie się nie nadaje, mimo tych głupot, które piszą niektórzy powyżej; w nocy nie widać 70% szczegółów drogi wiec tylko batman może uważać, że da się tak latać - no chyba, że ma to być ostatni lot.
PodsumowujÄ…c:
1. Jak miałby polecić zakup ze względów użytkowych to wybrałbym SMOKE lub LUSTRO. Są bardzie uniwersalne i można je stosować w wielu warunkach atmosferycznych. DARK SMOKE nadają się tylko na słoneczne dni.
2. Jak ze względów estetycznych to tylko LUSTRO - kask z taką szybką wygląda jak milion dolarów

-
porsa - Świeżak
Oglądałem na tvn turbo ten program MOTOCYKLICZNIE czy jakoś tak
i było że ubezpieczalnie nie chcą wypłacać odszkodowania jeżeli motocyklista miał przyciemnianą szybę. Jak znajdę na youtubie odcinek to wkleje
i było że ubezpieczalnie nie chcą wypłacać odszkodowania jeżeli motocyklista miał przyciemnianą szybę. Jak znajdę na youtubie odcinek to wkleje
-
kamilll3 - Świeżak
Raz zamuliłem i nie wziąłem pod uwagę, że kawałek trasy będę musiał przejechać w nocy. Nie zabrałem przezroczystej szybki. Efekt był taki, że 150km jechałem ponad 2 godziny z otwartą szybą, bo w lasach i nieoświetlonych odcinkach trasy (czyli większość) nie było widać absolutnie nic. Zmniejszenie prędkości dodatkowo wymuszały wpadające do oczu komary itd. Newermor. Co nie zmienia faktu, że latem jeżdżąc do pracy błogosławię i wychwalam pod niebiosa. Airoh Leox + tęczowa szyba.
Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
W dzień jeździ się w ciemnej szybce świetnie. W nocy się nie jeździ w ogóle
Najlepszym rozwiÄ…zaniem wydaje siÄ™ blenda...

Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
Ja mam do XR1100 te dwie, które były w zestawie, czyli clear i smoke. W dzień zakładam przyciemnianą, żeby się zwyczajnie nie męczyć przy ostrym słońcu, ale gdy już słońca chociaż zaczyna zachodzić zmieniam ją na przezroczystą. Nie wiem jak w innych kaskach, ale w tym shoeicu wymiana zajmuje w porywach do 20 sekund.
A philosopher once asked, "Are we human because we gaze at the stars, or do we gaze at them because we are human?" Pointless, really... ”Do the stars gaze back?" Now *that's* a question.
-
barjed - Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości