Problem z okularami
• Strona 2 z 2 • 1, 2
dambandit napisał(a):
hary zapytaj okulisty stanowczo odradzaja jazde w szkołach kotaktowych na motorze . Okulary są tutaj dużo bardziej bezpieczne przede wszystkim nie są w bezposrednim kontakcie z okiem .
Nie rozumiem czemu niby soczewki są niebezpieczne i co z tego że są w bezpośrednim kontakcie z okiem. Co do okularów przecież jakbyś uległ wypadkowi to teoretycznie niektóre elementy oprawki mogą uszkodzić ci oko.
- Szynszyl
- Świeżak
Nie wiem ale tak na poważnie wydaje mi sie że wina jest po stronie kasku, ja jeździłem w słonecznych okularkach i wogóle mi nie przeszkadzały, może kask jakiś dziwny w środku, ja bym spróbował innych modeli. a czy szkła czy okulary to i tak nie jest to za bezpieczne 

-
icid - VIP Ścigacz.pl
nie mam pojęcia z czego są zrobione soczewki, ale okulary już CHYBA od dłuższego czasu nie są ze szkła tylko jakiegoś tworzywa, przynajmniej tak słyszałem.
mimo wszystko okulary bez metalowych i szklanych elementów będą chyba najbezpieczniejsze...
mimo wszystko okulary bez metalowych i szklanych elementów będą chyba najbezpieczniejsze...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
Chyba bardziej niebezpieczne są okulary w kasku niż wykonane z tworzywa soczewki. Wydaje mi się, że dopóki kask nie zostanie roztrzaskany w strzępy to raczej gdy mamy soczewki nic nie powinno nam sie stać (w głowę). Trochę gorzej to wygląda gdy mamy okulary - czyli luźny przedmiot w kasku!!! Tak nawiasem mówiąc to czy producenci przewidzieli w ogóle możliwość jazdy w kasku z założonymi okularami? Chodzi mi oczywiście o sprawę bezpieczeństwa użytkowania.
- msebek
- Świeżak
ja miałem raz kolizje z autem i miałem na sobie okulary, nie wiem przy jakiej prędkości to było bo nie patrzyłem na liczniki:) ale okulary nawet nie drgnęły... gdy mamy dzwona przy np. 150km/h sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej, ale przy takiej prędkości w czasie uderzenia, soczewki ci same pewnie wypadną... 

DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
hm, ciekawe RONI
Mam ten sam kask i jezdze w okularach czasem i nic nie uwieraja. Jedynie przy jakichs ostrzejszych jazdach potrafily troche spasc na nos, ale zaraz dalo sie poprawic na swiatlach. A tak to soczewki..
a co do "przymusu". Na prawku mam przypis "01.06" co oznacza, ze do jazdy musze miec COKOLWIEK co koryguje wzrok. Az nie chce mi sie wierzyc, zeby teraz dawali nakaz jazdy w OKULARACH.

Mam ten sam kask i jezdze w okularach czasem i nic nie uwieraja. Jedynie przy jakichs ostrzejszych jazdach potrafily troche spasc na nos, ale zaraz dalo sie poprawic na swiatlach. A tak to soczewki..
a co do "przymusu". Na prawku mam przypis "01.06" co oznacza, ze do jazdy musze miec COKOLWIEK co koryguje wzrok. Az nie chce mi sie wierzyc, zeby teraz dawali nakaz jazdy w OKULARACH.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
MadboY napisał(a):hm, ciekawe RONI![]()
01.06 - okulary lub szkła kontaktowe
Luknij pierwszą stronę posta, tam napisałem oznaczenia.
- msebek
- Świeżak
msebek - dzieki.
Moim zdaniem to bezsens tak rozdzielac na szkla i okulary. Ja jezdze raz tak a raz tak, zaleznie od mojego "widzimisie" i tak powinno byc bo co za roznica czy widze dobrze w okularach czy w soczewkach skoro efekt jest ten sam.
Moim zdaniem to bezsens tak rozdzielac na szkla i okulary. Ja jezdze raz tak a raz tak, zaleznie od mojego "widzimisie" i tak powinno byc bo co za roznica czy widze dobrze w okularach czy w soczewkach skoro efekt jest ten sam.

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
MadboY napisał(a):SzpiceR napisał(a):czy mi ktos *** wkoncu powie jak niebieski sprawdzi czy mam miec okulary?
W prawku masz to wbite.
ale jak sprawdzi w rejestrze czy odrazu na prawku jest wklepane? bo porownuje do blaszek kumpli to niczym sie nie rózni
ten co sobie nie żałuje
-
SzpiceR - VIP Ścigacz.pl
SzpiceR napisał(a):MadboY napisał(a):SzpiceR napisał(a):czy mi ktos *** wkoncu powie jak niebieski sprawdzi czy mam miec okulary?
W prawku masz to wbite.
ale jak sprawdzi w rejestrze czy odrazu na prawku jest wklepane? bo porownuje do blaszek kumpli to niczym sie nie rózni
jak masz z tylu wypisane wszystkie mozliwe kategorie to pod "T" powinienes miec jakies cyfry, ktorem msebek opisal w na pierwszej stronie.
RONI - w kasku latam 2sezon, wiec moze i sie wyrobil.. ale na poczatku tez nie mialem problemow

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
A tak swoją drogą:
http://www.dziennik.pl/auto/article1083 ... jazdy.html
- Zythar
- Świeżak
Zythar napisał(a):A tak swoją drogą:
no, tu jest wszystko ladnie wytlumaczone