Mocowanie rejestracji.
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Ewentualnie zrobic obwodke wokol brlachy z diod IR
Wszystko co elektronicznie zapisuje obraz (czyt kamera policyjna) przechwytuje fale podczerwone i efekt powinien byc taki jak swiecenia biala dioda prosto w kamere
Oczywiscie byloby to wykonalne jesli nie maja zamontowanych zadnych filtrow na matrycy a to trzeba by sprawdzic w praniu:P

Oczywiscie byloby to wykonalne jesli nie maja zamontowanych zadnych filtrow na matrycy a to trzeba by sprawdzic w praniu:P
Pzdr
- LeWy2005
- Świeżak
i to jest pomysl! sądząc po tym, ze przetargi na sprzet dla policji wygrywają najtansze oferty, wiec chyba za duzo bajerow to one nie mają. a plus jest taki, ze zwyczajny patrol nie moze sie czepiać, bo tablica jest czytelna 

-
harry89 - Bywalec
Oko swiatla IR nie widzi, kamera tak
Diody nie swieca jak sa wlaczone (przyklad - kamery monitoringu gdzie wokol obiektywu sa diody) z tym ze nie jestem pewien czy da rade zrobic to normalnie na chama czy trzeba zastosowac jakis filtr, no ale wszystko da sie sprawdzic 

Pzdr
- LeWy2005
- Świeżak
A tak na marginesie:
- Zakrywanie tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne - 100 zł
- Ozdabianie tablic rejestracyjnych oraz umieszczanie z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów ograniczających czytelność tych tablic - 50 zł
A w przypadku niezatrzymania się do kontroli:
"Ucieczki surowo karane
Gdy jakiś samochód nie zatrzyma się do kontroli, policjanci najczęściej rozpoczynają pościg. Jego konsekwencje mogą być rozmaite. Kara minimalna - jeśli kierowca w porę zreflektuje się i przestanie uciekać - to zatrzymanie prawa jazdy i skierowanie sprawy do sądu grodzkiego. Ostateczna decyzja co do wysokości kary zależy oczywiście od sądu, ale w takim wypadku można liczyć na wyrozumiałość: zatrzymanie prawa jazdy jedynie na 2-3 miesiące i mandat nieprzekraczający 1000 zł. Jeśli jednak pościg będzie trwać długo, stwarzając niebezpieczeństwo w ruchu, lub, co gorsza, kierowca podczas ucieczki spowoduje wypadek czy kolizję, to konsekwencje będą znacznie poważniejsze. Sąd może zabrać mu prawo jazdy nawet na kilka lat i zasądzić mandat w wysokości kilku tysięcy zł. Ewentualne uszkodzenia mienia prowadzący auto będzie musiał pokryć z własnej kieszeni - żaden ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, jeżeli kierowca zniszczył samochód w trakcie ucieczki przed policją. Gdy „uciekinier” doprowadzi do wypadku, czyli ktoś zostanie ranny, sąd może zmienić kwalifikację czynu z wykroczenia na przestępstwo. Wówczas trzeba się liczyć nawet z karą pozbawienia wolności."
(...)
"W razie niezatrzymania się pojazdu do kontroli drogowej i rozpoczęcia pościgu policjanci mogą więc strzelać do uciekającego groźnego przestępcy oraz gdy sama ucieczka stanowi poważne zagrożenie dla innych uczestników ruchu bądź osób postronnych."
Żródło i więcej w temacie: http://www.motofakty.pl/artykul/nie_uni ... troli.html
W wypadku motocyklistów do powyższego dodałbym jeszcze iż ucieczka przed Policją może grozić śmiercią lub kalectwem.
Może jednak warto przemyśleć swoje decyzje?
To że kilka razy się udało nie znaczy że zawsze tak będzie...
- Zakrywanie tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne - 100 zł
- Ozdabianie tablic rejestracyjnych oraz umieszczanie z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów ograniczających czytelność tych tablic - 50 zł
A w przypadku niezatrzymania się do kontroli:
"Ucieczki surowo karane
Gdy jakiś samochód nie zatrzyma się do kontroli, policjanci najczęściej rozpoczynają pościg. Jego konsekwencje mogą być rozmaite. Kara minimalna - jeśli kierowca w porę zreflektuje się i przestanie uciekać - to zatrzymanie prawa jazdy i skierowanie sprawy do sądu grodzkiego. Ostateczna decyzja co do wysokości kary zależy oczywiście od sądu, ale w takim wypadku można liczyć na wyrozumiałość: zatrzymanie prawa jazdy jedynie na 2-3 miesiące i mandat nieprzekraczający 1000 zł. Jeśli jednak pościg będzie trwać długo, stwarzając niebezpieczeństwo w ruchu, lub, co gorsza, kierowca podczas ucieczki spowoduje wypadek czy kolizję, to konsekwencje będą znacznie poważniejsze. Sąd może zabrać mu prawo jazdy nawet na kilka lat i zasądzić mandat w wysokości kilku tysięcy zł. Ewentualne uszkodzenia mienia prowadzący auto będzie musiał pokryć z własnej kieszeni - żaden ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, jeżeli kierowca zniszczył samochód w trakcie ucieczki przed policją. Gdy „uciekinier” doprowadzi do wypadku, czyli ktoś zostanie ranny, sąd może zmienić kwalifikację czynu z wykroczenia na przestępstwo. Wówczas trzeba się liczyć nawet z karą pozbawienia wolności."
(...)
"W razie niezatrzymania się pojazdu do kontroli drogowej i rozpoczęcia pościgu policjanci mogą więc strzelać do uciekającego groźnego przestępcy oraz gdy sama ucieczka stanowi poważne zagrożenie dla innych uczestników ruchu bądź osób postronnych."
Żródło i więcej w temacie: http://www.motofakty.pl/artykul/nie_uni ... troli.html
W wypadku motocyklistów do powyższego dodałbym jeszcze iż ucieczka przed Policją może grozić śmiercią lub kalectwem.
Może jednak warto przemyśleć swoje decyzje?
To że kilka razy się udało nie znaczy że zawsze tak będzie...
Grzegorz
Hornet ('08)
Hornet ('08)
-
eleventh - Świeżak
mialem taki przypadek jadac samochodem, na dwupasmowce wyprzedzalem tira, chcieli mnei zatrzymac do rutynowej kontroli ale jakbym zaczol hamowac + zajechal torowi droge to bylo by niezle kuku wiec pojechalem dalej, zarwocilem i podjechalem do nich, skonczylo sie na upomnieniu za to ze wrocilem ale wyjasnili mi co by bylo gdyby jednak zaczeli mnie scigac a ja bym sie zatrzymal nawet 100m dalej ... to ze nie rzucili mnie na glebe odrazu zawdzeczam temu ze nie poznali samochodu (albo tylko tak straszyli) ... tak czy inaczej nie widze sensu uciekania w innymwypadku niz jazda po pijaku ... praktycznie za nic innego nie mozna stracic prawka (no chyba ze ktos bardzo lubi popelniac kombosy na drodze
)

Pzdr
- LeWy2005
- Świeżak
ja kiedys wychodzilem z zalozenia ze jka mnie psiarnia pogoni to bede spiepszal jka sie tylko dal bede bral na trzeciego i przecinal krzyzowkli nawet na czerwonym... ale zmienilem zdanie jak moj najlepszy kumpel sie zabil podczas poscigu;( i teraz obiecalem tacie i dziewczynie ze jka mnie policja zatrzyma to mam sie zatrzymac bez zadnych numerow i nie uciekac.. wsumie lepiej zaplacic chocby jak najwiekszy manadat niz stracic zycie i zostawic ludzi ktorzy beda jeszcze przez nas cierpiec.... wiec tym ktorzy mysleli jak ja "ucieczak za wszelka cene" radze isc do hospicjum i zobaczyc jak wygladaj ludzie ktorzy czekaja na smierc i ile by oddali za szanse zycie.. a tu taki wariat je marnuje uciekajac przed policja.. ale jesli to do niektorych nie trafia to niech chociaz jezdza z kartka ze wyrazaj zgode na pobranie organow. moze wtedy ich bezmyslnosc uratuje komus zycie. pozdro:)
pomoz to nic nie kosztuje a ratuje..! | viewtopic.php?t=12608 | | zbiorka pieniedzy dla Olafa!wejdz,zobacz,przeczytaj,przemysl.. pomoz. | viewtopic.php?t=19003
-
spoyler92 - Świeżak
spoyler, problem w tym ze czesto motocyklistow ktorzy uciekali przed policją po wypadku mozna co najwyzej zeskrobywać z asfaltu zastanawiając sie ktora czesc ciała gdzie jest, wiec o wyjęciu kompletnych, nieuszkodzonych organow moze nie byc mowy... 

Kawasaki ZX-6R
-
harry89 - Bywalec
Hmm Szopek idea jest nawet słuszna z tą podkładką. Tylko pytanie jest teraz jak to się będzie zachowywało podczas jazdy po polskich równych jak stół drogach... . Jak na moje będzie podskakiwało, latało i wogóle. Do czego może przyczepić się Policja -> złe mocowanie tablicy rejestracyjnej?
Z silniczkiem od wycieraczek nie dokońca dobry jest pomysł na moje. Nie znam dokładnie zasady działania tego ustrojstwa ale włączony powodowałby machanie tablicy a wyłączony jej natychmiastowe opadnięcie ( doszedłem do tego po wnikliwej analizie pracy wycieraczek w mojej gablocie ^^).
A gdyby w Twoim rysunku zamiast linki wstawić serwo modelarskie oraz wyrzucić tą długą ciężką podkładkę i wstawić krótką lekką? Uzyskujemy to samo! Wyprowadzamy w okolice kierownicy prosty włącznik z 3 pozycjami:
0 - wyłączone serwo
1 - włączone servo -> tablica opuszczona, widoczna - sztywna (nie lata jak szalona na każdej muldzie jak w wypadku linki)
2 - włączone -> tablica podniesiona, niewidoczna
Dzięki temu możemy uzyskać bardzo szybką zmianę położenia tablicy oraz wygodną.
Ps. A co do elektromagnesu - jakoś mi się on tutaj widzi w zastosowaniu. Trzeba by wstawić dosyć silny aby działało to tak jak mówicie.
Z silniczkiem od wycieraczek nie dokońca dobry jest pomysł na moje. Nie znam dokładnie zasady działania tego ustrojstwa ale włączony powodowałby machanie tablicy a wyłączony jej natychmiastowe opadnięcie ( doszedłem do tego po wnikliwej analizie pracy wycieraczek w mojej gablocie ^^).
A gdyby w Twoim rysunku zamiast linki wstawić serwo modelarskie oraz wyrzucić tą długą ciężką podkładkę i wstawić krótką lekką? Uzyskujemy to samo! Wyprowadzamy w okolice kierownicy prosty włącznik z 3 pozycjami:
0 - wyłączone serwo
1 - włączone servo -> tablica opuszczona, widoczna - sztywna (nie lata jak szalona na każdej muldzie jak w wypadku linki)
2 - włączone -> tablica podniesiona, niewidoczna
Dzięki temu możemy uzyskać bardzo szybką zmianę położenia tablicy oraz wygodną.
Ps. A co do elektromagnesu - jakoś mi się on tutaj widzi w zastosowaniu. Trzeba by wstawić dosyć silny aby działało to tak jak mówicie.
-
Kilowat - Świeżak
Siemka dzieki za uznanie
Znaczy co do silniczka od wycieraczek to wystarczy odlaczyc "sterownik" ktory macha wycieraczkami i bedzie sie krecil w zaleznosci od podlaczenia prawo albo lewo ...
Faktycznie to ze tablica mogla by skakac na wybojach ale mozna by bylo jakas blokadke dorzucic
A pomysl z servem...SUPER serio a ile kosztuje taka zabawka??? albo dobrac cos od samochodu np od domykania klapy bagaznika... trzeba by bylo looknac jak to wyglada...np w BMW 5 , Omegach sa takie domykania (lepsze wersje sedanow).
http://www.allegro.pl/item293058509__su ... lacja.html
Jeszcze myslalem o roletce (cos jak w samochodach na tylnej szybie) tablica na stale a to na silniczku , suwnice w ramce na tablice wmontowane nawet nie bylo by widac

Znaczy co do silniczka od wycieraczek to wystarczy odlaczyc "sterownik" ktory macha wycieraczkami i bedzie sie krecil w zaleznosci od podlaczenia prawo albo lewo ...
Faktycznie to ze tablica mogla by skakac na wybojach ale mozna by bylo jakas blokadke dorzucic

A pomysl z servem...SUPER serio a ile kosztuje taka zabawka??? albo dobrac cos od samochodu np od domykania klapy bagaznika... trzeba by bylo looknac jak to wyglada...np w BMW 5 , Omegach sa takie domykania (lepsze wersje sedanow).
http://www.allegro.pl/item293058509__su ... lacja.html
Jeszcze myslalem o roletce (cos jak w samochodach na tylnej szybie) tablica na stale a to na silniczku , suwnice w ramce na tablice wmontowane nawet nie bylo by widac

-
Szopekk - Świeżak
Jak już tak bardzo wam potrzebne, to prościej będzie chyba kupić, niż samemu produkować.
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/RETRACTA ... 0199206781
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
cichy napisał(a):Jak już tak bardzo wam potrzebne, to prościej będzie chyba kupić, niż samemu produkować.
niezle:D ale wiesz "cichy" wlasny wynalazek to zawsze wlasny i jaka satysfakcja:D ale mozna sie na tym wzorowac;) ciagle mysle jak by to zrobic:P nawet dzis w szkole dostalem zjebe bo siedze zamyslony

-
spoyler92 - Świeżak
A co wam z tego jak to jest przystosowane do malej tablicy.....nasza jest 2 razy wieksza polecam zakup napewno sie przyda....
Z propo jak sam zrobisz to wyjdzie duzo taniej i jaka frajda ze sam zrobiles a nie kupiles...chyba ze nie potrafisz...
a ja bym nie dal 60$ za cos co nie bedzie dzialac w Polsce...
Cichy...pomysl troszke
spoyler92 masz male pomoce naukowe
mozesz rozebrac stara drukarke i juz masz mase przydatnych rzeczy z ktorych mozesz cos zrobic
pozdro
Z propo jak sam zrobisz to wyjdzie duzo taniej i jaka frajda ze sam zrobiles a nie kupiles...chyba ze nie potrafisz...

Cichy...pomysl troszke

spoyler92 masz male pomoce naukowe

pozdro
- Załączniki
-
- mocowanie.jpg (28.69 KiB) Przeglądane 1913 razy
-
Szopekk - Świeżak
Prawie prawie... ale nadal ten silniczek nie pasi mi jakoś... .
Co do blokady jak ją założysz to masz dodatkowe "coś" odpowiedzialne za blokowanie czy też odblokowanie, oprócz tego już nie będzie możliwa aż tak szybka zmiana z pozycji otwarty na zamknięte - przynajmniej przy najprostszym rozwiązaniu (blokadzie ręcznej)
Serwa modelraskie:
http://www.allegro.pl/search.php?string ... category=6
Hmm myślę o czymś takim:
http://www.allegro.pl/item290180030_tow ... el_pl.html
Hmm... co do tego serva też trzeba mieć na uwadze to że tablica rejestracyjna nie waży tyle ile klapa od bagażnika+wielkość urządzenia.
Hmm co do tej suwnicy. Możesz to dokładniej opisać. Może jakieś fotki bazowej suwnicy do przeróbek?
Ps. CO do rysunku. Część moto nie ma takiego chlapacza jaki Ty narysowałeś... . Można by ładować tablicę w przeciwną stronę -> składałaby się w kierunku kiery. (widziałem takie rozwiązanie kiedyś chyba w R1)
Co do blokady jak ją założysz to masz dodatkowe "coś" odpowiedzialne za blokowanie czy też odblokowanie, oprócz tego już nie będzie możliwa aż tak szybka zmiana z pozycji otwarty na zamknięte - przynajmniej przy najprostszym rozwiązaniu (blokadzie ręcznej)
Serwa modelraskie:
http://www.allegro.pl/search.php?string ... category=6
Hmm myślę o czymś takim:
http://www.allegro.pl/item290180030_tow ... el_pl.html
Hmm... co do tego serva też trzeba mieć na uwadze to że tablica rejestracyjna nie waży tyle ile klapa od bagażnika+wielkość urządzenia.
Hmm co do tej suwnicy. Możesz to dokładniej opisać. Może jakieś fotki bazowej suwnicy do przeróbek?
Ps. CO do rysunku. Część moto nie ma takiego chlapacza jaki Ty narysowałeś... . Można by ładować tablicę w przeciwną stronę -> składałaby się w kierunku kiery. (widziałem takie rozwiązanie kiedyś chyba w R1)
-
Kilowat - Świeżak
Przy uzyciu suwnicy tez myslalem o silniczku...
Mam nadzieje ze cos rozkminisz z moich rysunkow bo pomysl mam w glowie ale jakos ciezko mi to wytlumaczyc...
wiec tak ramke trzeba by bylo troche przerobic , nad blacha musial by byc silniczek , ktory poprzez pasek klinowy napedzal by roletke...(jak bys wzial drukarke...widziales jak smiga zbiorniczek z tuszami??? wlasnie zamiast tuszy byl by zamontowany poczatek roletki...mam nadzieje ze wiesz o co mi biega...)
tylko z tym pomyslem jest bardzo duzo pracy :/ bo i roletka musi miec sprezynke ktora ja bedzie skrecac w rulonik , naciag paska musi byc odpowiedni etc. wiec jest to pomysl bardzo czaso/praco-chlonny...jak bede mial czas to pomajstruje i zobacze czy to zda egzamin...
A i mam nadzieje ze nikt sobie beki nie zrobi z rysunkow...
pozdrawiam
Mam nadzieje ze cos rozkminisz z moich rysunkow bo pomysl mam w glowie ale jakos ciezko mi to wytlumaczyc...

wiec tak ramke trzeba by bylo troche przerobic , nad blacha musial by byc silniczek , ktory poprzez pasek klinowy napedzal by roletke...(jak bys wzial drukarke...widziales jak smiga zbiorniczek z tuszami??? wlasnie zamiast tuszy byl by zamontowany poczatek roletki...mam nadzieje ze wiesz o co mi biega...)
tylko z tym pomyslem jest bardzo duzo pracy :/ bo i roletka musi miec sprezynke ktora ja bedzie skrecac w rulonik , naciag paska musi byc odpowiedni etc. wiec jest to pomysl bardzo czaso/praco-chlonny...jak bede mial czas to pomajstruje i zobacze czy to zda egzamin...
A i mam nadzieje ze nikt sobie beki nie zrobi z rysunkow...

pozdrawiam
- Załączniki
-
scan 0.jpg
- (152.75 KiB) Pobrane 25 razy
-
Szopekk - Świeżak
Łapię idee... chociaż... jak stara prawda głosi. "Wszystko się da tylko po co?"
To samo co Ty narysowałeś da się osiagnąć dużo łatwiej i mniejszym wysiłkiem - o ile dobrze zrozumiałem rysunek że na rejestrację spuszcza się roletka. Ogólnie dobry pomysł ale wystarczyłaby sama przeróbka roletki! Odrazu w nią wbudować silniczek.
W zależności od jego mocy osiągnąłbyś ten sam efekt. Nie ma już problemu z paskiem klinowym (który byś musiał od czasu do czasu wymienić...
), sprężynką, naciagami itp.
Hmm jak na moje tanie i w miarę proste rozwiązanie. Wadą jest to że "osłona" roletki (u Ciebie na czerwono) będzie musiała być szersza niż jest - minimum z jednego boku.
To samo co Ty narysowałeś da się osiagnąć dużo łatwiej i mniejszym wysiłkiem - o ile dobrze zrozumiałem rysunek że na rejestrację spuszcza się roletka. Ogólnie dobry pomysł ale wystarczyłaby sama przeróbka roletki! Odrazu w nią wbudować silniczek.

Hmm jak na moje tanie i w miarę proste rozwiązanie. Wadą jest to że "osłona" roletki (u Ciebie na czerwono) będzie musiała być szersza niż jest - minimum z jednego boku.
-
Kilowat - Świeżak
szopekk bardzo dobry pomysl z ta roletka
gratulacje:) wiec mozna by zamontowac tak roletke ktora by obslugiwal silniczek
elktryczny(cos takiego jak w samochodach zdalnie sterowanych na baterie tylko moze mocniejszy) i od tego kabelek i przelacznik on-off(on sie podnosi silniczek kreci w jedna, a off opada siniczek
kreci w przeciwna strone) zamontowany w kierownicy. wedlug mnie (ale nie jestem do konca pewny) koszt nie przekroczy max 30zl. rozbiore bratu pare zabawek i sie pobawie z tym;] 

-
spoyler92 - Świeżak
chyba pomysly z mechanicznym chowaniem rejestracji byly lepsze od roletki w stylu "markiza nad delikatesami":) Ale ilustracje i tak bija wszystko na glowe
Myslcie myslcie, to moze skorzystam
Tez spobuje cos wykombinowac w wolnej chwili.

Never let your FEAR decide your FUTURE.
-
CalibraHunter - VIP Ścigacz.pl
tez przypuszczam ze bylby lepszy.. i musimy nato jak najszybciej wpasc:P bo teraz zamiast pisac rozprawke z polaka mysle nad Naszym "wynalazkiem":P hehe:P jestem pewien ze wspolnymi silami cos wymyslimy:D
pomoz to nic nie kosztuje a ratuje..! | viewtopic.php?t=12608 | | zbiorka pieniedzy dla Olafa!wejdz,zobacz,przeczytaj,przemysl.. pomoz. | viewtopic.php?t=19003
-
spoyler92 - Świeżak
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5