Zobacz wątek - Mandaty dla Motocyklistów
NAS Analytics TAG

Mandaty dla Motocyklistów

Przepisy, prawo
_________

Postprzez MotoBoniek » 31/12/2007, 10:15

A ile zapłace za jazde nakole i ucieczke z miejsca kontrol jak mnie złapią oczywiśćie? Jak widomo szlifierki i reszta mają ograniczone zasoby paliwa a w czsie zbawy tracimy oriętację aż do przyjazdu władzy bo w tedy orzezwinie spada nizczym wizyta tesciowej. Odjechałem na oparach starczylo na jedną dzide i zaczeło kasłać na sczęscie po obejrzeniu startu zrezygnowali dziękuję pięknie i pozdrawiam panów z drogówki w Swidniku.
MotoBoniek
MotoBoniek
Świeżak

Postprzez LeWy2005 » 1/1/2008, 21:19

Mnie zastanawia jedno ... jesli nie masz uprawnien do prowadzenia danego typu pojazdu (czyt. masz kat.B nie masz kat. A) to po otrzymaniu mandatu 300zl mozesz spokojnie wsiasc na moto i odjechac czy musisz dzwonic po kogos z kat. A/czyms do transportu motocykla albo chholowanko na parking policyjny?
Pzdr
LeWy2005
Świeżak

Postprzez LeWy2005 » 1/1/2008, 23:41

Pewnie tlumaczenie typu "paniwie to ja sobie go poprowadze, w sumie mieszkam nie daleko" nie pomoze :P
Pzdr
LeWy2005
Świeżak

Postprzez msebek » 3/1/2008, 10:35

No właśnie chyba do pchania moto po chodniku prawo jazdy nie jest potrzebne?
msebek
Świeżak

Postprzez gumis » 3/1/2008, 11:22

i wydaje ci sie, ze jak cie policja zlapie to wlepia ci mandat za brak jazdy bez prawka to powiedza "no to szerokiej drogi teraz mozesz kulac ten motocykl do domu"?
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kildow » 3/1/2008, 11:49

Poza tym chodnik jest zazwyczaj też częścią drogi publicznej, a pchanie to też jest forma prowadzenia pojazdu.
Znany jest mi przypadek odebrania prawa jazdy za prowadzenie (pchanie) roweru po chodniku pod wpływem alkoholu.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez spazz » 3/1/2008, 12:59

dokladnie. chcialem jeszcze tylko dodac z enie mozna jezdzic nawet po butelce piwa bo moznaprzebic opone
spazz
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez msebek » 4/1/2008, 00:19

kildow napisał(a):Poza tym chodnik jest zazwyczaj też częścią drogi publicznej, a pchanie to też jest forma prowadzenia pojazdu.

Jest to nieprawda.

Zgodnie z art. 2 pkt 18 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908):

pieszy - osoba znajdującą się poza pojazdem na drodze i nie wykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej

Wynika z tego, że do pchania motocykla nie są wymagane uprawnienia, bo jesteśmy wtedy pieszym.
msebek
Świeżak

Postprzez kildow » 4/1/2008, 09:25

Twierdzisz, że piszę nieprawdę, a załączasz fragment ustawy który w pewnym sensie potwierdza to co napisałem.

Oczywiście w myśl tego co zacytowałeś, osoba prowadząca, pchająca, ciągnąca motocykl jest pieszym i ja wcale nie pisałem, że tak nie jest. Dzięki temu może np.: nie narażając się na mandat poruszać się wraz z motocyklem wzdłuż chodnika czy przejścia dla pieszych i korzystać i innych dobrodziejstw bycia pieszym.

Zauważ tylko, że zarówno KW jak i KK posługuję się pojęciem prowadzenia, nie uściślając jak to prowadzenie ma wyglądać. Wiadomo natomiast, że niedozwolone jest prowadzenie pojazdów w stanie nietrzeźwości. Stąd przytoczony przez mnie przypadek znajomego który stracił prawo jazdy za prowadzenie roweru po chodniku.

Co do uprawnień, w myśl ustawy, są one wymagane w przypadku kierowania motocyklem. Nie ma natomiast w przepisach wyjaśnione na czym konkretnie kierowanie polega i czy prowadząc/pchając motocykl po drodze publicznej nie kierujemy nim.
Cytat z tego samego punktu prawa o ruchu drogowym:
"kierujący - osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie"

Zdziwił byś się jak rożne mogą być interpretacje przez sąd poszczególnych przepisów KW i KK i jak szeroko i do jak wielu zapisów z różnych ustaw może sąd się odwoływać w uzasadnieniu wyroku/orzeczenia.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez LeWy2005 » 5/1/2008, 19:35

Mysle ze jak sie Panom policjantom bedzie chcialo to beda jechali za nami az dopchamy ten motocykl do domu :D
Wczoraj stalem godzine na mrozie jak mnie sprawdzali zlosliwie za to ze obtrabilem ich i zbluzgalem jak mnie zatrzymali ... barany zajechaly mi droge ze musialem na chodnik uciekac bo nie chcialo im sie czekac na zmiane swiatla i wyjechali na strzalce :]
Pzdr
LeWy2005
Świeżak

Postprzez adam_89 » 27/2/2008, 22:54

mnie ostatnio złapali za przewożenie pasażera bez kasku:) panowie byli z prewencji i od razu zauwazyłem ze niechce im sie mnie karać:D na samym poczatku mnie pochwalili - ze jestem jednym z nielicznych motocyklistów majacych prawko:):):) potem pogadałem troche (okazało sie ze pan policjant na R1 śmiga hehe ) i dostałem pouczenie :D zeby wszystkie kontrole drogowe sie tak konczyły hehe
adam_89
Stały bywalec

Postprzez Rafal111 » 4/3/2008, 19:49

adam_89 napisał(a):mnie ostatnio złapali za przewożenie pasażera bez kasku:) panowie byli z prewencji i od razu zauwazyłem ze niechce im sie mnie karać:D na samym poczatku mnie pochwalili - ze jestem jednym z nielicznych motocyklistów majacych prawko:):):) potem pogadałem troche (okazało sie ze pan policjant na R1 śmiga hehe ) i dostałem pouczenie :D zeby wszystkie kontrole drogowe sie tak konczyły hehe

Mam pytanko na czym smigasz ? bo tez jestem z r ska ale Adama zadnego z motocyklistow nie kojarze.A myslalem ze wszystkich juz znam:D To ten policjant z naszej Radomszczanskiej drogowki byl :)??
Gsxr 600
Rafal111
Świeżak

:)

Postprzez adam_89 » 7/4/2008, 15:47

powiedzmy ze przez dłuzsza chwile nie smigam i nie bd smigał - lecze kontuzje - reka złamana:( a smigałem kawasaki KLE 500 :D nom nie wiem czy z drogówki (bo samochód z prewencju był) ale z radomska koles cos pod 30 podchodził
adam_89
Stały bywalec

Postprzez dudek3300 » 10/4/2008, 12:13

Czy to prawda ze poscig za motocyklem moga prowadzic tylko policjanci na motocyklach?
dudek3300
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê