Zobacz wątek - Otwarcie sezonu/zloty a brak prawa jazdy kat. A
NAS Analytics TAG

Otwarcie sezonu/zloty a brak prawa jazdy kat. A

O wszystkim
_________

Otwarcie sezonu/zloty a brak prawa jazdy kat. A

Postprzez indor » 10/12/2007, 15:03

2008 r. będzie moim pierwszym sezonem z motocyklem... gorzej z prawkiem :) po prostu go nie mam i prawdopodobnie do 2009 r. mieć nie będę ze względów finansowych. No ale do rzeczy... jak to jest jak bym chciał pojechać na otwarcie sezonu.. albo na jakiś zlot.. nigdy nie byłem na żadnym a ktoś mi powiedział że tam jest w cholerę policji i sprawdzają. Jak to jest naprawdę ? Mogę jechać spokojnie na otwarcie sezonu czy raczej bez prawka się tam nie pokazywać ?

I w ogóle jak Wy jako społeczeństwo motocyklistów patrzycie na tych bez prawka ? Karcicie ? Potępiacie ? Generalnie wolałbym mieć to prawko od razu... czułbym sie pełniej motocyklistą... no ale będzie później dopiero.
"Bo każdy inny motocykl jest tylko PRAWIE tak dobry jak HONDA"
"Sezon trwa cały rok, tylko czasami pogoda nie dopisuje"

Album mojej CB750 (otwórz link)
indor
Świeżak

Postprzez MadboY » 10/12/2007, 15:13

nie spotkalem sie ze sprawdzaniem prawa jazdy na takich imprezach. Ale na Twoim miejscu zrobilbym to prawko czym predzej.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ;)
MadboY
VIP Ścigacz.pl

Postprzez rosa » 10/12/2007, 15:14

Tematow o konsekwencjach braku prawa jazdy bylo wiele, wystarczy poszukac. Parady, zloty nie zwalniaja z obowiazku posiadania prawa jazdy, dojechac musisz w normalnym ruchu a i sam przejazd powinien odbywac sie zgodnie z zasadami o ruchu drogowym.
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
rosa
VIP Ścigacz.pl

Postprzez indor » 10/12/2007, 16:08

janusz dzięki za odblokowanie tematu. Żeby ktoś źle nie zrozumiał mojego pytania uzupełnię. Ja znam konsekwencje braku prawa jazdy, wiem że zloty nie zwalniają z obowiązku posiadania prawa jazdy kat. A, wiem również że muszę dojechać w normalnym ruchu przestrzegając zasad ruchu drogowego mam prawko kat. B od 7 lat nie będzie z tym problemu... pytam jak to w praktyce wygląda na zlotach i imprezach... czy tam rzeczywiście można łatwo natknąć się na pana policjanta który chodzi i sprawdza wszystkim prawko ? bo nasłuchałem sie że na takich "zjazdach" na wjeździe i wyjeździe stoją niebiescy i legitymują żeby wyłapać tych bez prawka... pytanie pewnie głupie dla tych co byli lub wiedzą jak jest naprawdę, ale ja nigdy nie byłem ani nie znam nikogo kto był :)

indor
Świeżak

Postprzez harry89 » 10/12/2007, 16:11

ja bylem na paru spotach regionalnych i policji raczej nie widzialem, a jesli byla to tylko po to, zeby zatamowac ruch podczas przejazdu :) a co do prawka, taki maly offtop: ja chcialem zrobic prawko w pazdzierniku, ale dowiedzialem sie ze WORD w lublinie juz nie przeprowadza egzaminow "bo jest za zimno", wiec zaden OSK tez nie prowadzi kursow. taaa... tylko ze ja przez caly pazdziernik jezdzilem na skuterze, bo temperatury oscylowaly wokol plus pieciu stopni. i gdyby nie urzedasy z WORD-u moglem miec na gwiazdke prawko :/
Kawasaki ZX-6R
harry89
Bywalec

Postprzez Genji » 10/12/2007, 18:40

nie no fajnie, żeś motocyklista - nawet bez licencji :wink: ... ale lepiej dla swojego i innych dobra zrób to prawko zanim pojedziesz na otwarcie sezonu - cóż to za przyjemność śmignąć na zlot i wypatrywać niebieskich fatałaszków? - słowem: z której strony nie spojrzeć, konsekwencje ew. "przygody" będą droższe od kursu.
Aprilia RSV 1000R Tuono 2007
Play it safe or play it cool!
Genji
VIP Ścigacz.pl

Postprzez indor » 10/12/2007, 18:44

Genji ja wiem że konsekwencje w razie czego nie są zbyt miłe szczególnie w razie jakiegoś "zdarzenia" na drodze... prawko zrobię najszybciej jak sie da, jeśli mi sie wszystko z finansami ułoży po mojemu to zdążę zrobić je w 2008r. :) ... jestem w trakcje robienia kat. C a to troszkę kosztuje... NO ALE ! Nie o tym temat...

indor
Świeżak

Postprzez genek » 10/12/2007, 20:23

Motor zostaw w spokoju!
genek
Świeżak

Postprzez elco » 10/12/2007, 21:30

ja takze musze przyznac, ze tlumaczenie autora jest conajmniej dziwne. posiadanie motocykla, pewnie za kilka tysiecy zlotych. chec wybrania sie na zlot, na caloksztalt ktorego sklada sie dojazd, wstep i inne "tance hulance" - co zwykle kosztuje gdzies okolo 200-250 zl. prawo jazdy kat. B+C i nie stac na kat. A. No moze sie myle, ale tu jest cos nie tak. Na twoim miejscu nie radzilbym ryzykowac. Pomysl o konsekwencjach. Ta przyjemnosc, ktora kosztuje te kilkaset zlotych i napewno bedziesz mial jeszcze nie jedna okazje zeby sie przejechac gdzies na zlot moze cie kosztowac powazny mandat, a nie daj Boze jezeli cokolwiek zlego sie stanie (oczywiscie nikomu tego nie zycze). Mysle, ze nie jest to tego warte.

Jezeli chodzi o to drugie pytanie - "Kazdy jest kowalem swojego losu"
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez MadboY » 10/12/2007, 21:53

Do tego dochodzi przekonanie, ze na kupnie motocykla koncza sie wydatki. A potem okazuje sie ze wypada zmienic klocki, a to guma sie konczy, a to lancuch do wymiany, filtry... i kasa odlozona na wache nie starcza nawet na eksploatacyjne wymiany hehe a moto stoi w garazu
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ;)
MadboY
VIP Ścigacz.pl

Postprzez indor » 10/12/2007, 21:54

ale ja sie z niczego nikomu nie tłumacze... temat nie dotyczy mojego braku prawka, tylko tego czy na zlotach i innych imprezach jest to sprawdzane... ja mam ciśnienie na motocykl i będę go miał na dniach bo akurat trafia mi się kasa... jak dobrze pójdzie (czekam na podwyżkę w pracy) to będę robił prawko na początku przyszłego roku. Zresztą nie muszę się nikomu tłumaczyć to moja sprawa, nikomu krzywdy nie wyrządzę nie mając prawka, no chyba że sobie... no ale to nie o tym jest temat...

MadboY i tu jesteś w błędzie bo wszystko o czym mówisz jest wzięte pod uwagę... ja nie mam zamiaru pisać dokładnie na jakie wydatki jestem nastawiony żebyście i tak nie znaleźli czegoś o czym pewnie nie pamiętam albo nie wiem... prawko wydaje mi sie tylko formalnością dlatego jest na ostatnim miejscu w wydatkach...

powtarzam po raz kolejny temat nie dotyczy samego prawka a właściwie jego braku a tego jak to wygląda z policją na imprezach i zlotach... jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia w temacie niech sie nie wypowiada w ogole

indor
Świeżak

Postprzez indor » 10/12/2007, 22:37

eneasz wara od mojej mamy zboczeńcu :) po za tym te 30h jazd z moim znajomym jako instruktorem i egzamin na pewno poprawią moje umiejętności w jeździe na motocyklu...

mam wrażenie że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem

TEMAT NIE JEST POŚWIĘCONY MOJEMU PRAWKU !

indor
Świeżak

Postprzez pan_blancik 15 » 11/12/2007, 08:02

indor napisał(a):mam wrażenie że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem

Nie Ty jeden... :)
Kupię używany Power Commander do CBR 1000RR
pan_blancik 15
Świeżak

Re: Otwarcie sezonu/zloty a brak prawa jazdy kat. A

Postprzez kildow » 11/12/2007, 08:43

indor napisał(a):I w ogóle jak Wy jako społeczeństwo motocyklistów patrzycie na tych bez prawka ? Karcicie ? Potępiacie ?

Zapytałeś i dostałeś odpowiedź.
SUPERMOTO.PL
kildow
Świeżak

Postprzez simonw » 11/12/2007, 14:48

enek, ale sie zrobiles na zime kategoryczny :)
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez icid » 11/12/2007, 18:55

pan_blancik 15 napisał(a):
indor napisał(a):mam wrażenie że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem

Nie Ty jeden... :)
A tego jeszcze tylko tu k..... nie było, doradca w sprawach prawka którego niema i zlotów na których nie był bo śmiga wimaginowanym motorkiem 300 m wokół domu. A ty kolego zrób prawko dla własnego komfortu za te nawet 1000 zł nie warto żyć z dylematami czy mam gdzieś jechać, czy nie ma tam policji itd. dopóki nie zrobisz każdy przelot będzie sie wiązał ze stresem.
icid
VIP Ścigacz.pl

Postprzez melvin » 11/12/2007, 20:17

po raz kolejny popieram icida, jak zrobisz prawko to będziesz miał luz totalny, pojedziesz na zlot się bawić z motocyklistami lub motocyklistkami w różne niekoniecznie normalne rozrywki a nie z policjantami w chowanego,
poza tym każdy kto ma prawko na motonga i lata na nim spotykając kogoś kto lata bez będzie mu mówił to co połowa forum pisze teraz do ciebie...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez indor » 11/12/2007, 22:20

No chopaki :) ale ja nie wiem nadal dlaczego wy usiłujecie mi wyjaśnić/wytłumaczyć coś co już wiem... powtarzam po raz kolejny że nie zamierzam unikać robienia prawa jazdy a wręcz będę je chciał zrobić jak najszybciej... każdy wypowiada się na temat prawka a oprócz jednej osoby nikt nie odpowiedział mi jak to wygląda na imprezach..

indor
Świeżak

Postprzez icid » 11/12/2007, 22:28

Reguły nie ma na 10 imprez 9 jest spokojnie a na jednej wpadają i spisują wszystkich, szukają dziury w całym takrze dopóki nie zrobisz nie będziesz spokojny może przez kilka sezonów nic a może wyjedziesz 2 razy i cie zwiną.
icid
VIP Ścigacz.pl

Następna strona

Powrót do Hydepark