Od ilu lat odpowiadam sam za siebie ?
• Strona 1 z 1
Od ilu lat odpowiadam sam za siebie ?
Jak w temacie. Z tego co słyszałem to mając 16 czy 17 lat odpowiadam za siebie sam. Jak to jest ? Jeśli dostaje wezwanie na komende i mam ukończone 17 lat to musze się tam wstawić z rodzicami , czy mogę sam ?
Śmierć, kutazzz i zniszczenie. Jakie życie taki rap.
- Szafa
- VIP Åšcigacz.pl
Jeśli chodzi o pytanie w temacie to trzeba za swoje czyny odpowiadać samemu niezależnie od wieku.
Prawnie wygląda to tak, że rodzice lub prawni opiekunowie są odpowiedzialni za czyny niepełnoletniego dziecka to oni są jego ustawowym przedstawicielem do ukończenia przez niego 18-tego roku życia.
Z założenia dla dzieci poniżej 13 lat przyjmuje się całkowitą odpowiedzialność rodziców. W wieku 13-18 zasadniczo można już samodzielnie odpowiadać za swoje czyny.

Prawnie wygląda to tak, że rodzice lub prawni opiekunowie są odpowiedzialni za czyny niepełnoletniego dziecka to oni są jego ustawowym przedstawicielem do ukończenia przez niego 18-tego roku życia.
Z założenia dla dzieci poniżej 13 lat przyjmuje się całkowitą odpowiedzialność rodziców. W wieku 13-18 zasadniczo można już samodzielnie odpowiadać za swoje czyny.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
kildow napisał(a):Jeśli chodzi o pytanie w temacie to trzeba za swoje czyny odpowiadać samemu niezależnie od wieku.
Kildow zle mowisz. Po pierwsze mylisz pojęcie zdolności do czynności prawnej z regulacja karna. Jak zapewne wiesz KK nie przewiduje odpowiedzialności dla osob poniżej 15 roku życia. Wiec twoje ostatnie zdanie jest zupełnie bez sensu. Po drugie operujesz wiekiem 13 la a jest to regulacja cywilistyczna odnosząca sie do zdolności do czynnosci prawnych a raczej na podstawie kodeksu cywilnego na komende nie wzywają.
1. Gdy chodzi o odpowiedzialność za przestępstwa według k.k., to granicą wieku powodująca przyjęcie odpowiedzialności jest ukończenie 17 roku życia. W przypadu cieżkich gatunkowo przestępstw(np zabojstwo) granica ta może zostać obniżona do 15 lat.
2. Odpowiedzialność za wykroczenia na zasadach kodeksu wykroczeń ponosi tylko i wyłącznie osoba fizyczna mająca ukończone lat 17.
Jak mniemam bardziej chodzi Ci o regulacje KW niż KK więc patrz punkt 2.
Ostatnio edytowano 16/11/2007, 18:54 przez siekson, łącznie edytowano 1 raz
-
siekson - VIP Åšcigacz.pl
O właśnie i update do tego co napisałem pełna odpowiedzialność karna faktycznie zaczyna się od 17 roku życia. Reszta się zgadza.
Siekson, to co ja pisałem to z ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich.
Siekson, to co ja pisałem to z ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich.
Ostatnio edytowano 16/11/2007, 18:55 przez kildow, łącznie edytowano 1 raz
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
Siekson, to co pisałem wcale nie jest bez sensu bo:
Dzieci w wieku 13-17 za czyny niezgodne z prawem odpowiadają tak samo jak osoby dorosłe z tą różnicą, że przed Sądem Rodzinnym i to właśnie też za czyny z KK, tyle że nie stosuje się wobec nich kar a środki wychowawcze i poprawcze.
Grunt to porozumienie
Dzieci w wieku 13-17 za czyny niezgodne z prawem odpowiadają tak samo jak osoby dorosłe z tą różnicą, że przed Sądem Rodzinnym i to właśnie też za czyny z KK, tyle że nie stosuje się wobec nich kar a środki wychowawcze i poprawcze.
Grunt to porozumienie

SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości