Zobacz wątek - małe pytanie: smarowanie łańcucha i płyn do chłodnicy
NAS Analytics TAG

małe pytanie: smarowanie łańcucha i płyn do chłodnicy

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

małe pytanie: smarowanie łańcucha i płyn do chłodnicy

Postprzez dargon » 25/10/2007, 16:14

krótkie pytanie:
1.dobrym rozwiązaniem jest smarowanie łańcucha olejem do smarowania łańcuchów w piłach ?
2.mogę do chłodnicy nalać płyn 'dynagel'

p.s. nie wiem czy już takie coś było bo się nie doszukałem, i dlatego pisze. jak sie mylę to kazać mi szukać dokładniej ! :)
dargon
Świeżak

Postprzez mlody-pawel » 25/10/2007, 18:37

Zagadnienie pielęgnacji łańcucha bylo juz wiele razy poruszane na forum. Wystarczy użyc opcji "szukaj". Jedyne co Ci powiem to olej do łańcucha w pile chyba nie bardzo sie nada - chyba, że chcesz mieć nasmarowane tylne koło, zadupek i reszte motocykla :) Radze używać smaru do łańcucha w spray'u - najlepiej z teflonem. Ja osobiscie polecam Bel Ray'a.
Sprzedam Suzuki Bandit 600S 2003
mlody-pawel
Świeżak

Postprzez johnmichael » 25/10/2007, 20:14

mozna ewentualnie zamontowac scotoiler i problem smarowania 'recznie' znika
johnmichael
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez dargon » 25/10/2007, 21:25

no było dużo tematów odnosnie pielęgnacji łańcucha, ale nigdzie nie wyczytałem o oleju/smarze do pił łańcuchowych, a wydało mi się to ciekawe, skoro łańcuch w pile pracuje w trudnych warunkach, i na którym osadza sie strasznie dużo zanieczyszczeń... co do smarowania kola i reszty motocykla to nie wiem jak by z tym było...

a co z tym płynem chłodniczym? nada się? dodam że to ojciec do auta leje, ale pisze na nim ze do różnego rodzaju chłodnic, a wiec myślę, że się może nadać ... przepraszam, że o takie rzeczy pytam, ale raczej jestem jeszcze blady w temacie
dargon
Świeżak

Postprzez rookie » 25/10/2007, 21:46

zauwaz ze w pile jest zbiornik na olej do smarowania lancucha ktory caly czas trzeba uzupelniac. w pile olej najzwyczajniej w swiecie caly czas bryzga. przy zastosowaniu takiego oleju w motocyklu po kilku kilometrach lancuch bedzie suchy
rookie
Świeżak

Postprzez johnmichael » 25/10/2007, 21:47

ja ogolnie wyznaje jedna zasade.co do motocykla to do motocykla, a co do czego innego to nie do motocykla.przewaznie polsrodki nie sa dobrym rozwiazaniem bo motcyklowa budowa jest zupelnie inna, a wymagania stawiane plynom sa o wiele wyzsze.
johnmichael
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 25/10/2007, 22:40

1. Nie wazne jaki tam dasz plyn do chlodnicy, byle by dostosowany do TWOJEGO typu chlodnicy (sa dwa, miedziane i alu). Jesli masz alu, nie mozesz lac plynu do miedzianych i odwrotnie. Preparaty samochodowe w przewazajacej czesci pzypadkow, sa dostosowane do obu typow i nie wchodza w reakcje ani z alu ani z miedzia.
Mozesz nawet i lac destylowana albo borygo, zeby tylko byla dobra temperatura (nie za niska) wrzenia.

Im drozszy plyn tym lepszy, moze oczyszczac instalacje z kamienia , etc ;) po prostu lej to co aktualnie masz do kupienia tylko sprawdz czy oba typy chlodnic.

2. Lancuch ma gumowe uszczelniacze, musisz czyscic i smarowac takim olejem ktory nie wchodzi w reakcje z guma i jej nie uszkadza. Temat wałkowany na forum setki tysiecy razy.
Moze to byc Castrol Chain Spray, moze olej samochodowy. Preparaty motocyklowe trzymaja dobrze lancuch i lapia syfy, olej trzeba wytrzec po smarowaniu i czesciej smarowac.
Wygotowanie w smalcu nic nie da, oprocz tego ze beda gonily Cie psy chcace go zlizac z lancucha (c) Hefron.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez dargon » 26/10/2007, 10:34

dzięki:) wszystko jasne:D

pozdrawiam
dargon
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê