Jak zarejestrować bez umowy - właściciel zmarł.
• Strona 1 z 1
Jak zarejestrować bez umowy - właściciel zmarł.
Mam motocykl po dziadku. Od kilku lat stoi, bo za życia dziadka go nie przepisałem. Nikt nie potrafi mi powiedzieć, jak go legalnie zarejestrować na siebie. Wiem, że można to zrobic przez sąd, ale to bardzo droga sprawa - odpada!
Nie piszcie tylko "szukaj na forum", bo to od pół godziny robię - bezskutecznie.
Nie piszcie tylko "szukaj na forum", bo to od pół godziny robię - bezskutecznie.
- Babooon
- Świeżak
Pierwsza sprawa to trzeba ustalic kto jest obecnie wlascicielem. Nie bede sie rozpisywal ale wiadomo ze taki motocykl wszedl do masy spadkowej to na pewno w drodze dziedziczenia testamentowego lub ustawowego jest czyjÄ…Å› wlasnoscia. Innymi slowy ktos go odziedziczyl.
jesli Ty to sprawa prosta bo juz na pewno dzial spadku byl i idziesz i rejestrujesz. Jesli inny czlonek rodziny to musisz od niego odkupic/darowizna/inna forma przeniesienia wlasnosci.
Zatem jesli sprawy spadkowe sa uregulowane to obejdzie sie bez sadu. jesli nie to nie ma innego wyjscia.
jesli Ty to sprawa prosta bo juz na pewno dzial spadku byl i idziesz i rejestrujesz. Jesli inny czlonek rodziny to musisz od niego odkupic/darowizna/inna forma przeniesienia wlasnosci.
Zatem jesli sprawy spadkowe sa uregulowane to obejdzie sie bez sadu. jesli nie to nie ma innego wyjscia.
-
siekson - VIP Åšcigacz.pl
Aby zarejestrować musisz mieć dokument stwierdzajÄ…cy wÅ‚asność – to jasne. W tym przypadku bÄ™dzie to decyzja sÄ…du.
Najpierw po Å›mierci dziadka spadkobiercy wnoszÄ… o ustalenie masy spadkowej, a sÄ…d okreÅ›la komu ile siÄ™ z tej masy należy(procentowo). Aby jednak ustalić co konkretnie siÄ™ komu należy spadkobiercy muszÄ… wnieść kolejny wniosek o dziaÅ‚ spadku. JeÅ›li w Twoim przypadku po Å›mierci dziadka byÅ‚ odczytany testament, w którym jest napisane „… a motocykl wnukowi” to sprawa siÄ™ znacznie upraszcza, w innym przypadku wyglÄ…da to mniej wiÄ™cej tak jak napisaÅ‚em wczeÅ›niej ja i siekson.
Najpierw po Å›mierci dziadka spadkobiercy wnoszÄ… o ustalenie masy spadkowej, a sÄ…d okreÅ›la komu ile siÄ™ z tej masy należy(procentowo). Aby jednak ustalić co konkretnie siÄ™ komu należy spadkobiercy muszÄ… wnieść kolejny wniosek o dziaÅ‚ spadku. JeÅ›li w Twoim przypadku po Å›mierci dziadka byÅ‚ odczytany testament, w którym jest napisane „… a motocykl wnukowi” to sprawa siÄ™ znacznie upraszcza, w innym przypadku wyglÄ…da to mniej wiÄ™cej tak jak napisaÅ‚em wczeÅ›niej ja i siekson.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
Dziękuję za opowiedzi.
W takim razie gra nie warta świeczki. Testamentu nie było.
Motocykl to WSK i ma dla mnie bardziej wartość pamiątkową niż finansową.
Przeprowadzenie sprawy spadkowej to duże koszty i strata czasu.
No cóż - będzie musiał zgnić
W takim razie gra nie warta świeczki. Testamentu nie było.
Motocykl to WSK i ma dla mnie bardziej wartość pamiątkową niż finansową.
Przeprowadzenie sprawy spadkowej to duże koszty i strata czasu.
No cóż - będzie musiał zgnić

- Babooon
- Świeżak
Jezeli w urzedzie nie znaja osobiscie dziadka to skad beda wiedzieli ze niezyje ? umowe sobie namaluj i idz przerejestrowac - dane dziadka chyba znasz
podatek placisz Ty wiec w skarbowce tez nie beda sie doszukiwac
jak bedziesz trzymal jezyk za zebami to nie ma bata aby ktos sie polapal
mala wartosc... mala szkodliwosc spoleczna czynu... tylko ja Cie do niczego nie namawiam hahaha to j est rozwazanie czysto teoretyczne hehehe opowiadanie kryminalne napisalem buahahahaaa

-
tempv - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości