fazer skrzynia biegow
• Strona 1 z 1
fazer skrzynia biegow
witam wszystkich
niedawno kupilem fazera 98 r i po paru dniach zauwazylem ze motor ten ma jakis problem z dwojka, podczas wrzucania 2 na wysokich obrotach slychac niepokojace odglosy rzezi troche
nie wyskakuje i ogolnie na niskich obrotach jest ok, reszta biegow tez tylko ta 2 mnie niepokoi
czy powinienem sie tym przejmowac czy moze olac sprawe?
jesli ktos sie orientuje czy w tym motorze to skomplikowane bardzo i czy trzeba caly silnik rozkrecac zeby to naprawic?
nie chcialbym zeby mi sie zaraz skrzynia rozleciala
dzieki
pozdrawiam
niedawno kupilem fazera 98 r i po paru dniach zauwazylem ze motor ten ma jakis problem z dwojka, podczas wrzucania 2 na wysokich obrotach slychac niepokojace odglosy rzezi troche
nie wyskakuje i ogolnie na niskich obrotach jest ok, reszta biegow tez tylko ta 2 mnie niepokoi
czy powinienem sie tym przejmowac czy moze olac sprawe?
jesli ktos sie orientuje czy w tym motorze to skomplikowane bardzo i czy trzeba caly silnik rozkrecac zeby to naprawic?
nie chcialbym zeby mi sie zaraz skrzynia rozleciala
dzieki
pozdrawiam
fazer
- maciej.bronszewski
- Świeżak
kolega ma fzs '01 i gdy przerzuca z 1 na 2 przy duzych obrotach, tak powyżej 10k rpm to słuchać jak zeby napieprzają o siebie po czym jak 2ka zaskoczy jest mocne uderzenie, przy niskich obrotach jest cisza, nie wiem czy to to o czym piszesz.
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
juz kiedys pisalem o tym na forum. ja mam u siebie dokladnie ten sam problem w cbr 600 f2. naprawa tego wymaga powaznej ingerencji w silnik. do wymiany sa albo wodziki,popychacze albo tryby.koszta naprawy sa niestety duze. ja staram sie wbijac dwojke przy nizszych obrotach i na razie sie tym nie przejmuje. zrobilem juz ponad 4tys. km i na razie nic sie nie stalo i nie wyglada na to zeby cos moglo sie stac
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Witam moj brat ma Fazera z 98 roku i mial ten sam problem jakos na przelomie lipca i sierpnia ze wyskakiwala mu 2 przy ostrym smiganiu myslal na poczatku ze jest dosyc duza przerwa miedzy 1 a 2 i ze za slabo ja wpina....ale to zaczelo sie robic troche dokuczliwe a mechanicy w warsztacie powiedzeli mu ze Yamahy maja slabe skrzynie i to jest ich slaby punkt....jakis kolo z innego warsztatu w wawie nie podam adresu powiedzal zeby sie tym nie martwic i sie nie martwil az do mometu jak mu wyskoczyla z 2 na luz i juz nigdzie nie chciala wskoczyc....i teraz musial sobie kupic nowy silnik i tak jest sie sluchac mechanikow....Polceam ci zasowaj jak najszybciej do warsztatu i rob to bo bedziesz musial wydac jakies 3 tys zl jak moj brat na silnik i go jeszcze przezucic, a teraz jeszcze moze twoja usterka nie jest az tak duza i moze wydasz duzo mniej kasy zeby doprowadzic sprzecior do dobrego stanu....
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
luk841 - Świeżak
luk841 napisał(a):Polceam ci zasowaj jak najszybciej do warsztatu i rob to bo bedziesz musial wydac jakies 3 tys zl jak moj brat na silnik i go jeszcze przezucic
A myślisz kolego, ze ile kosztuje robota 2ki w takim silniku??? Przeciętnie części do zrobienia 2-ki kosztują na okrągło licząc 1000zł, robota (wyjęcie silnika z ramy, rozpołowienie, wymiana elementów skrzyni i poskładanie tego wszystkiego z powrotem do kupy) to dodatkowe 1500zł. Awaria skrzyni biegów to niestety zazwyczaj duży koszt. Yamaha niestety ma "słabą" 2kę...
TWOJA RIZOMA (otwórz link)
- musieli
- Świeżak
Wiem ile to kosztuje kolego!!!!!! Dlatego bardziej sie oplaca kupic chyba nowy silnik niz inwestowac w tÄ… skrzynie tak jak moj brat zrobil.......bo chyba sama robocizna kosztuje pewnie ok 1500zl + graty wiec wychodzi tyle samo co kupienie silnika z dzialajaca skrzynia
, ale to jest tylko jedna z wielu mozliwosci do wyboru.......... 

-
luk841 - Świeżak
luk841 napisał(a):Wiem ile to kosztuje kolego!!!!!! Dlatego bardziej sie oplaca kupic chyba nowy silnik niz inwestowac w tą skrzynie tak jak moj brat zrobil.......bo chyba sama robocizna kosztuje pewnie ok 1500zl + graty wiec wychodzi tyle samo co kupienie silnika z dzialajaca skrzynia, ale to jest tylko jedna z wielu mozliwosci do wyboru..........
No jasne, bo przecież kupując używany silnik wiesz co dostaniesz, prawda? Dostaniesz z gwarancją rozruchową, czyli i tak masz loterię. Musisz taki silnik zamontować do motocykla i dopiero wtedy wyjdzie czy wszystko jest OK. A jak nie będzie w nim też 2ki??? Nie chce mi się dyskutować na ten temat... Za dużo razy widziałem takie przypadki.
TWOJA RIZOMA (otwórz link)
- musieli
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość