Opony
• Strona 1 z 1
Opony
Siemanko, wrzuciłem dzisiaj do Kxfa nowe opony. po krótkiej jeździe po lesie czuje takie głupie "pływanie" tyłu motocykla. Nie wiem jak to określić, jak odkręcam to motocykl jakby się krzywił na jedną ze stron, gdy jadę na przykład na sprzęgle przy nie dużej prędkości to da dupa tak pływa prawo lewo ale bardzo powoli i płynnie tak jakby wyginało koło. Takie same uczucie jest gdy spróbujemy jechać np. rowerem na krawędzi asfaltu, będzie nas ściągać na pobocze i wywierać takie dziwne przeciążenia. Nie mam pojęcia jak to opisać, to po prostu czuć, jak kupiłem motocykl to miał już oponę do wyrzucenia, jednak nie było czuć czegoś takiego. Chodzi o to że teraz opona ma duży bieżnik ? Dodam że to nie kwestia ciśnienia czy to 0.5 czy to 1.5 czuć to, chociaż na większym ciśnieniu jakby mniej. Jest to nie fajnie bo na przykład przy zmianie pasa w lesie
w sensie przejeżdżaniu przez miedzę czuć jakby przód przejechał a tył był jeszcze na krawędzi
Pozdrawiam. Dodam że kawa zostawia jeden ślad
A w sumie jak już napisałem post zapytam o jeszcze jedną rzecz, ten motocykl to mój drugi motocykl crossowy, przy wbijaniu jedynki z biegu jałowego szarpie motocyklem i słychać wyraźne "cyk" ale czasami i taki trzask. Nie znalazłem nigdzie nic o tym, tylko tyle że w motocyklach Yamaha to wręcz normalne i charakterystyczne, ale ja mam Kawasaki
To normalne ? obejrzałem parę filmików na YT gdzie ludzie wyprowadzają KXFA z salonu na pierwszą jazdę i słychać to samo i wyraźnie widać. Jest się czym przejmować ?

- Yung98
- Świeżak
Re: Opony
niektóre opony takie juz są, chociaz crossowe opony na 19 cali obręcz sa zwykle szwytne i takiego zjawiska nie ma ( gorzej 18stki no mitas 754 na twardym piasku na zakręcie strach jechac ) ale zobacz cyz nei masz luzów na wahaczu, czy nie masz luźnych szprych. napoisz jaka masz opone moze
klei sprzegło, albo zuzyty masz kosz sprzęgłowy, jaki olej lejesz? jak wbijesz ta jedynke to ładnie stoi czy chce " jechac" do przodu ? trzyma wolne obroty czy gaśnie ? jest róznica zimny/ciepły ?
klei sprzegło, albo zuzyty masz kosz sprzęgłowy, jaki olej lejesz? jak wbijesz ta jedynke to ładnie stoi czy chce " jechac" do przodu ? trzyma wolne obroty czy gaśnie ? jest róznica zimny/ciepły ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Liczyłem na Twoją odpowiedź <3 Opona z tyłu to DUNLOP GEOMAX AT81. Na oponie przejechane jest około godziny czasu zegarowego. Szprychy okej, pozatym że felga jest w jednym miejscu lekko podbita. Co do sprzęgła, podczas wrzucenia jedynki z biegu jałowego czuć stuk i szarpnięcie łańcucha, motocykl nie wyrywa się stoi ładnie. Też pomyślałem o sprzęgle więc postawiłem go na stojaku tak aby koło wisiało swobodnie, wrzuciłem jedynke i koło stoi nawet jak dodaje się gazu to koło ani drgnie. Bierze dość wysoko chociaż to też kwestia regulacji tym pokrętłem przy dźwigni sprzęgła. Linka jest nowa, biegi wchodzą spoko. Ale tylko z biegu jałowego czuć stuk i szarpnięcie tak jakby ktoś wbił bieg młotkiem. Myślałem że to normalne, na podstawie filmików z YT. Podeślę link jak wygląda ta sytuacja.
https://www.youtube.com/watch?v=UiIUr56fTCQ&t=649s moment filmiku to 7:25
https://www.youtube.com/watch?v=UiIUr56fTCQ&t=649s moment filmiku to 7:25

- Yung98
- Świeżak
w kazdym silniku z mokrym sprzęgłem bedzie taki "trzask" stuk moze lekkie szarpniecie, w crossówce zwłaszcza nikt sie nie spuszcza nad tym żeby trzask był jak najmniejszy ( szosówki czesto maja kosze sprzegłowe z gumowymi tłumikami albo spręzynkami co tłumi to nieco ) wiec tu sie nie masz czym przejmować na pewno.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości