Stukot, wydaje mi się że w łańcuchu gdzieś.
• Strona 1 z 1
Stukot, wydaje mi się że w łańcuchu gdzieś.
Mam taki problem z Yamaha TZR 50 2003 rok, okolo 15 tysiecy przebiegu:
Przy normalnej jeździe na niższych obrotach motor jakoś dziwnie mi stuka, a stukot dochodzi chyba gdzieś z łańcucha. To samo przy przyśpieszaniu, tak jakgdyby "rwie" go i taki stukot się wydobywa. Łańcuch jest prawidłowo naciągnięty więc nie w tym problem. Aa, jeszcze gdy go pcham, albo cofam go (bez odpalonego silnika) to też wydobywa się taki stukot...
W czym problem?
Przy normalnej jeździe na niższych obrotach motor jakoś dziwnie mi stuka, a stukot dochodzi chyba gdzieś z łańcucha. To samo przy przyśpieszaniu, tak jakgdyby "rwie" go i taki stukot się wydobywa. Łańcuch jest prawidłowo naciągnięty więc nie w tym problem. Aa, jeszcze gdy go pcham, albo cofam go (bez odpalonego silnika) to też wydobywa się taki stukot...
W czym problem?
- TeDeF
- Świeżak
A jak zębatka Twoja wygląda? Może masz zrytą i łańcuch przeskakuje?
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">
</a>
<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>

<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>
-
cdsMarcin - Bywalec
Wiem o co chodzi to wina łańcucha
Albo jest za mocno naciągniety
Albo już do wymiany
Sprawdź jakość zębatek również
Stukot wydobywa się poprzez uderzanie ogniw o zembatke i jak naciągniesz ogniwa w którymś momęcie ono spręzynuje i puka w zębatke
A niemasz choć delikatnych kłopotów z prowadzeniem "motocykla" ?
Z kąd wiesz ze łańcuch dobrze naciągnięty?
Łańcuch powinien być tak naciągniety zeby pod ciezarem 2 osób jescze miał luz na amortyzacje masz tam takie napinacze którymi regulujesz wszystko
Nie zapomnij o smarowaniu!
Albo jest za mocno naciągniety
Albo już do wymiany
Sprawdź jakość zębatek również
Stukot wydobywa się poprzez uderzanie ogniw o zembatke i jak naciągniesz ogniwa w którymś momęcie ono spręzynuje i puka w zębatke
A niemasz choć delikatnych kłopotów z prowadzeniem "motocykla" ?
Z kąd wiesz ze łańcuch dobrze naciągnięty?
Łańcuch powinien być tak naciągniety zeby pod ciezarem 2 osób jescze miał luz na amortyzacje masz tam takie napinacze którymi regulujesz wszystko
Nie zapomnij o smarowaniu!
Bóg stworzył człowieka po to żeby jeździł motorem 

-
VCO - Świeżak
po mojemu to zębatka sie nadaje do wymiany. samo naciągnięcie łańcucha to nie wszystko jak zębatka jest zjechana to ząbki tak jakby sie przeginają do tyłu a potem łańcuch nie trafia idealnie pomiędzy nie i słychać ten stukot, a przy cofaniu motoru to juz trzeszczy jak głupi 

-
Felus6 - Świeżak
U mnie też się wydobywał taki stukot na przedniej zębatce Bandit 600N '97. Jak kupiłem moto było wszystko OK i po naciągnięciu łańcucha zaczął się ten stukot, a to dlatego, że napęd był już rozwalony, po odkręceniu przedniej zębatki na frezach już się kładła. Jak motor postawiłem to miał dobry naciąg, a po przeprowadzeniu 1m już się nie dało go ugiąć, czyli się naciągał i luźnił, był nierównomiernie wyciągnięty. Po wymianie dwóch zębatek i łańcucha firmy RK koszt 550 zł + 80 zł montaż, wszystko ucichło tylko słychać łagodny szmer i lepiej biegi się zmienia.
-
sonthin - Świeżak
a moze po prostu naped jest nierownomiernie rozciagniety - co nie zmienia faktu, ze tez nadaje sie juz do wymiany. Podnies tylnie kolo i sprawdz naciag lancucha w kilku miejscach. To jest jedna z czestszych przyczyn halasowania napedu.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa